Dosarul Nana: Sechestrul asigurator, mentinut in cazul Ioanei Basescu

Vineri, 06 Martie 2015, ora 17:45
3629 citiri
Dosarul Nana: Sechestrul asigurator, mentinut in cazul Ioanei Basescu
Foto: legalworld.be

Tribunalul Calarasi a mentinut sechestrul pe terenul pe care fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, Ioana Basescu, il are in comuna Nana, despre care procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat in mod ilegal.

Sechestrul a fost instituit de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in 16 februarie, atat pe terenul Ioanei Basescu, cat si pe cele ale unor inculpati din acest dosar.

Potrivit unor surse din PICCJ, anchetatorii au pus sub sechestru mai multe bunuri mobile si imobile, dar si un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat in mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare puse sub sechestru de PICCJ face parte si terenul Ioanei Basescu.

Fiica fostului sef al statului a contestat masura procurorilor in instanta.

"Respinge contestatia formulata de petenta Basescu Ioana impotriva ordonantei emise de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 16 februarie 2015", a decis Tribunalul Calarasi.

Sechestru pe o parte din mosia lui Basescu de la Nana

Decizia de joi a instantei este definitiva.

In 4 iulie 2014, procurorii Parchetului ICCJ anuntau ca au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, ei fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul privind retrocedarea unor terenuri in comuna Nana, judetul Calarasi, in 24 iunie a fost extinsa urmarirea penala fata de Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.

Fosti oficiali ai judetului Calarasi, urmariti penal de DNA - sunt vizate si terenuri din Nana

Din probatoriul administrat pana la acel moment al urmaririi penale a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, membrii Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, "nu au indeplinit acte sau au indeplinit acte in mod defectuos in legatura cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispozitiilor legale".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 16 aprilie 2014, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in urma sesizarii transmise de Corpul de control al primului ministru. Faptele au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi.

La inceputul lunii iunie 2014, Parchetul arata ca opt membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, intre care si primarul Gheorghe Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese si abuz in serviciu.

Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, este acuzat, alaturi de Georgica Stolea, de conflict de interese si abuz in serviciu, iar Tudorita Niculae, secretarul comunei Nana, Florian Deci, Marius Gelu Neagu si Marian Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale. De asemenea, in aceeasi cauza mai sunt urmariti penal Simona Alina Preda, pentru fals material in inscrisuri oficiale, si Constantin Manea, pentru abuz in serviciu, preciza atunci PICCJ.

"Din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca suspectii, in perioada 2005-2010, in calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, solutionarea si inaintarea in vederea validarii cererilor depuse de catre ei insisi, rude ori afini ai lor, avand ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafete de teren agricol", aratau procurorii.

Potrivit sursei citate, in aceeasi perioada, in mod ilegal au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau indreptatite sa le primeasca. Astfel, a fost prejudiciat domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu incalcarea dispozitiilor legale.

"La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat inscrisuri falsificate (printre care si certificate de stare civila), prin contrafacerea continutului si folosirea de formulare tipizate elaborate in afara cadrului legal", au precizat procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sechestru teren Basescu Nana, #retrocedari ilegale terenuri Nana, #urmarire penala Basescu Nana , #Ioana Basescu