Basescu: Kovesi si Lazar trebuie sa plece. Exista o procedura administrativa sa fie revocati

Vineri, 10 Martie 2017, ora 22:00
14535 citiri
Basescu: Kovesi si Lazar trebuie sa plece. Exista o procedura administrativa sa fie revocati
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele PMP, Traian Basescu, sustine ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si procurorul general Augustin Lazar trebuie sa plece din functii, dupa decizia Curtii Constitutionale, care constata ca au incalcat Constitutia si a subliniat ca, in caz contrar, se va crea un precedent "periculos".

"Obligatia respectarii Constitutiei este a fiecarui cetatean, scrie in Constitutie, inclusiv a cetateanului roman Laura Codruta Kovesi. Iar, pe de alta parte, abuzul in functie, atat de drag domniei sale, este precizat in decizia Curtii, care spune asa: Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care in cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul.

Nu stiu de ce, la ora asta, domna Kovesi nu s-a dus cu decenta la presedinte sa spuna: Domnule presedinte, am gresit-o, asta-i demisia", a afirmat Traian Basescu, vineri seara, la Romania TV.

Basescu a spus ca, in aceeasi situatie, este si procurorul general Augustin Lazar.

Potrivit lui Basescu, in cazul in care cei doi inalti functionari ai statului nu-si dau demisia, exista o procedura administrativa pentru ca acestia sa fie revocati din functii.

El a sustinut ca ministrul Justitiei poate sa faca demersurile in acest sens sau presedintele Romaniei.

"Nu exista un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de Justitie, luand nota de decizia CCR sa-i ceara presedintelui revocarea. In ce conditii? In conditiile in care in lege se spune ca mandatul procurorului sef DNA este de 3 ani, insa nimeni nu spune ca este de 3 ani in conditiile in care incalci Constitutia. In conditiile in care incalci Constitutia, se intrerupe mandatul automat. Iar daca, strunit de milostivenia si blandetea blandului Dragnea, ca de acum asa o sa-i spun: blandul Dragnea, ministrul de Justitie nu va face acest pas, trebuie sa fie initiativa presedintelui.

Are cine sa-i scrie decretul si revocarea pentru incalcarea Constitutiei. Eu asa as scrie decretul: pentru incalcarea Constitutiei se revoca din functie procurorul sef DNA", a explicat Basescu.

Liderul PMP a tinut sa precizeze ca nu are niciun resentiment fata de Laura Codruta Kovesi, ci este vorba de incalcarea Constitutiei.

"Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: incalcarea Constitutiei de catre unul dintre cei mai importanti demnitari ai statului roman si sunt in tandem Kovesi si cu Lazar. Trebuie sa plece amandoi", a adaugat Basescu.

El a atras atentia ca, daca acestia vor ramane in functie, se va crea un precedent periculos.

"Aici nu este o chestiune cine sa-i convinga sau nu, este vorba de crearea unui precedent periculos, sa ai o hotarare a Curtii constitutionale ca un inalt functionar a incalcat Constitutia si sa-l mentii. (...) Problema nu este Kovesi, problema este precedentul. Avem o problema (...) de precedent. S-a constatat indubitabil ca un inalt functionar al statului a incalcat Constitutia, a incalcat separatia puterilor in stat, asta nu mai e de gluma.

Nu poate sa ramana fara masuri. Intelegeti? Si daca nu intelege Iohannis, Kovesi ar trebui sa stie cat rau ar face daca se agata ca pisica de pom, pentru ca ar crea acest precedent al incalcarii Constitutiei la varful statului roman este extrem de grav", a mai sustinut Basescu.

Aprecierea oportunitatii adoptarii unei ordonante de urgenta constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putand fi cenzurat doar prin controlul parlamentar, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca prin ancheta DNA privind OUG 13 a fost perturbata activitatea Guvernului.

Basescu nu e primul care aduce in discutie demisia sefei DNA. Imediat dupa pronuntarea deciziei din februarie, Calin Popescu Tariceanu a cerut demisia lui Kovesi, dar Liviu Dragnea a spus ca "nu pentru asa ceva".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu demisie Kovesi Lazar CCR , #justitie