Basescu vs. Iliescu, pe viata si pe moarte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 23:08
8216 citiri
Basescu vs. Iliescu, pe viata si pe moarte

De-acum ar trebui sa ne fie clar. Batalia pentru Bucuresti este, de fapt, intre Traian Basescu si Ion Iliescu. Dincolo de actuali si fosti candidati, printre rezultate si clamari de victorie, vedetele absolute ale zilei clarificarilor politice s-au dovedit cei doi rivali pe viata si pe moarte.

La finalul unei zile extrem de complexe din punct de vedere politic, am inteles nu numai ca intre cei doi razboiul e total, dar si care sunt resorturile profunde ale acestei confruntari.

Prima miscare a fost a lui Ion Iliescu, care a asezat tot PSD-ul impotriva lui Traian Basescu si a partidului lui. Obiectivul declarat - izolarea PD-L si a presedintelui. Acesta este si scopul negocierilor purtate cu liberalii in teritoriu, pentru controlul consiliilor judetene.

In Bucuresti, evident, social democratii sunt grupati in jurul lui Sorin Oprescu. Chemarea la lupta rostita de Ion Iliescu impotriva lui Traian Basescu si a partidului sau a fost insotita de un atac dur impotriva "insolentului" Vasile Blaga, cel care in timpul mineriadei 13-15 iunie era prefect FSN, in timp ce Traian Basescu ar fi fost secretar de stat.

Replica presedintelui n-a intarziat mult si a fost la fel de apriga. Dupa ce a explicat, cu cartea de munca in mana, ca a devenit secretar de stat abia la 4 luni dupa mineriada, adica in octombrie 1990, Traian Basescu s-a dezlantuit.

Ion Iliescu ar fi trebuit sa-si vada de pensia lui, de comunismul lui, dar fiind bonav de putere are nevoie intotdeauna de o marioneta: l-a avut pe Petre Roman, pe Miron Cozma, pe Adrian Nastase si acum il are pe Oprescu, a explicat seful statului.

Asadar, marele luptator antisistem, haiducul independent, nu este, sustine Traian Basescu, decat o marioneta a stafiei cu care traieste in aceeasi casa politica.

Avea o meserie, nu e un politruc, de ce s-a dus catre Ion Iliescu dupa ce Blaga a plecat de langa acesta odata cu Petre Roman? - s-a intrebat Traian Basescu.

Seful statului nu s-a multumit asadar doar sa-l asocieze pe Sorin Oprescu cu Ion iliescu, ci l-a si aruncat pe doctor in derizoriul sforilor prin care-l manevreaza "stafia".

"Sa vii sa accepti valorile pe care le impartaseste Ion Iliescu si pe de alta parte sa crezi ca esti bun sa fii primarul acelora care au fost batuti pe 13-15 iunie aici, in Bucuresti, asta inseamna ca nu ai respect pentru valorile bucurestenilor", a punctat Traian Basescu.

Prezidentiale pentru Capitala

Atacul impotriva lui Oprescu era previzibil, dupa cum ne puteam astepta si ca Traian Basescu sa nu-l acuze direct de mineriade, dupa ce doctorul a reusit sa contracareze destul de bine sageata lansata pe aceasta tema de Vasile Blaga.

Dezvaluirea pregatita de Traian Basescu a fost o miscare mult mai abila. El a explicat sursa luptei feroce dintre el si fostul presedinte - "Iliescu a vrut sa faca in mandatul meu ce a vrut sa faca si cu Constantinescu: sa ma controleze, dar n-a reusit".

Cum trebuia exercitat controlul? Prin generalii din servicii. Cum a fost contracarat? Prin schimbarea acestora cu baieti tineri.

Mesajul a fost clar. Cum a vrut sa ma controleze pe mine, vrea sa controleze acum Bucurestiul, ca sa-si ostoiasca setea de putere, si o va face prin marioneta lui, Oprescu, pe care trebuie sa-l inlaturati cum am inlaturat eu generalii lui Iliescu.

Traian Basescu nu s-a oprit insa aici. Ion Iliescu este, atentie electorat al defunctei aliante DA, responsabil si pentru ruptura dintre presedinte si premier, pentru ca, daca nu a reusit sa-l controleze pe presedinte a reusit asta macar cu premierul, formand o majoritate antiprezidentiala.

Si daca Tariceanu nu mai poate fi recuperat, pentru ca nu mai e demn de incredere, in schimb presedintele le intinde mana restului liberalilor pe care ii respecta in numele unei colaborari minunate - ei l-au ajutat sa devina presedinte, el i-a adus la guvernare.

Si ce bine ar fi fost daca nu-si baga coada Ion Iliescu! Traian Basescu si-a explicat astfel atacurile repetate si obsesive impotriva "batranului edec" care, din aceasta perspectiva, capata valoare de avertisemnte repetate, dar prea putin intelese.

Presedintele a tintit astfel in doua directii- mobilizarea electoratului portocaliu in fata pericolului iminent si atragerea electoratului liberal care sa inteleaga cine a fost sursa tuturor relelelor.

Una peste alta, Sorin Oprescu trebuie perceput, sugereaza Traian Basescu, exclusiv ca marioneta nevolnica a unui comunist, pensionar nepensionat, bolanv de putere si lipsit de scrupule, care a tesut toate intrigile care au traumatizat Romania, inclusiv pe aceea care a rupt Alianta DA.

Din alt punct de vedere, Sorin Oprescu nici nu prea conteaza, transmite Traian Basescu. Doctorul nici nu vine la munca inainte de ora 16, ca independent nu are cum sa-si formeze o majoritate in consiliu, iar despre program nici macar nu merita amintit.

Este, sa recunoastem, o lovitura de imagine devastatoare pentru ca derizoriul este mai greu de combatut decat orice acuzatie.

Replica lui Ion Iliescu nu s-a lasat mult asteptata. Fostul sef de stat a spus miercuri ca Traian Basescu este cel bolnav de putere, insa el refuza sa intre intr-o competitie cu locatarul de la Cotroceni.

Cu toate acestea, este greu de crezut ca Iliescu nu ii va pregati o replica mai acida.

Atacul lui Basescu de marti ar putea fi o capcana intinsa de actualul presedinte care, reprezentat de un candidat total necarismatic cum e Vasile Blaga, are tot interesul sa fie adus de atacurile adversarului sau cat mai mult in lumina reflectoarelor.

Daca va fi asa, in mod cert pasiunile vor fi mai mari si implicit prezenta la vot va creste mult fata de primul tur. Adica exact ce doreste Traian Basescu, care, iata, candideaza din nou pentru Bucuresti, de aceasta data in fata celui mare rival al sau.

O batalie cat pentru fotoliul de la Cotroceni.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
#Traian Basescu, #primarie, #alegeri, #razboi, #Sorin Oprescu, #Ion Iliescu , #Ion Iliescu