Profetii despre Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 12:43
6889 citiri
Profetii despre Romania (Opinii)
Foto: realitatea.net

Adevarul despre aceasta tara e ca noi nici macar nu am intrat in perioada in care sa incepem sa platim pentru prostiile pe care le-au facut cei care ne-au condus in ultimii ani.

Imprumuturi de zeci de miliarde de euro, politici fara viziune, prioritati in contradictie cu nevoile poporului, bani aruncati pe apa sambetei sau furt calificat din banul public - sunt doar cateva dintre fleacurile care ne vor termina in viitor.

In tara unde de la presedinte la premier, trecand prin aproape toti ministrii si parlamentarii, se minte, se blufeaza si se joaca doar la deruta si intimidare, orice om normal la cap si de bun simt poate deveni profet in tara lui. Sa nu ne mai legam de miliardele de anuntari ale iesirii din criza ale presedintelui sau premierului. Daca i-am fi crezut, am fi ramas cu senzatia ca noi nici macar nu am intrat in criza, din moment ce am iesit inca inainte de a incepe.

Sa nu incercam sa patrundem nici in ultima cacealma aruncata pe piata de Traian Basescu despre schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat. E doar inca un bluf, inca una dintre infinitele afirmatii fara sustinere. Orice om sanatos la cap, dupa ce ar fi auzit suvoiul de laude din partea partidului si a presedintelui la adresa lui Emil Boc, nu ar putea sa inteleaga motivul pentru care, totusi, cineva ar putea considera benefica si o criza politica suprapusa peste cea economica, fara niciun alt motiv decat ciudatenia mintii sale.

Sa uitam si de declaratia consilierului presedintelui care ii ridica statuie lui Emil Boc si sustinea ca premierul ar trebui sa fie numit erou pentru ca a tras poporul dupa el impotriva vointei lui, prin si peste criza, cu forta. Sa fii facut erou pentru ca ai fortat populatia unei tari sa se chinuiasca, sa renunte la mancare si sa stranga cureaua din cauza incompetentei tale de a face economia sa functioneze, este o evidenta pentru sesizarea careia sa speram ca, inca, nu este nevoie sa fii profet, ca sa o poti observa sau intui.

Poate totusi ca e nevoie sa fii profet ca sa realizezi ca Emil Boc, de exemplu, nici nu va pica in urma motiunii de cenzura, nici nu isi va da demisia a doua zi si nici nu lasa partidul din mana, atat timp cat Traian Basescu si Elena Udrea controleaza inca unde si cum se duc banii de la bugetul tarii. Poate ca e nevoie sa fii profet ca sa intelegi ca presedintele, un alt exemplu, nu are nici cum si nici de ce sa isi doreasca (in realitate) schimbarea lui Emil Boc din functia de premier.

Pentru ca poate doar profetii pot intelege ca o demisie a lui Boc poate conduce in final chiar si pana la suspendarea presedintelui din functie. Formarea rapida a unei alte majoritati, negocieri impotmolite in incapatanarea lui Traian Basescu, de exemplu, de a-l numi pe Ponta premier, apoi pe un altul si tot asa pana la trantirea numelor propuse de el majoritatii.... in fine, reeditarea epopeii desemnarii premierului din toamna lui 2009.

Daca trebuie sa fii profet ca sa intelegi ca Emil Boc este perfect pentru Traian Basescu si ca ii convine si ii implineste toate dorintele presedintelui, asa cum poate nici n-a visat acesta pe vremea indaratnicului Tariceanu, care nu se facea pres in fata lui, atunci inseamna ca suntem cu totii profeti, cei care stim ca Emil Boc isi va incheia mandatul la Palatul Victoria la termen, in 2012.

Motivele pentru care Emil Boc va ramane in functie sunt legate de cele mai concrete si obisnuite lucruri. Faptul ca se gasesc oricand doi trei naivi sa isi imagineze ca exista o logica in schimbarea lui, cunoscand politica si trecutul oamenilor implicati in aceasta poveste, inseamna doar ca discursurile si manipularile oficiale si-au atins tinta.

Poate ca e nevoie sa fii profet ca sa ajungi la concluzia ca, in realitate, singurul scop al acestor declaratii este tocmai opusul celor afirmate in continutul lor. "A citi" aceasta paradigma, aceasta schema, inseamna poate sa ajungi profet intr-o tara unde normalul a fost intors pe dos in anormal si viceversa. Asta inseamna ca daca il auzim pe Traian Basescu spunand ca vrea sa il schimbe pe Emil Boc trebuie sa intelegem ca tot ce isi doreste mai mult este ca el sa ramana in functie.

Chiar si daca si-ar dori cu adevarat vreo clipa sa il schimbe pe Emil Boc, presedintele ar putea sa ia in calcul ca, indiferent ce nume va ajunge la Victoria, acela ar putea sa-l izoleze in timp definitiv la Cotroceni. Nu cred ca trebuie sa fii profet ca sa intelegi ca Traian Basescu nu mai este supus sa isi asume acest risc, indiferent de pretul pe care il va plati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Emil Boc presedinte PDL, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Victor Ponta presedinte PSD , #Emil Boc