Unicii, invariabilii 100 de cm (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 07:50
6076 citiri
Unicii, invariabilii 100 de cm (Opinii)

Ce ma sperie pe mine cel mai tare in aceasta perioada de deriva a Romaniei nu este atat calitatea execrabila, cu foarte mici exceptii, a clasei politice. Nu atat lipsa unor oameni de stat autentici. Nu atat prabusirea in derizoriul temelor minore, care ocupa discursul si dezbaterea publice, amutind tocmai esentialul.

Pana la urma, acestea sunt corectabile printr-o reactie publica adecvata si consistenta. Ceea ce ma sperie cel mai tare este tocmai faptul ca ea lipseste, pentru ca societatea romaneasca pare sa fi demolat pilonii acestei reactii sanitare. Si acesti piloni sunt criteriile juste, general valabile, criterii izvorate din lege, principii si valori general valabile si general aplicabile intr-o societate civilizata.

In acest moment, societatea romaneasca experimenteaza doua mari tipuri de fracturi. De-o parte a faliei avem majoritatea celor indiferenti, demobilizati, care nu au abandonat criteriile, dar nu le mai aplica pentru ca nu mai au speranta respectarii lor. Prea adesea si prea grav dezamagiti s-au retras din jocul politic abandonandu-si cel mai important instrument - votul.

Minoritatea inca activa este si ea fracturata. Dar exclusiv pe falia afectelor. Doar ele fac diferenta. Pe unul/unii ii iubim si laudam indiferent ce fac, ce spun, indiferent de conduita. Pe ceilalti ii uram si ii demonizam indiferent ce fac, ce spun, indiferent de conduita. Judecata obiectiva este abolita, acelasi lucru este bun daca e facut de omul nostru si rau daca e facut de adversar.

Batalia este complet personalizata si nu mai lasa loc de evaluare obiectiva pe baza de criterii precise, legale, obiective.

Exemplele sunt multe, dar ma voi rezuma la ultimul: implicarea activa a presedintelui in campania electorala. Tabara antiprezidentiala acuza incalcarea Constitutiei. Tabara prezidentiala este multumita, bazandu-se pe dreptul presedintelui la optiune politica si la vot.

PSD uita ca Ion Iliescu era la finalul mandatului din 2004 si candidat pe listele parlamentare ale partidului, ca l-a promovat pe Adrian Nastase din toate puterile. Tabara prezidentiala invoca acest exemplu. Deci cand Ion Iliescu a incalcat echidistanta a fost bine? E un exemplu de urmat? O eroare, o neconstitutionalitate o acopera pe alta?

Daca pastram faptele si schimbam personajele se schimba si natura faptei? Ce ar fi zis aparatorii presedintelui despre un Ion Iliescu imbracat in tricoul PSD si declarand de la tribuna prezidentiala ca voteaza cu PSD si ca ii doneaza salariul pentru campanie? Imi amintesc ca pe atunci insusi Traian Basescu, lider al Opozitiei, il acuza pe Ion Iliescu tocmai pentru implicarea in campanie, pentru faptul ca s-a plimbat "de manuta" cu candidatii:

"A incetat sa fie un presedinte al Romaniei, este presedinte al PSD", spunea Traian Basescu despre Ion Iliescu. Daca n-a gresit atunci, greseste acum si invers. A treia varianta nu exista.

Iar PSD cum de nu a fost deranjat cand Ion Iliescu declara despre propria neutralitate ca domnia sa nu este o Elvetie a politicii romanesti? Cand se plimba cu candidatii PSD de mana era bine?

Care e pana la urma criteriul dupa care evaluam fapta? Doar persoana care o comite? Si daca acest criteriu obiectiv, impersonal lipseste, cum sa iesim din criza actuala? Perpetuand obiceiurile proaste, adaugand precedent peste precedent periculos?

Votul fara exigente, fara criterii precise, pe baza de afecte exacerbate nu este cu nimic mai bun decat votul vandut pe punga de malai sau de ulei. Pentru ca imporant nu este sa inlocuim un rau cu un altul, pe care il socotim la un moment dat mai mic, ci sa inlocuim un rau cu un bine, iar raul si binele nu pot fi departajate decat pe criterii obiective.

Masuratoarea corecta nu poate fi facuta decat cu acelasi metru, care sa aiba tot 100 de cm, indiferent pe cine masuram cu el. Altfel nu vom avea o dezbatere mai relevanta, nu vom avea in frunte autentici oameni de stat, nu vom fi mai aproape de civilizatie si mai la adapost de derapaj. Acesti unici, invariabili 100 de cm sunt secretul democratiilor functionale, al statelor de drept consolidate, al vietii cu adevarat bune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Basescu campanie PMP , #Ion Iliescu