Presa de azi: Boc lucrat cu bilele la vedere

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 07:27
3191 citiri
Presa de azi: Boc lucrat cu bilele la vedere
Foto: Gandul

Matematic, premierul Emil Boc ar fi primul sef de guvern daramat printr-o motiune de cenzura, scrie Ziua. Mircea Geoana si Crin Antonescu si-au luat toate precautiile astfel incat sa nu aiba surprize la sedinta de azi.

Astfel, ambii sefi de partide si-au instruit subalternii sa-si exprime deschis, in fata intregii natiuni, dorinta de a darama Executivul PD-L, in caz contrar riscand excluderea fara alte comentarii.

Daca totul decurge cum doresc cei doi sefi din Opozitie, calculul hartiei arata ca PSD si PNL aduna singuri 249 de voturi. Adica cu 13 peste ce le este necesar sa tranteasca Guvernul, intr-o zi cu doua ceasuri rele, de 13 si de marti.

Asadar, matematic, Romania ramane azi fara Guvern, practic insa azi mai pot exista surprize avand in vedere ca bursa transferurilor de parlamentari, potrivit zvonurilor, se situeaza intre 10.000 si 100.000 de euro pentru fiecare dezertor. In plus, nu se stie cu exactitate ce se va intampla daca Guvernul Boc II cade.

Constitutia nu este prea clara si lasa loc la multe interpretari, iar painea si cutitul se vor afla in mana lui Traian Basescu. PSD si PNL au anuntat deja ca vor avea consultari in vederea unei propuneri de viitor premier, care dupa toate declaratiile ar putea fi un tehnocrat.

Votul de astazi pe marginea motiunii de cenzura va fi testul decisiv pentru Guvernul Boc II, scrie si Adevarul. PNL, PSD si UDMR ar avea suficiente voturi pentru a darama Executivul.

Motiunea va stabili soarta Executivului, in ciuda incercarii PD-L de a opri demersul Opozitiei. Curtea Constitutionala (CC) a respins ieri sesizarea democrat-liberalilor, aratand ca nu are atributii de a verifica constitutionalitatea motiunilor de cenzura.

Pe langa calculele legate de constituirea majoritatii, liberalii au pregatit si alta strategie, in cazul in care motiunea trece vor sesiza Curtea Constitutionala daca presedintele Traian Basescu va refuza sa desemneze premierul sustinut de o noua majoritate parlamentara. Apel la Curte au anuntat ca vor face si social-democratii. Mircea Geoana va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la decretele semnate de seful statului, prin care au fost numiti in functia de ministri interimari reprezentantii PDL.

Romania Libera triteaza: "Soarta Guvernului Boc II se joaca astazi in Parlament. PD-L are emotii, democrat-liberalii mizeaza pe voturile "nemultumitilor" din PSD si PNL, cu care au si negociat intens in ultimele zile, sustin surse din conducerea partidului. De altfel, pedelistii si-au exprimat speranta ca vor ramane la guvernare in actuala formula si dupa ziua de astazi, la finalul sedintei saptamanale a conducerii.

"PD-L este optimist si crede ca, pe de o parte, voturile parlamentarilor nostri, dar si cele ale parlamentarilor responsabili din celelalte partide, si ma refer la PNL, PSD, UDMR, pentru a nu declansa o criza, vor face ca aceasta motiune sa nu treaca", a declarat luni vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur.

Pe de alta parte, Elena Udrea, ministrul Turismului, crede ca sansele ca motiunea initiata de liberali sa treaca sunt de 50%. Dar daca unii dintre pedelisti invoca diverse motive ca motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" va pica, altii pastreaza o doza serioasa de scepticism din cauza raspunsurilor ezitante ale UDMR.

Din perspectiva aritmeticii parlamentare, motiunea de cenzura este ca si adoptata, in conditiile in care PNL, PSD si UDMR au 279 de senatori si deputati, iar pentru adoptare ar fi necesare 236 de voturi. Nu este insa exclus sa apara si surprize. Udemeristii au batut toate recordurile in materie de ambiguitate. Ei au declarat public ca ar prefera ca actualul Executiv sa-si continue mandatul, "in formula cu atributii pline ori restranse", pana dupa prezidentiale.

