Basescu: Acuzatia DNA impotriva lui Toba nu e in regula, procurorul DNA nu are o buna calificare (Video)

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 21:16
9794 citiri
Basescu: Acuzatia DNA impotriva lui Toba nu e in regula, procurorul DNA nu are o buna calificare (Video)
Foto: Arhiva Facebook/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, la Romania TV, ca, potrivit acuzatiilor prezentate public de DNA, Klaus Iohannis ar trebui sa respinga cererea de urmarire penala in cazul lui Petre Toba, pentru ca nu pare a fi facuta de un procuror "bine calificat" si nu pare a fi "in regula", insa recunoaste ca in dosarul fostului ministru ar putea fi si alte dovezi.

Traian Basescu a spus ca nu crede ca exista o motivatie politica pentru schimbarea lui Toba, avand in vedere ca niciun actor nu ar fi fost interesat de eliminarea ministrului, mai ales ca a fost sustinut de Klaus Iohannis. "Nu-i putem reprosa nimic fata de alegerile locale, s-au desfasurat corect", a adaugat liderul PMP.

El a sustinut ca acuzatia din comunicatul DNA "nu e in regula", pentru ca, legal, nu se sutine favorizarea infractorului prin nedesecretizarea unor informatii pe care n-ar fi avut dreptul sa le desecretizeze.

"Nu a fost un joc pentru eliminarea ministrului Toba, ci declaratiile date de ofiterii care au fost chemati la DNA au generat un bulgare. Ma nedumereste insa acuzatia catre ministrul Toba ca a favorizat infractorul, refuzand sa desecretizeze anumite documente de la DIPI. (...) Nedumerirea mea este de ce poti sa-l acuzi pe ministrul de Interne ca nu a desecretizat niste documente, de vreme ce nu el le-a secretizat. Aici legea este extrem de clara", a spus Basescu.

O varianta lansata de fostul presedinte este lipsa de competenta a procurorului de caz.

"Scuzati-ma ca imi permit sa pun sub semnul intrebarii calificarea unui procuror DNA, dar imi permit sa o fac. Nu cred ca acuzatia DNA a fost formulata de un procuror cu o buna calificare", a spus el.

Intrebat daca aceasta varianta este realista, avand in vedere ca dosarele sunt verificate de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, Basescu a spus ca "de sefa DNA au trecut multe dosare cu acuzatii fanteziste", deci nu ar fi o premiera.

Basescu a conchis ca, pe baza informatiilor prezentate public de catre DNA, presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa respinga solicitarea de incuviintare a urmaririi penale, insa nu exclude varianta ca in restul volumelor din dosarul lui Petre Toba sa fie si alte dovezi, mai puternice.

Petre Toba si-a anuntat demisia joi seara, dupa ce DNA a cerut procurorului general al Romaniei sa solicite presedintelui incuviintarea urmaririi penale in dosarul care priveste activitatea DIPI favorizarea faptuitorului.

Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

In luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost supranumit "Limuzina" deoarece a vizat felul in care a fost achizitionat de catre DIPI a un automobil Audi A8, pentru Oprea.

Masina ar fi fost cumparata din fonduri destinate doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei, fiind folosita doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august pana in octombrie 2015.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Basescu procuror DNA acuzatii Petre Toba, #Basescu declaratii dosar DIPI Petre Toba , #justitie
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Marinatule,te-ai gandit cat de "bine calificat"o sa fie
Poza cop4you
cop4you
rank 5