Ginerele lui Basescu, achitat definitiv pentru santaj. Sergiu Lucinschi va face 2 ani si 4 luni de inchisoare

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 08:45
6192 citiri
Ginerele lui Basescu, achitat definitiv pentru santaj. Sergiu Lucinschi va face 2 ani si 4 luni de inchisoare
Foto: captura video Youtube

Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, a fost achitat definitiv joi de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii.

Instanta suprema a mentinut decizia de achitare data in cazul acestuia in noiembrie 2017 de instanta de fond - Curtea de Apel Bucuresti.

In schimb, judecatorii au admis apelul DNA si au desfiintat sentinta penala a Curtii de Apel Bucuresti prin care Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, primise o pedeapsa de 3 ani cu suspendare, acesta fiind condamnat definitiv la 2 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si participatie improprie la fals intelectual.

Judecatorii au lasat nesolutionata actiunea civila formulata de denuntatorul din acest dosar, Alexandru Horpos.

Potrivit DNA, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra omului de afaceri Alexandru Horpos, denuntator in cauza, actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4 milioane euro, nedatorata de acesta din urma.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/actionar a introdus la DIICOT o plangere penala, dand, in mod intentionat, unor afaceri comerciale nerentabile o incadrare juridica penala. Actiunile de constrangere au constat in conditionarea retragerii plangerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani mentionata.

De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza", sustin procurorii.

De asemenea, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, pentru a adauga presiunii descrise un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, Remus Jurj.

"In acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente", mai spun procurorii.

Sub imperiul acestor constrangeri repetate, temandu-se de repercusiunile unui eventual refuz in conditiile in care acesta i-a aratat ca ar putea influenta atitudinea procurorului de caz, in schimbul "ajutorului" promis, Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2 milioane de euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

"Solutia semnarii contractului fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop, care, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Lucinschi, prin formularea mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre acesta.

Prin acest document, intocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015", mai arata DNA.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Radu Pricop achitat santaj, #Sergiu Luchinshi condamnat definitiv inchisoare , #Ioana Basescu