Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tariceanu: Fisa postului premierului nu-l include pe Basescu la sedinte, ci doar pe Boc

Luni, 15 Iunie 2009, ora 22:37
3046 citiri
Tariceanu: Fisa postului premierului nu-l include pe Basescu la sedinte, ci doar pe Boc
Foto: Realitatea Tv

Prezenta presedintelui Traian Basescu nu este inclusa in fisa postului premierului Guvernului Romaniei, doar cea a lui Emil Boc este, considera fostul sef al Executivului, Calin Popescu Tariceanu.

"Nu e (prezenta, n.red) in fisa postului premierului, e doar in a domnului Boc. Isi foloseste puterea ca sa isi explice neputinta", a declarat Tariceanu, luni, la Realitatea Tv.

De cand e in fruntea statului, Traian Basescu a participat la sedintele Guvernului de 13 ori: zece in mandatul de patru ani al Cabinetului Tariceanu si trei in cele sase luni de cand Emil Boc se afla la sefia Executivului.

Intrebat cum i-a picat sa fie "calarit de zece ori de Basescu", Tariceanu a spus ca nu a fost calarit: "Nu stiu daca a fost peste mine. Presedintele are dreptul sa participe la sedintele de Guvern care tin de resortul presedintelui. Cand presedintele a venit la Guvern si eram eu prim-ministru, a luat loc la masa si i-am dat posibilitatea sa se exprime fara ca sedinta de guvern sa fie declarata, formal, deschisa.

El a vorbit in afara sedintei de Guvern, l-am lasat din respect, doar nu era sa spun nu. Presedintele prezideaza sedinta atunci cand sunt discutate subiecte care tin de resortul presedintelui: securitate nationala sau politica externa".

Tariceanu nu a ratat ocazia sa faca diferenta dintre sedintele fostului Cabinet, la care prezenta lui Basescu era tolerata, si reuniunile aceluiasi aparat, astazi: "domnul Boc, ieri (duminica n.red.), nu a scos o vorbulita si intreg Guvernul s-a comportat lamentabil preluand o serie de lectii date de presedinte in fata intregii tari prin care vroia sa arate ca el, vezi Doamne, se preocupa de criza".

Ce vrea, de fapt, Traian Basescu?

Fostul premier a amintit ca in cei patru ani in care au fost, practic, obligati sa colaboreze, a avut nu de putine ori "ocazia" sa-l observe indeaproape pe Traian Basescu cum se comporta cand planuieste ceva, cand se apropie de obiectivul propus si cand face ultima mutare.

Tocmai pentru ca a ajuns sa-i cunoasca "stilul", Tariceanu a explicat de ce nu este pura intamplare prezenta presedintelui la o sedinta a Guvernului, programata si pentru duminica, cand presa cauta subiecte si nu gaseste.

"Cred ca face un demers extrem de prost anuntand cea mai proasta situatie, recesiunea economica, avand informatii ca exista semne la nivel mondial de redresare astfel incat sa vina la toamna sa spuna 'Lucrurile s-au indreptat datorita mie, ca am facut presiuni asupra Guvernului'", a "tradus" Tariceanu care ar fi, de fapt, explicatia zilei de duminica.

In ciuda unui scenariu care are toate sansele sa devina unul real in apropierea prezidentialelor, ministrul Economiei, Adrian Videanu, a pus atat starea actuala a Romaniei, cat si necesitatea participarii presedintelui la sedinta Executivului tot pe spatele mosternirii liberale.

Videanu a adaugat, insa, ca stim cu totii dinamica presedintelui atunci cand nu-i convine ceva: "Stim cu totii care e stilul presedintelui, ce ritm dinamic are si cum se implica atunci cand nu ii convine ceva".

De la mosternire si de la stil, din replica in acuzatii si din acuzatii in alte replici, Videanu a recunoscut ca impozitul forfetar a fost o greseala, o hotarare luata in cadrul coalitiei de care nu poate fi invinuit Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.

"A fost o decizie a coalitiei. Nici Pogea nu a vrut, dar asa a fost. E o greseala, dar o sa gasim o masura sa reparam, ca nu face nici bine si nici rau". "Doar zecile de firme care au dat faliment", l-a informat Tariceanu.

Din cauza agitatiei, cauzate tot de greul pe care trebuie sa il duca actualul Guvern pentru ca fostul nu a fost in stare sa faca economii, ministrul pedelist a mai facut o dezvaluire: doi membri ai Executivului au depasit plafonul de salarii cu 14, respectiv 16 milioane de lei, insa nu a vrut sa spuna nici cine sunt cei doi mana larga si nici daca vor pati ceva.

In speranta ca o explicatie in plus nu are cum sa strice, Tariceanu a insistat sa clarifice ca "exista doua marote pe care Guvernul le foloseste pentru a justifica neputinta. Se incearca trecerea respondabilitatii crizei asupra fostului guvern. Acestea sunt: visteria goala si deficitul bugetar excesiv. In legatura cu deficitul bugetar, pledez ca Romania sa functioneze cu deficite bugetare mari".

Liberalul a amintit de o alta "repetitie" a actualilor guvernanti, si anume risipa liberalilor, care ar fi trebuit inlocuita de economie: "Legea bugetului e unica. Fie ca vorbim de excedent sau ca vorbim de deficit, nu se transfera de la un an la altul".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tariceanu Basescu Guvern, #Baaescu recesiune prezidentiale , #Emil Boc