Reforma si remaniere, cu aceleasi maniere (Opinii)

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 08:28
1965 citiri
Reforma si remaniere, cu aceleasi maniere (Opinii)

Ori de cate ori Traian Basescu arunca sageti catre guvern, tot de-atatea ori mass-media se inflameaza si cheama diversi analisti sa croseteze pe marginea unei prezumate remanieri guvernamentale. Incondeierile Guvernului Boc si ale PDL, in ciuda catorva argumente valabile, nu inchid insa rotund chestiunea sterpei guvernari din 2008 si pana in ziua de azi.

Ca de obicei, presa si comentatorii sau analistii adiacenti fie il uita sau il exalta pe Traian Basescu, de parca el nici cu vorba, nici cu fapta n-ar avea ceva de-a face cu guvernarea tarii, fie ii arunca in spate intreaga responsabilitate.

Este neindoielnic totusi ca, din 2008 incoace, presedintele Basescu a facut si a desfacut toate echipele guvernamentale si a trasat cu tuse groase si cinice programele de guvernare.

Are vreo importanta faptul ca aceste programe de guvernare nu au nici in clin, nici in maneca cu programul prezentat in Parlament la prima investitura a Guvernului Boc? Si nici cu cel din 2009? Nu. Argumentul? Simplu ca buna ziua, dar niciodata exprimat explicit: interesul national n-are de-a face cu interesul electoral. Intre aceste doua interese se insereaza insa interesul de partid. Unii ii spun chiar de gasca sau de secta.

Pentru a spulbera orice indoiala privind interesul de grup, de accedere si mentinere la guvernare cu orice pret, sa recitim declaratia premierului Emil Boc din weekend, de la Iasi:

"Datorita romanilor am salvat Romania de la un colaps economic. Daca nu luam acele masuri din 2010, Romania avea un deficit de - 14%, avem deficit de 4,4% pe care Romania il poate finanta. Asta se datoreaza in primul rand romanilor si PDL", a spus Emil Boc.

Intrebarea fireasca este de ce nu a luat Guvernul Boc masurile cuvenite in 2009? Macar incepand cu martie 2009, cand a convenit cu FMI acordul stand-by pe doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro? Asta in afara intelegerii concomitente ca Uniunea Europeana sa puna la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro, Banca Mondiala 1 miliard de euro, iar BERD alt miliard de euro. In total, 19,95 miliarde de euro. Simplu. Deoarece urmau alegerile prezidentiale.

Nu stiu cat se datoreaza asta romanilor. Poate pentru simplul fapt ca nu au rectionat violent, cum poate ar fi fost justificat. Guvernelor Boc insa le datoram deficite mai mari decat in 2008, la preluarea mandatului, cam la toate capitolele; exceptam excedentul la achizitiile publice si la investitiile dirijate catre firmele de casa. Ca puteau sa ajunga la un deficit de 14% si nu au facut-o? Asta seamana mai degraba a amenintare, si ea cu un puternic iz electoral.

Toate statisticile arata o degradare a vietii economice cu consecinte directe in degradarea vietii cetatenilor. Toate declaratiile pompieristice privind reforma si modernizarea statului s-au dovedit a fi simple declaratii. Singurele masuri au fost cele de restangere a cheltuielilor bugetare cu personalul din institutuule statului, de la nivel central si local. Dar nu prin reevaluarea competentelor, ci prin reevaluarea apartenentelor si loialitatilor. Astfel ca nu a fost miscat nici unul dintre functionarii publici contractuali, cei veniti pe linie de partid, si nici nu s-a petrecut vreo restructurare a personalului incompetent in baza unor evaluari criteriale riguroase.

Nu altfel stau lucrurile la nivelul guvernului

Toate remanierile de pana acum s-au dovedit a fi fost facute parca dupa reteta "din rau, in mai rau". Loialitatile conjuncturale au constituit principalul criteriu. Numai asa ne-am putut alege cu un Igas la Interne, cu un Vreme la Comunicatii, cu un Ariton la Economie, cu un Tabara la Agricultura, cu un Botis si un Lazaroiu la Munca, cu un Berceanu sau o Boagiu la Transporturi, cu un Funeriu la Educatie sau cu un Ialomitianu la Finante. Ca sa nu mai pomenim de suprabugetata Elena Udrea de la Dezvoltare si Turism.

Cata vreme unicul criteriu valabil pare fi obedienta neconditionata si nu competenta, guvernarea Basescu - Boc nu face altceva decat sa-i alterneze pe Pacala cu Tandala si pe Tanda cu Manda.

Sa traiasca si ei bine, ca sunt de-ai nostri. Asta da solidaritate. De partid, cum altfel.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#remaniere guvern Boc, #remaniere ministri, #basescu remaniere, #Emil Boc remaniere , #Emil Boc