Iliescu - Basescu, razboiul presedintilor care au ratat istoria (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 02 Februarie 2012, ora 18:31
4487 citiri
Iliescu - Basescu, razboiul presedintilor care au ratat istoria (Opinii)
Foto: inbalarii.ro

Stiu. La ce bun sa spui orice ti s-ar parea de spus despre Ion Iliescu, in timp ce Traian Basescu este si actioneaza in prezent? Iar Iliescu nu mai este. In timp ce Basescu pastoreste prezentul si viitorul, iar tovarasul Iliescu a iesit la pensie din 2004.

E adevarat, actiunile, ideile si viziunea lui Traian Basescu ne schimba inca viata, in timp ce faptele lui Ion Iliescu doar ne-au influentat-o pana acum. Nimic mai corect decat ideea ca raul cel mai mare, dintre cei doi cel putin, este Traian Basescu.

Totusi. Vad ca domnul Ion Iliescu nu se lasa si, de pe patul de spital sau de oriunde, rateaza orice prilej sa taca filosofic. Il acuza pe Traian Basescu de autism. Cum e posibil, se intreaba fostul presedinte, ca sa nu iti dai demisia cand strada de peste doua saptamani impotriva ta? Asta e dovada de autism, inseamna ca ai pierdut legatura cu realitatea si plutesti in ceruri. Sa ii ceara lui Boc sa plece, sa isi dea demisia si apoi sa organizeze alegeri anticipate, mai spune Iliescu. Ca strada asta vrea.

Asta vrea strada, da, dar in ce proportie? Cati sunt astazi in strada? Cateva mii. E discutabil daca trebuie sau nu sa iti dai demisia in fata unui astfel de protest. Desigur, majoritatea romanilor poate il vor plecat pe Traian Basescu, cu siguranta majoritatea covarsitoare ii vor dusi pe Emil Boc, Elena Udrea, Ialomitianu, Funeriu, Igas si toata gasca lor de incompetenti tupeisti.

Dar asta nu inseamna ca exista vreo lege care sa-i si oblige sa renunte la mandat.

E, cum s-ar spune, o chestiune de obraz, de onoare. E in primul rand o problema de constiinta. Si, nu in ultimul rand, e o chestiune de strategie politica. De socoteli in privinta viitorului pe care speri sa il mai ai, dar nu se stie daca il mai apuci.

Calculele pedelistilor si, mai ales, ale lui Traian Basescu sunt, in momentul asta, ca e bine sa continue in formula asta. Sa le fie de bine, e tot ce le putem ura. Vor culege exact ce au semanat.

Dar sa vii tu, om in varsta si presupusa intelepciune, cu o experienta intr-ale autismului infinit mai mare, din moment ce pe vremea ta in pietele din Romania se strangeau zeci si sute de mii de oameni care strigau impotriva ta, si sa tii lectii de morala si conduita si faci apel la constiinta onoarei, din moment ce tu, acelasi presedinte schizoid, ai chemat minerii ca sa faca curatenie in Piata Universitatii si apoi le-ai mai si multumit pentru munca depusa ... e scarbos pur si simplu.

Din pacate, acesta este dialogul mut dintre doi presedinti care ambii au ratat istoria la scara mare. Vor fi consemnati cu siguranta amandoi in capitolele perioadei postdecembriste, insa, din motive diferite, in dreptul ambilor va figura un deget indreptat in jos.

Ion Iliescu a tinut pe loc Romania in cel mai oportun moment al istoriei ei moderne, opunandu-se oricaror reforme si pastrand in aparatul de conducere intreaga nomenclatura comunista, care a furat si devalizat tot ce a mai ramas in picioare de la Ceausescu.

Traian Basescu, de cealalta parte, va fi prezentat peste ani si ani ca ultima mare deceptie a unui natiuni care a sperat ca intr-un final va primi din partea politicienilor macar putinul pe care ea l-a oferit tarii. In dreptul actualului presedinte vor sta doar tentativele nereusite ale unor reforme care mai degraba au introdus haosul decat au modernizat tara.

Pentru ca si el a sfarsit deja prin a fi invins de sistem. Pentru ca s-a lasat inconjurat de o clica de incompetenti si pentru ca intr-un final a cedat in fata tentatiei puterii uitand de adevarata sa misiune.

Acesta este esecul cel mai mare poate al lui Traian Basescu. Ca de dragul puterii si mentinerii ei a sacrificat toate promisiunile facute romanilor. Dramatic, si ultimele lor sperante si iluzii. Iar esenta unei bune guvernari - asigurarea unui trai mai bun - s-a dovedit, fatalmente, a fi una foarte, foarte proasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte, #Ion Iliescu fost presedinte, #proteste Piata Universitatii, #mineriade anii 90 , #Ion Iliescu