De ce-i mai destept Basescu decat Iliescu (Opinii)

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 12:31
5868 citiri
De ce-i mai destept Basescu decat Iliescu (Opinii)

La ce miros de catuse strabate tara, e greu sa spui unui popor aflat in genunchi, care nu are alta grija decat sa-si ia pe cap sosete din lana, sa nu-i inghete mintile, dornic sa creada in teoria conspiratiei pentru a nu-si contempla cu dezgust viata, ca justitia functioneaza independent de vointa politicienilor. Dar daca ar fi adevarat?

Dupa retinerea primarului Clujului, cel mai ades am auzit de la analistii Tv ideea ca Traian Basescu doreste sa-l determine pe Emil Boc sa demisioneze, motiv pentru care a ordonat procurorilor sa-i reteze doua degete.

Scenariul ar functiona numai daca premierul ar avea si el niste schelete in dulap, inrudite cu faptele pentru care sunt inculpati vicepresedintele CJ Cluj si primarul Sorin Apostu. Si nu e cazul. De multe poate fi acuzat temerarul Boc, nu de coruptie. Cum nu tine nici ideea ca vrea sa-l faca de rusine pentru ca i-a sustinut pe cei doi, si din considerente de obraz, Boc n-ar mai avea motiv sa dea ochii cu lumea. Nu suntem la gradinita, ci pe taramul marii politici.

De asemenea, nu am de ce sa ma gandesc ca seful statului pune mana pe telefon, interceptat din considerente de securitate nationala, si le da indicatii procurorilor. Sau ii invita la Cotroceni sa le inmaneze o lista a proscrisilor. Ar insemna sa se expuna in fata unor oameni care vor fi magistrati si dupa ce i se termina mandatul. Si o fi Traian Basescu vesel si zglobiu, dar dus cu pluta nu-i. Nici macar imprudent.

Pot, insa, sa ma gandesc la altceva. Asa cum exista categoria dulapului inchis, de unde nu transpira niciodata demnitari care au savarsit infractiuni, atat de ferecat pe vremea lui Adrian Nastase (n-am spus-o eu, ci raportorii Comisiei Europene in perioada de pre-aderare), asa exista cealalta, a libertatii. Ca si procurorii sunt oameni, si nu-si pericliteaza carierele doar ca sa le povestasca nepotilor, la 80 de ani, ca au luat pe sus un barosan, dupa care au fost nevoiti sa intre in avocatura. Motiv pentru care asteapta si ei ceva de la presedintele Basescu: mana libera.

Intr-o democratie consolidata n-ar fi nevoie de asta, si probabil ca fiind la curent cu faptul ca anchetatorii actioneaza independent de vointa politicienilor, numarul spagarilor de lux ar fi mai mic. N-ar sti de unde li s-ar putea infunda. Dar decat nimic, acceptam si asta. E un pas important. Numai cine nu cunoaste Clujul si teoria ca alegerile se castiga in Transilvania, unde capul de pod este orasul de pe Somes, nu realizeaza ce importanta este retinerea lui Sorin Apostu. Toti oamenii cu care am discutat subiectul nu-si reveneau din uluiala. Sa mearga procurorii pana intr-acolo? Iata ca da.

Acuma, sa nu fim naivi. Tocmai datorita votului ardelenilor o asemenea poveste petrecuta cu o luna inainte de alegeri ar fi insemnat un dezastru electoral. Asa ca, desi le cad oameni-cheie, pedelistii pot sa afirme ca, spre deosebire de mandatul PSD, baza de raportare in materie de lupta anticoruptie (sau non-combat, cum preferati), ei au taria sa-si sacrifice alergatorii.

Chiar daca tot ce s-a petrecut a fost un semnal nenominalizat de la seful statului spre Daniel Morar, cum ca e liber sa-si faca meseria. Bun si asta. In asta sta, daca vreti, geniul politic al lui Traian Basescu: este mai smecher decat tatii smecheriilor. Daca ar fi lansat si Ion Iliescu un asemenea semnal cu un an inainte de alagerile din 2004, PSD n-ar fi pierdut alegerile.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#traian basescu ion iliescu, #Basescu magistrati coruptie, #Iliescu Nastase arestari , #Ion Iliescu