PD-L, in fata adevarului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Iunie 2008, ora 12:48
5648 citiri
PD-L, in fata adevarului

PD-L a obtinut duminica un rezultat mai slab decat la europarlamentare, dar mai bun decat la localele din 2004, aproximativ dublu. In noiembrie 2007, PD a avut un scor de 28,8%, iar PLD-ul lui Stolojan a fost marea surpriza a scrutinului cu 7,78%. Prin insumare, PD-L ar fi trebuit sa fie acum la vreo 36 %. Ei bine nu are decat putin peste 28%.

Pe de alta parte, dintre greii partidului trimisi sa ocupe presedintiile consiliilor judetene au confirmat doar Gheorghe Flutur si Sorin Frunzaverde, in vreme ce Radu Berceanu, Maria Petre, Cezar Preda sau Cristian Boureanu au pierdut usturator in fata contracandidatilor. Nu cred ca va sta acum cineva sa se uite ce procente frumoase au avut totusi, dupa cum ne indeamna Traian Basescu.

Dupa ce in 2004 si 2005, PD a castigat primaria Capitalei din primul tur de scrutin, duminica, Vasile Blaga a iesit in urma cu Sorin Oprescu si este in mare pericol sa piarda finala. La nivelul intregii tari, PD-L are cu mult mai putini primari alesi din primul tur fata de PSD. E adevarat totusi ca democrat liberalii si-au adjudecat deja multe orase mari intre care Arad, Alba, Brasov, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Suceava, Botosani, Craiova, Slatina, Tulcea. E totusi o diferenta intre primaria Clujului si cea a unui sat cu cateva mii de locuitori.

La sectoare, doar Liviu Negoita a confirmat, ce-i drept zdrobitor, insa restul colegilor sai de partid au de dat lupte foarte grele in turul al doilea.

Cum spuneam, cu primul loc la votul politic de la consiliile judetene si cu primarii multor mari orase, democrat liberalii au facut un mare pas inainte in administratia locala fata de 2004. Dar pot fi localele de acum 4 ani un moment de referinta suficient? De atunci victoria lui Traian Basescu la prezidentiale a schimbat complet datele problemei. Sa nu uitam ca in urma cu un, dupa scoaterea PD-ului de la guvernare si mai ales dupa referendumul de demitere a presedintelui democratii aveau sondaje ametitoare - aproape 50 la suta.

De ce nu au confirmat decat putin peste jumatate din asteptari, chiar dupa ce s-au unit cu aripa liberala disidenta? Ce s-a intamplat de atunci? Acestea ar trebui sa fie intrebarile care sa le dea insomnii liderilor partidului.

Un partid in opozitie, victimizat copios, cu un spijin atat de consistent din partea celui mai popular politician din Romania, care mai e si presedintele Romaniei, ar fi trebuit sa zburde in alegeri, daca ar fi avut cu cine si cu ce.

O problema de calibrare

Traian Basescu a fost, in acelasi timp, marea sansa si marele blestem al PD-L-ului. Actualul presedinte a preluat de la Petre Roman un partid aproape de buzunar pe care a promis sa-l duca la 20 la suta. L-a dus mult mai sus decat atat, dar de unul singur. Practic, el a umflat cu procentele sale procentele unui partid care nu putea sustine o asemenea crestere fulgeratoare si s-a expandat artificial. Si asta s-a vazut foarte bine la aceste alegeri locale, cand dincolo de asteptari, rezultatul partidului a tins spre potentialul sau maxim din acest moment.

PD-L nu si-a format oameni pentru mai mult de-atat si nici o identiate bine definita, cu exceptia celei de partid al lui Traian Basescu. Din 2004 nu face altceva decat sa stea in umbra presedintelui multumindu-se sa-i preia si repete temele. In rest lentoare, saracie de de proiecte, non combat, politica de matineu a liderilor care, cu cateva exceptii nu au confirmat la primul vot uninominal. Ni l-a dat presedintele de exemplu pe Emil Boc si victoria lui zdrobitoare de la Cluj pentru care am fi obligati sa-l respectam.

Desigur, pe primarul Clujului, dar nu si pe seful de partid care traieste din temele fostului sef. In plus, victoria aceasta zdrobitoare a fost si rezultatul unei intelegeri fatise cu grupul de la Cluj din PSD. Adica, poate, a unui blat atat de urat lui Traian Basescu?

Presedintele pare sa fi crezut sincer in procentele umflate ale PD-L. Asa s-ar explica faptul ca l-a impins intr-o politica radicala potrivita pentru un partid mult mai puternic, mai ales in teritoriu, si apt sa guverneze singur. PD-L, izolat pe scena politica, nu face fata singur. A devenit clar si pentru Traian Basescu, probabil, ca PD-L are nevoie de o politica de aliante, pentru ca nu are forta suficienta pentru un traseu individual, chiar daca, poate, el ar fi cel corecta.

Intelegerile PNL-PSD care se coc acum in teritoriu pentru majoritatile din consilile judetene ar putea lasa in multe locuri victoriosul PD-L in opozitie. Singurii aliati posibili pentru PD-L sunt liberalii, insa reapropierea va fi foarte dificila, chiar daca in PNL exista un curent, condus de Ludovic Orban, favorabil ei.

Traian Basescu a trimis dinozaurii sa invinga sau sa-si rupa gatul pentru ca apoi promoveze tinerii. Este singura sansa pentru viitor, dar ii are? Ma tem ca Negoita nu poate fi clonat si, in rest, nu prea vad tineri cu mare anvergura. Si acesti tineri trebuie gasiti rapid pentru a fi impusi la fel de rapid in teritoriu, acolo unde viitorii parlamentari vor alesi in colegii uninominale, dupa modeul presedintilor de consilii judetene. E clar ca pogorarea printre votanti a unor politicieni de Bucuresti nu este o solutie.

Votul uninominal a fost cruciada lui Traian Basescu, un sistem pentru care insa democrat liberalii trebuie sa se pregateasca mult mai bine. Ei ar fi fost, de fapt, mult mai avantajati de votul pe lista avand o locomotiva ca Traian Basescu.

Toata strategia pentru toamna depinde acum de un element esential. Votul de la Bucuresti din 15 iunie. Daca Vasile Blaga va pierde capitala, efectul, in primul rand asupra propriului electorat, va fi dramatic si se va resimti din plin la parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #PDL, #Emil Boc, #procente, #rezultate alegeri 2008 , #Emil Boc