Visul lui Basescu a devenit cosmarul Romaniei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 22 Mai 2010, ora 18:28
7152 citiri
Visul lui Basescu a devenit cosmarul Romaniei
Foto: Reuters

Pana in urma cu doua trei luni, dorinta lui Basescu de a-l avea pe Boc in fruntea Guvernului, sustinut de o majoritate confortabila in Parlament si controlul celor mai importante institutii, reprezenta visul cel mai mare al presedintelui.

Acum, dupa ce falimentul tarii a fost practic anuntat, ceea ce a fost un vis a devenit un cosmar.

In acest moment Traian Basescu detine controlul asupra a tot ceea ce si-a dorit, insa aceasta realitate se intoarce impotriva puterii detinute de partidul democrat-liberal.

Declaratia directorului FMI, Dominique Strauss Kahn, potrivit careia Guvernul Romaniei a decis sa taie salariile si pensiile, si nu Fondul Monetar International, ba chiar in ciuda recomandarilor fondului care a sfatuit Executivul sa mareasca impozitele (mai ales cele pentru bogati), tradeaza disperarea actualului Guvern.

Declaratia lui Strauss Kahn confirma ceea ce se presupunea in buna traditie a guvernantilor cu care ne-am obisnuit - un adevar recunoscut de ei reprezinta doar un sfert din intregul adevar.

In fond, taierea pensiilor si salariilor asta este - recunoasterea faptului ca acei bani nu mai sunt la buget, nu ca din ei se fac economii si investitii.

Iar avertismentul premierului Boc cum ca din decembrie este posibil sa nu se mai plateasca deloc salariile si pensiile, daca nu se taie tot acum, intareste cele mai sumbre previziuni economice.

Noi nu mai suntem demult la un pas de faliment, ci traim colapsul in prezent. Este adevarat, consecintele dezastrului acestui faliment se vor arata in viitorul apropiat, insa ele nu mai pot fi evitate.

Rapiditatea cu care a iesit Emil Boc, dupa aparitia in presa din Romania a interviului lui Strauss Kahn de la postul de televiziune France 2, tradeaza inca o data vulnerabilitatea premierului nostru.

Emil Boc practic a negat spusele francezului si l-a acuzat de minciuna, pentru ca Fondul Monetar International ar fi cerut masuri de austeritate "combinate" - reducerea salariilor bugetarilor si marirea taxelor si impozitelor.

Mesajul lui Strauss Kahn este acela ca Emil Boc a ales sa loveasca doar in bugetari, in toti, practic in cei mai saraci, si i-a salvat de la "austeritatea masurilor anticriza" tocmai pe bogatasi.

Vorbele lui Strauss Kahn pot arunca si mai mult in aer nemultumirile populatiei si asa tot mai greu de controlat. Explicatia lui Emil Boc vrea sa legitimeze ideea ca Guvernul NU a avut de ales, dar ca si asa a preferat sa aleaga raul cel mai mic.

Adevarul nu este nici macar la mijloc. Din nou, Executivul pur si simplu nu mai are banii pe care i-a taiat de la salarii, pensii, subventii si celelalte forme de asistenta sociala si nu ii mai da. In lumina acestui adevar, dintre Emil Boc si Strauss Kahn mai multa credibilitate are, totusi, francezul.

In perspectiva acestei realitatii inconjurata de atat de multe adevaruri dureroase, ramane doar nenorocirea care urmeaza sa isi arate adevarata fata in cateva luni, cand, cel mai probabil, vor urma si cresterea taxelor si impozitelor si, Doamne fereste, si inca alte taieri de salarii.

Incepand din acest moment detinerea puterii a devenit un lucru indezirabil in Romania, iar in curand va ajunge sa fie un adevarat cosmar. Deja nimeni din Opozitie nu se mai inghesuie cu adevarat sa vina la conducere acum.

Basescu si Boc impreuna cu PD-L vor ajunge in ingrata situatie de a-si dori sa scape de putere, din cauza revoltelor si nemultumirilor populatiei tot mai mari, iar nimeni altcineva nu se va gasi dispus sa se riste atunci sa le ia locul.

Atunci actualii guvernanti vor invoca datoria cetateneasca a tuturor celorlalte partide de a participa, in interesul national, la actul guvernarii sau, in cea mai neagra posibilitate, va intari autoritatea statului in fata actelor tot mai numeroase de manifestare a nemultumirilor.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Traian Basescu guvern majoritar, #Basescu Boc masuri austeritate , #Emil Boc