Basescu poate fi urmarit penal in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 09:58
3055 citiri
Basescu poate fi urmarit penal in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak
Foto: Arhiva Hepta.ro

Judecatoria Sectorului 5 a confirmat urmarirea penala in cazul lui Traian Basescu, in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului presedinte o plangere privind jurnalistii rapiti in Irak.

Instanta a constatat ca este legala si temeinica ordonanta procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 23 martie si a confirmat redeschiderea urmaririi penale in cazul fostului presedinte Traian Basescu.

Basescu poate fi urmarit penal: Iata ca si mort, Vadim Tudor isi lasa mizeria in urma

"In baza art. 335 C. proc. pen. constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr.1543/P/2009 din data de 23.03.2015 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica in dosarul cu acelasi numar si confirma redeschiderea urmaririi penale pentru prezumtivele fapte prev. de art. 248 c.p. si art. 253 ind. 1 c.p., sesizate prin denuntul formulat la data de 19.11.2009 de petitionarul Vadim Corneliu Tudor, privind pe numitul Traian Basescu", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 5.

Instanta a mai constatat ca a ramas fara obiect cererea de redeschidere a urmaririi penale pentru Vasile Blaga, in urma denuntului formulat de Corneliu Vadim Tudor in 25 noiembrie 2009. Decizia Judecatoriei Sectorului 5 este definitiva.

Blaga, acuzat de Vadim in cazul rapirii jurnalistilor in Irak: Lasati-l in durerea lui (Video)

Cererea procurorilor de la Parchetul instantei supreme de confirmare a urmaririi penale in cazul lui Traian Basescu - in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului presedinte o plangere privind jurnalistii rapiti in Irak - a fost discutata pe 7 octombrie, la Judecatoria Sectorului 5.

Nicio foaie secretizata

Fostul presedinte Traian Basescu, care a mers la Judecatoria Sectorului 5 la termenul respectiv, a aratat ca le-a spus magistratilor ca nu a secretizat nici macar o foaie din dosar si ca nu el a detinut dosarul operatiunilor, rolul sau fiind de a coordona institutiile statului.

Basescu, dupa audiere: Nu am secretizat nici macar o foaie din dosarul rapirii jurnalistilor (Video)

"In declaratia mea am spus ca nu am secretizat nici macar o foaie din dosarul rapirii jurnalistilor. Nu era treaba mea partea operativa. Rolul meu a fost sa pun cap la cap toate serviciile, ale armetei, SRI si SIE, pentru a colecta informatiile si a face ca aceastea sa lucreze in aceeasi directie. Nu eu am avut dosarul operatiunilor. El a avut cap de fila SIE", a declarat fostul presedinte.

Intrebat daca ar avea vreun avantaj daca dosarul ar fi desecretizat, Basescu a spus ca astfel s-ar putea demonstra ca reclamatia impotriva sa este "o prostie".

"Categoric da, ar confirma ca e o prostie reclamatia lui Vadim Tudor", a adaugat Traian Basescu.

Basescu se apara in dosarul rapirii jurnalistilor in Irak: E un proces de harturire a unui fost presedinte (Video)

Dosarul a ajuns la Judecatoria Sectorului 5 in urma unei decizii din 6 august a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca aceasta instanta este competenta sa judece cazul, pentru ca Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.

In 6 august, Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citati in acest dosar, si au stat la instanta doar cateva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5.

Procurorul a mentionat ca, in cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost inchisa in 2010, printr-o decizie de neincepere a urmaririi penale.

Fata de Traian Basescu, insa, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea functiei de presedinte al Romaniei.

Traian Basescu, explicatii la instanta suprema despre rapirea jurnalistilor in Irak

Procurorii de la Parchetului de pe langa ICCJ au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor, care a decedat in 14 septembrie.

Acesta i-a acuzat pe fostul presedinte Traian Basescu si pe copresedintele PNL Vasile Blaga ca se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu urmarit penal, #Basescu jurnalisti Irak , #justitie