Presa de azi: Uite bugetul, nu-i bugetul

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 07:59
5034 citiri
Presa de azi: Uite bugetul, nu-i bugetul

Fara buget. Legea nu va fi aprobata de guvern nici saptamana aceasta, titreaza Gardianul in editia de joi. Discutiile aprinse pe marginea bugetului din 2009 au continuat si pe parcursul zilei de miercuri, dar fara rezultat, presedintele Traian Basescu intalnindu-se toata ziua cu primul-ministru Emil Boc, ministrul de finante, Gheorghe Pogea, sindicatele sau patronatele.

Aprobarea bugetului pe 2009 va fi amanata pentru saptamana viitoare, insa premierul Boc a dat asigurari ca bugetul se va discuta si pe parcursul zilei de joi.

Conform unor surse, alocarile bugetare pe ministere nu pot fi definitivate, intrucat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, insista pentru pastrarea unui deficit bugetar de sub 2,2%, varianta in care unele ministere vor fi bugetate sub pragul minimal acceptat de ministri.

Vom avea un buget pe 2009 aprobat cel mai devreme saptamana viitoare, joi. "Domnul premier Boc a spus clar ca maine (joi, n.r.) nu se adopta bugetul, ci numai principiile acestuia. De asemenea, ne-a zis ca luni vom avea date concrete pe buget, defalcate pe fiecare minister, si abia apoi se vor putea lua deciziile", a declarat, miercuri, Cezar Coraci, presedintele patronatului UGIR-1903.

Surse guvernamentale sustin insa ca aprobarea este amanata pentru ca o data respinsa varianta inghetarii salariale, calculele bazate pe solicitarile minimale ale fiecarui ministru au aratat ca satisfacerea acestor solicitari nu poate fi facuta fara acceptarea unui deficit bugetar mai mare de 2,2%.

Uite bugetul, nu-i bugetul, scrie si Ziua. Discutiile pe tema bugetului de stat pe acest an au continuat si miercuri. La pranz s-au intalnit, la sediul Ministerului Finantelor, din nou, presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor.

Guvernantii au anuntat ca joi vom avea bugetul aprobat de catre Executiv. Ceea ce este putin probabil. Mai posibil va fi ca, in sedinta de joi, Cabinetul Boc sa aprobe indicatorii macroeconomici pe care, de altfel, i-a mai anuntat de cateva ori: crestere economica de 2,%, deficit bugetar de 2%, curs mediu de 4 lei/euro, inflatie medie - 5%.

Majoritatea analistilor recomanda guvernantilor un acord stand-by de supraveghere preventiva cu Fondul Monetar International. Chiar si presedintele Basescu a fost de acord ca este necesar un imprumut de 6-7 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, sub supravegherea FMI.

Gandul scrie ca Sindicalistii nu-l mai vor pe Basescu la negocieri. Inca nu avem buget pe anul 2009, aceasta este principala concluzie a unui lung sir de intalniri tensionate care au avut loc in ultimele zile intre membrii Guvernului si patronate si sindicate.

La discutiile dintre cele doua tabere nu a lipsit presedintele Traian Basescu, care s-a dus mai intai marti seara la negocierile coalitiei PSD-PD-L, de la Palatul Victoria. Seful statului s-a aratat interesat de subiectele intens dezbatute in ultimele zile: bugetul de stat pe 2009, dar si absorbtia fondurilor europene, si a incercat sa impuna inghetarea salariilor, respinsa de PSD, printr-o declaratie acordata ziarului Gandul de liderul partidului Mircea Geoana.

Au urmat discutiile de la sediul Ministerului Finantelor Publice, miercuri, pe la pranz, cu sindicatele si patronatele, in prezenta ministrului de Finante, Gheorghe Pogea. Presedintele Romaniei a participat si el la intalnire, spunand ca are informatii de ultima ora despre evolutia economica globala.

Discursul lui Basescu nu a fost insa suficient de convingator. "I-am cerut presedintelui sa se abtina de la a interveni in negocierile dintre noi si guvern", a declarat, dupa intalnire, liderul CNSRL Fratia Marius Petcu, adaugand ca singura concesie facuta de sindicate a fost acceptarea majorarilor salariale in doua etape, in aprilie si in septembrie sau octombrie. Pentru Petcu, neamestecul lui Basescu in negocierile cu Guvernul a fost "un mare castig".

Din Evenimentul Zilei aflam ca Salariile bugetarilor au fost semi-inghetate. Ministerul Finantelor ia in calcul majorarea lefurilor bugetarilor cu doar 5%. Profesorii vor primi 33% in plus, in doua transe.

Salariile si pensiile bugetarilor nu vor fi inghetate, insa vor creste doar in limita a maximum 5%, care sa acopere inflatia. Singura exceptie ar putea fi cadrele didactice, pentru care guvernul ar fi dispus, sustin surse oficiale, sa acorde majorarile restante, de 33%, in doua transe: 15% din aprilie si alte 18% in septembrie.

Totodata, reprezentantii guvernului au dat asigurari ca nu vor mai concedia 20% dintre angajatii din administratia centrala, ceea ce reprezinta circa 2.000 de persoane, a declarat Vasile Marica, presedintele Aliantei "Sed Lex". Cei 2.000 de oameni isi vor pastra locurile de munca, insa unele sporuri de care beneficiaza persoanele din administratia publica vor fi eliminate.

Pisica aratata de presedintele Basescu la radioul public in plina negociere intre PSD si PD-L pe buget - moratoriul de 6 luni - si-a atins insa tinta. Ca efect, ministrii PSD si-au redus din pretentiile bugetare pentru Munca, Educatie, Sanatate puse pe masa la intalnirea din aceeasi seara de la guvern cu liderii coalitiei.

Inghetarea salariilor sau colaps economic, este titlul din Romania libera. Masura de inghetare a cresterii salariilor si a pensiilor, care ar fi sustinuta si de presedintele Basescu, a ridicat un val de nemultumiri in randul sindicalistilor. In opinia economistilor, aplicarea ei este insa absolut necesara, in caz contrar economia Romaniei "va intra in sant".

Masura de inghetare a salariilor printr-un moratoriu de sase luni a fost luata in calcul marti noapte de liderii PD-L si PSD, reuniti in sedinta coalitiei. Gheorghe Flutur, vicepresedintele PD-L, a spus ca "au fost discutate mai multe scenarii", insa nu s-a luat nici o decizie in acest sens.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, dupa intalnirea de la Ministerul Finantelor, ca joi, in sedinta de guvern, "se vor lua si deciziile politice".

In schimb, reprezentantii PSD par ca nici nu vor sa auda de posibilitatea aplicarii unui moratoriu pe salarii si pensii, in ciuda riscurilor pe care o astfel de masura le impune pentru economia Romaniei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#buget aprobat Guvern, #PDL PSD buget , #Emil Boc