Revista presei: Basescu vrea anticoruptie electorala pe banii statului

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 07:18
1750 citiri
Revista presei: Basescu vrea anticoruptie electorala pe banii statului
Foto:Telem

Cei mai importanti oameni din statul roman, Traian Basescu si Emil Boc, au avut o zi cat se poate de plina marti, ocupand cele mai importante spatii din presa romaneasca.

Presedintele Traian Basescu a facut cele mai mari valuri la sediul Institutului de Studii Populare cu un discurs in care a cerut ca cei ce vor candida la viitoarele alegeri sa foloseasca o suma fixa din bugetul de stat, pentru a nu apela la donatii ilegale, dar in care a vorbit de asemenea despre pensiile militarilor si reforma statului.

Premierului Emil Boc i-a revenit, ca de obicei, o sarcina mai ingrata, si a fost nevoit sa intervina personal in negocierile cu sindicatele si patronatele pentru Codul Muncii, dupa ce acestea au parasit tratativele cu ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis.

"Basescu vrea anticoruptie electorala pe banii statului", titreaza "Evenimentul Zilei" cea mai spectaculoasa tema de la ISP a presedintelui, in timp ce "Romania Libera" scrie despre un alt subiect interesant abordat, in articolul "Basescu: Foarte putine pensii militare vor scadea, problema a fost de comunicare publica defectuoasa". In fine, "Jurnalul National" aminteste si ca presedintele a mai trimis o sageata adversarilor politici -"Basescu: Apare cate un indurerat de patrie si se plange cum nu avem noi o strategie".

Problema de azi a premierului cu Codul Muncii e tratata in articolele "Sindicatele si patronatele cer demisia lui Ioan Botis, nemultumite de discutiile pe Codul Muncii" , din "Gandul" si "Boc invita sindicatele la discutii, dupa negocierile esuate cu ministrul Muncii", din "Adevarul".

Evenimentul Zilei: Basescu vrea anticoruptie electorala pe banii statului

Seful statului a mai venit cu un subiect care a pus pe jar presa romanesca - propunerea ca politicienii sa-si finanteze campaniile electorale cu o suma fixa, data de la bugetul de stat, pentru a nu mai lua bani din finantari ilegale.

"Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Nu se poate face decat intr-un singur fel: asumandu-ne standarde de cost pe fiecare candidat si dandu-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura solutie sa terminam cu clientela din afara clasei politice si va asigur ca este infinit mai ieftin asa decat ceea ce se intampla acum", a spus seful statului, conform Evenimentul Zilei.

In opinia sefului statului, astfel banii vor fi mult mai usor de contorizat, neputand fi folositi pentru mita electorala asa usor.

"Cand stii ca un candidat are 20.000 de lei pentru campanie tare usor ii numeri afisele. Si pentru ca sunt de la buget, ii scrii foarte clar pe ce poate cheltui banii in alegeri. Si va trebui sa vina cu facturi sa justifice pe ce i-a cheltuit, ca, daca ii bea la carciuma, va trebui sa-i plateasca de la el din buzunar", a sustinut Basescu.

Romania Libera - Basescu: Foarte putine pensii militare vor scadea, problema a fost de comunicare publica defectuoasa

Cu aceeasi ocazie, seful statului a vorbit si despre scandalul pensiilor militare, anuntand ca greselile care s-au facut cu recalcularea pensiilor militare au fost doar o problema de "comunicare defectuoasa" si ca de fapt foarte putine au scazut.

"Ce stiu, reconfirmat astazi, este ca foarte putine pensii vor scadea. In general, aplicarea noii legi, mai ales pentru cei care dupa ce au plecat din armata au lucrat undeva, le aduce pensii mai mari. Problema este insa de comunicare publica defectuoasa la toate minsterele si institutiile militarizate si solutia pe care au adoptat-o, neavand terminate calculele, sa transmita pensionarilor militari un minim, functie de venitul mediu in institutie, ceva de genul acesta", a spus Basescu, potrivit Romania Libera.

Ulterior, presedintele a avut o intalnire la Cotroceni cu responsabilii pentru aceasta problema, printre care si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Jurnalul National - Basescu: Apare cate un indurerat de patrie si se plange cum nu avem noi o strategie

Presedintele Traian Basescu a tinut sa le raspunda si criticilor care acuza actuala Putere ca nu are o strategie o strategie pentru Romania.

"Apare cate un indurerat de patrie si se plange cum nu avem noi o strategie pentru ce avem de facut si nu stie el in ce parte sa o apuce, pentru ca nu e o strategie nationala cu ce sa facem in perioada urmatoare. Trebuie sa spunem ca Romania are o singura strategie, si aceea finantata. Deci daca ideea este 'hai sa mai facem un colectiv, o adunare de minti luminate, sa ne dam ifose publice cat de preocupati suntem, dam Romaniei solutii', eu le spun ca nu voi cadea in aceasta capcana", a declarat Traian Basescu, la dezbaterea cu tema "Reforma institutionala a Statului Roman. Statul asistential, statul minimal sau statul eficient?", citim intr-un articol din Jurnalul National.

In opinia sefului statului, Romania trebuie doar sa aplice strategia convenita cu Uniunea Europeana.

"Romania are un singur program finantat, cel convenit cu UE pe cele sapte programe operationale. Decat sa batem campii sa cream noi strategii, mai bine am pune mana sa aplicam programele convenite cu UE care sunt finantate".

Gandul: Sindicatele si patronatele cer demisia lui Ioan Botis, nemultumite de discutiile pe Codul Muncii

Daca presedintele a avut ocazia sa lanseze o serie de declaratii spumoase, reprezentantii Guvernului s-au aflat din nou prinsi in negocieri extrem de dure cu partenerii sociali.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor cer premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis, nemultumiti de modul in care s-au desfasurat discutiile pe proiectul Codului Muncii, scrie Gandul.

Acestia au spus, marti, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, pe proiectul Codului Muncii, ca ministrul Ioan Botis nu tine cont de propunerile facute de partenerii sociali si, in aceste conditii, nu mai pot continua negocierile. Ei chiar au cerut scoaterea acestuia din negocieri, afirmand ca vor sa discute direct cu premierul Emil Boc.

Adevarul: Boc invita sindicatele la discutii, dupa negocierile esuate cu ministrul Muncii

Premierul Emil Boc a incercat depasirea impasului din discutiile pe Codul Muncii, dupa ce sindicatele si patronatele au refuzat sa mai negocieze cu ministrul de resort, Ioan Nelu Botis, asa ca i-a chemat la discutii pe partenerii sociali.

Seful Guvernului i-a chemat de la ora 17.00 pe reprezentantii celor mai importante patronate si sindicate pentru a termina negocierile pe Codul Muncii, scrie Adevarul.

Acestia s-au declarat multumiti de cum au decurs negocierile cu seful Guvernului si au spus ca au promisiuni ca o parte dintre propunerile lor vor fi luate in seama.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Basescu pensii militari comunicare, #Basescu suma candidati buget, #Basescu strategie nationala, #Boc sindicate , #Emil Boc
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in Romania coruptia o sa dispara doar daca Vanghelie si Voicu vor obtine contracte la FC.Barcelona ; pana atunci tineti-va dintii inclestati ca sa nu faceti praf pe podele ( si Udrea , ponta si antonescu - liber alese la sol - )
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5