Basescu, despre "eroarea grosolana": Ii dau dreptate lui Tariceanu (Video)

Luni, 08 Februarie 2016, ora 08:29
6238 citiri
Basescu, despre "eroarea grosolana": Ii dau dreptate lui Tariceanu (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu este de parere ca raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) contine o "eroare grosolana" in ceea ce priveste imunitatea parlamentarilor si ii da dreptate presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a atras atentia asupra acesteia.

"Aici, imi pare rau, ii dau dreptate lui Tariceanu. Este o eroare grosolana! Parlamentarii nu au imunitate in fata inceperii urmaririi penale, doar la arestare au (...) Se ramane pe eticheta pusa de televiziuni: a fost impiedicata urmarirea penala impotriva parlamentarilor (...) Este o confuzie, chiar in raport, care este neconstitutionala, parlamentarii in Romania nu au imunitate la inceperea urmaririi penale, doar la arestare", a aratat Basescu la B1Tv, citat de Mediafax.

Tariceanu vrea ca Guvernul sa respinga raportul MCV: Sa ceara Comisiei sa-l refaca (Video)

Basescu a remarcat ca in raport "se spune altceva: 'desi majoritatea cererilor au fost admise, ramane valabil faptul ca raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective, in baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, la arestari in special'".

Fostul presedinte a subliniat ca este nevoie de criterii clare si consecvente cand se voteaza cererile Justitiei de a ridica imunitatea unui parlamentar. "Deci, atentie, ca s-a schimbat fundamental o nuanta. Spune, cand refuzati, vrem sa stim ca aveti niste criterii aplicabile tuturor, nu la unii refuzati, la altii nu (...) O sa va spun de ce este extrem de important. Raportul MCV nu mai respinge ideea refuzului, mai ales ca il coroboreaza cu arestari etc, dar zice: drag parlamentar al Romaniei, fa niste criterii ca sa stim cand esti de acord sau nu", a mai spus Basescu.

Traian Basescu a atras atentia ca Parlamentul trebuie sa modifice de urgenta Codul Penal, asa cum se cere si in raportul MCV.

Ministrul Justitiei: Sunt multe erori factuale in raportul tehnic MCV. Cauza: excesul de zel

"E o poveste mai larga cu modificarile la Codul Penal, in care se spune si ca au fost unele tentative, lucru care nu e in regula, dar si ca sunt unele modificari care trebuiesc facute (...) Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale 39 de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Din cate stiu, alte circa 20 de cereri de revizuire a unor articole au fost aprobate de instante si sunt la analiza la Curtea Constitutionala (...)

Spre exemplu, eu, daca as fi Parlament, punem intre ghilimele, ca nu pot fi eu Parlament, dar daca as fi Parlament as trece urgent, pentru ca sunt 39 de articole nemodificate, iar Parlamentul are obligatia sa aduca la zi legile, in urma hotararilor Curtii Constitutionale, in 45 de zile si asta reproseaza raportul MCV: fratilor, v-a trecut si vacanta de vara si nu v-ati apucat (...) Toata lumea spune: nu va atingeti de Coduri! O spune chiar MCV: aduceti la zi Codurile, macar ceea ce Curtea Constitutionala a constatat a fi neconstitutional", a aratat acesta.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca respinge ultimul raport MCV si cere Guvernului sa-l retrimita Comisiei Europene, intrucat exista aprecieri, concluzii si recomandari care contrazic dispozitii din Constitutia Romaniei, ca fiecare parlamentar voteaza solicitarile Justitiei in functie de propria constiinta.

Potrivit Constitutiei, ridicarea imunitatii parlamentare este necesara doar in cazul retinerii, arestarii si perchezitiei, urmarirea penala putand incepe in cazul deputatilor si senatorilor simpli fara incuviintarea Legislativului. Aprobarea Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale este necesara doar in cazul alesilor care sunt sau au fost ministri, arata sursa citata.

La emisiunea de la B1Tv Basescu a mai aratat si ca in justitie nu s-a schimbat nimic fata de perioada mandatului sau.

"In afara de forma, care a devenit mai agresiva, mai pe placul publicului, nu s-a schimbat nimic. Dosarele din timpul lui Morar s-au finalizat, acum in ultimii doi ani, si au dus la condamnari fara discutii. Sunt noua ministri condamnati pe dosare facute in timpul lui Morar. Nu mai vorbim de parlamentari si presedinti de consilii judetene", a declarat Basescu.

"A fost o oarecare nevoie de spectacol. Eu am fost impotriva nevoii de spectacol si in timpul mandatului. Oamenii pot fi anchetati, judecati fara spectacol. Justitia nu poate fi un spectacol, ci este o intreprindere a decentei si a respectului total pentru lege si pentru drepturile omnului la imagine, la o ancheta corecta. Eu spun ca si un ciminal are dreptul la o ancheta corecta si la o judecata corecta, cu respectarea tuturor normelor de drept care sa faca diferenta intre statul democratic si statul abuziv", a aratat fostul presedinte.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Basescu eroare raport MCV, #Basescu justitie imunitate parlamentari , #justitie