Marile greseli s-au razbunat pe Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Iunie 2008, ora 18:17
9997 citiri
Marile greseli s-au razbunat pe Traian Basescu

La Palatul Cotroceni si in Aleea Modrogan ar trebui sa urmeze foarte multe nopti albe. Traian Basescu si partidul sau au primit o palma electorala dura in cel mai important fief - Capitala. Daca ar fi stiut sa citeasca mai bine semnalele transmise de electorat si nu s-ar fi imbolnavit de suficienta, presedintele si PD-L ar fi inteles de mult timp ce-i paste.

Cel mai important dintre aceste semnale a fost dat la dublul scrutin din toamna - referendumul pentru uninominal si europarlamentare - cand si prezenta, si rezultatele au fost sub asteptari.

Bucurestenii incepusera deja sa-si arate dezamagirea, insa cine sa-i asculte? Nici Traian Basescu, nici PD-L nu au facut vreo corectie, mergand direct spre infrangere.

Vasile Blaga a fost infrant de efectul Traian Basescu, altfel spus de un politician de tipul presedintelui, caricaturizat ce-i drept, dar care a reusit sa preia tipologia castigatoare. Presedintele si democrat-liberalii nu par sa fi inteles ca in Capitala o anumita tipologie politica va prevala si convingerilor politice, si competentei.

N-au inteles ca bucurestenii sunt capriciosi, vor sa fie cuceriti, vor sa traiasca pasiuni politice, vor intriga si tensiune, vor ziceri memorabile, joc de scena, vor spectacol politic intens, asa ca nu se vor multumi niciodata cu un diriginte de santier, plat si plicticos cat ar fi el de bine pregatit.

Pentru ca daca ar fi inteles asta si-ar cautat si crescut din timp un candidat potrivit cu care sa defileze. Ce-i drept, democrati liberalii nu prea au ce alege din ograda proprie, mai ales la varful partidului unde nume grele au suferit la aceste alegeri infrangeri usturatoare.

Vasile Blaga a fost infrant cu un discurs de tip Traian Basescu, preferat de bucurestenii care au ramas insa reci la discursul lui Traian Basescu. Este o mare diferenta intre discursul de tip "322" si discursul "322".

Capitala adora discursul incisiv, curajos, provocator si mai ales surprinzator, caruia ii pot ierta chiar si o oarecare inconsistenta, cu conditia ca tema sa fie noua sau, macar, fatuita nitel. Este exact ceea ce a stiut sa faca Sorin Oprescu preluand stilul presedintelui.

In schimb, presedintele si candidatul sau au apelat la teme deja tocite - "322", "anticomunism", "mineriade", teme care nu mai au acelasi impact, nu mai surprind si nu mai provoaca. Traian Basescu si PD-L au incremenit in proiect si au platit pentru asta.

Vasile Blaga a fost singur impotriva tuturor, dar nu a beneficiat de aceasta aura. Ea a fost confiscata de Sorin Oprescu care, de fapt, s-a bucurat de un sprijin consistent si larg al partidelor si al presei. Acesta este efectul politicii mult prea radicale a lui Traian Basescu, care a izolat PD-L pe scena politica.

Presedintele Basescu si Emil Boc isi fac un titlu de glorie din refuzul negocierii si lipsa aliantelor. Politica este insa prin excelenta arta negocierii, iar antagonizarea integrala a PNL se dovedeste acum o imensa greseala.

In loc sa actioneze chirurgical asupra zonelor liberale pe care le-a considerat contaminate, Traian Basescu a lucrat cu parul, in public, la ore de maxima audienta. A iscat astfel reactii si resentimente viscerale si a taiat puntile, fara sa aiba insa un partid suficient de puternic pentru o astfel de strategie.

PD-L nu are nici vigoare si nici oameni pentru o lupta pe cont propriu. Nu cred ca Traian Basescu a impiedicat PD-L sa creasca sanatos in loc sa se expandeze. Cred ca, mai degraba, democrat liberalii s-au complacut, comod, sa stea la remorca presedintelui. La randul sau presedintele nu a inteles ca demolarea este doar un inceput si trebuie urmata de constructie, etapa de care el, deocamdata, nu s-a apucat.

Vasile Blaga a decontat partial si esecul luptei antiocoruptie, confirmat de insusi Traian Basescu prin declaratia halucinanta referitoare la victoria baronilor locali, albiti miraculos de votul popular.

Un esec anuntat de candidaturi gen Falca sau Mantog, de suspiciunile in privinta lui Boureanu, dar si de jenantul procent incasat de Videanu din borduriada. PD-L n-a stiut sa ramana la inaltimea singurului sau proiect pe care a inceput sa-l tradeze.

Vasile Blaga a fost subminat, paradoxal, si de sprijinul fatis al lui Traian Basescu. Bucurestenii au vrut un candidat de tip Basescu, asta inseamna unul cu personalitate proprie, puternica, credibila, nu un buldog in lesa. Capitala a refuzat sa-i voteze pe Basescu si pe Negoita sub numele lui Blaga. A refuzat un truc fara imaginatie, alegand tot un truc, cel al independentei lui Oprescu, mai bine elaborat insa.

Si daca e sa ajungem la substanta, Traian Basescu a fost invins de aceasta data, cu propriile arme, de Ion Iliescu, care a mizat abil pe un candidat si o strategie cu mult mai eficiente.

Greselile imense ale lui Traian Basescu si ale PD-L i-au deschis pentru prima data lui Ion Iliescu portile Bucurestiului pe care fostul presedinte a intrat cu un zambet satisfacut, la bratul copilului sau politic pentru care, probabil, are acum ganduri si mai mari.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
Un important bulevard din Pipera urmează să fie lărgit la două benzi pe sens. Proiectul include și extinderea infrastructurii de tramvai
Un important bulevard din Pipera urmează să fie lărgit la două benzi pe sens. Proiectul include și extinderea infrastructurii de tramvai
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunat vineri, 29 martie, că a atribuit contractul pentru proiectul de lărgire a Bulevardului Dimitrie Pompeiu de la o singură bandă la două benzi pe sens....
#Traian Basescu, #Bucuresti, #Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #Ion Iliescu, #aliante, #razbunare, #greseli, #rezultate alegeri , #Ion Iliescu