Or, atributii pline inseamna ca nu vor vota motiunea, in timp ce atributiile restranse inseamna ca o vor vota. La randul sau, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri ca nu poate anticipa daca parlamentarii Uniunii vor vota motiunea de cenzura. "Eu nu pot sa ma antepronunt, nimeni nu poate sa faca acest lucru. Grupurile parlamentare decid daca voteaza, cum voteaza fiecare", a spus Kelemen Hunor.

O motiune de proba pentru ambele tabere: Cine cumpara mai multi?, scrie si Cotidianul. Guvernul Boc II nu mai are cum sa evite motiunea de cenzura a opozitiei. Ieri, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea PD-L privind neconstitutionalitatea depunerii motiunii de cenzura a PNL si UDMR, "11 impotriva Romaniei".

In comunicatul remis presei de catre judecatorii Curtii se arata ca nu intra in atributiile CCR controlul constitutionalitatii motiunilor de cenzura. Mai mult, atat regulamentele parlamentare, cat si Constitutia limiteaza dreptul de atac constitutional al senatorilor si deputatilor la legile adoptate de catre Parlament. Cu alte cuvinte, deputatii PD-L, desi stiau ca nu au nici un suport legal, au sesizat Curtea Constitutionala.

Tinand cont ca din punct de vedere juridic lucrurile au fost clarificate, astazi, de la ora 10.00, va incepe dezbaterea motiunii de cenzura a PNL si UDMR.

Si Gandul scrie despre traficul dintre partide. Pedelistii fac calcule si negocieri intense pentru a-si asigura o motiune cu final fericit, in vreme ce liberalii acuza tentativele de mituire ale puterii.

Deputatul PNL de Botosani Florin Turcanu a declarat ca, la sfarsitul saptamanii trecute, i-au fost oferiti 10.000 de euro de catre un influent om de afaceri local "apropiat de PD-L" sa nu vina, marti, la votul din Parlament.

"Sambata, eram la cimitir, la o slujba de pomenire. M-a sunat acest om de afaceri si mi-a cerut voie sa vina si el. I-am zis sa vina, ca ies eu la poarta cimitirului. Atunci m-a intrebat cat vreau sa nu vin la motiune si mi-a promis donatii de 10.000 de euro pentru mine si pentru partid", a relatat Turcanu.

El a spus ca a refuzat si ca nu ii poate da numele omului de afaceri botosanean, pe care il stie de 10 ani, pentru ca acesta l-a rugat sa pastreze discretia. Florin Turcanu sustine insa ca un coleg de partid de-al sau, deputatul Neculai Rebenciuc, ar fi fost momit cu 100.000 de euro sa treaca la PD-L. Daca Fenechiu confirma episodul, Rebenciuc ne-a declarat ca nu i s-a oferit niciun ban si ca nu a plecat din PNL.

Evenimentul Zilei pune accentul pe curtarea celor de la UDMR. Soarta guvernului Boc era pe muchie de cutit in preziua motiunii de cenzura. PSD si PNL aveau, pe hartie, 40 de parlamentari peste numarul necesar demiterii guvernul Boc. UDMR era insa pe cale sa schimbe tabara.

PD-L a negociat cu insistenta, pana in ultima clipa, asigurarea unei majoritati pentru cabinetul Boc, sperand sa atraga de partea sa Uniunea lui Marko Bela, grupul minoritatilor nationale si 10-15 dezertori de la PNL si PSD.

De cealalta parte, Mircea Geoana si Crin Antonescu negociau aseara numele unui premier tehnocrat - primarul Sibiului, Klaus Iohannis - pe care sa i-l propuna presedintelui Basescu din partea noii majoritati parlamentare formate din PSD, PNL si, eventual, UDMR, adica formatiunile politice care si-au dat mana pentru daramarea guvernului Boc.

Asadar, negocierile s-au purtat, premierul tehnocrat s-a gasit, ramane de vazut ce va decide votul din Parlament. Nu trebuie uitat insa faptul ca exista posibilitatea ca Guvernul Boc sa demisioneze inainte de votul motiunii, chiar daca toti capii democrat-liberalilor au negat vehement acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motiune cenzura Guvern Boc, #cadere guvern Boc, #negocieri PSD PNL UDMR , #Emil Boc