Prime Doamne sub lupa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 18:51
5157 citiri
Prime Doamne sub lupa
Foto: victor-roncea.blogspot.ro

In spatele oricarui barbat realizat sta o femeie puternica sau, dupa alta varianta a proverbului, obosita. Amandoua sunt valabile. Statutul de prima Doamna, indiferent a carei tari, este, de multe ori mai dificil decat cel al, cum ar veni, Primului Domn.

Expunerea este la fel de mare, lupa presei de cele mai multe ori rauvoitoare, doza de subiectivism a aprecierii mult mai mare, iar mijloacele de actiune incomparabil mai reduse. Este o misiune de sacrificiu.

Michelle Obama, prima provocare a presedintelui

Modelul cel mai puternic de prima Doamna a momentului este Michelle Obama. Venita dupa stearsa Laura Bush, d-na Obama este nu numai fermecatoare, ci, mai ales, plina de personalitate. Prea plina, zic multi dintre cei care-i atribuie o influenta excesiva asupra presedintelui Statelor Unite, pe care, mai pe romaneste, l-ar tine sub papuc.

Ca o fi sau nu asa, cert este ca Michelle Obama este o femeie de cariera, foarte puternica, inteligenta, cu mult simt al umorului, o reala si prima provocare pentru sotul ei, bine antrenat astfel pentru bataliile pe care le are de dus. De altfel, prima Doamna a SUA a facut cu adevarat senzatie la recentul summit de la Praga cand a fost la fel de mediatizata, daca nu chiar mai mediatizata, ca puternicul ei sot.

Carla Bruni Sarkozy, decorativa

Desi mai frumoasa si cu mult mai misterioasa, prima Doamna a Frantei, Carla Bruni Sarkozy, este mai degraba o dezamagire. O buna dovada ca de la un anumit nivel in sus, criteriul estetic devine secundar, iar pe celelalte d-na Sarkozy nu le satisface. Dimpotriva, ea paleste in raport cu Cecile, fosta consoarta a excentricului presedinte francez, cea care a insotit si a potentat cu adevarat ascensiunea sotului ei.

D-na Carla Bruni Sarkozy este decorativa si cam atat, ceea ce a aruncat-o urgent in umbra spiritualizatei Michelle Obama. Macar nimeni nu o va suspecta vreodata ca ar conduce, din umbra, Hexagonul.

De la zambetul eterat si privirea transparenta ca o apa limpede ale Carlei Bruni Sarkozy si anvergura remarcabila a d-nei Michelle Obama, sa ajungem la prima Doamna a Romaniei.

Maria Basescu, un model neurmat

Subiectul este delicat la romani din cauza traumei inca nevindecate numite Elena Ceausescu, trauma care a reveberat apoi, intr-o oarecare masura, in personalitatea Danei Nastase, chiar daca, poate din fericire, ea nu a ajuns niciodata in postura de prima Doamna.

Este si acesta un motiv pentru care, atat d-na Nina Iliescu cat si d-na Nadia Constantinescu au fost mai mult absente din viata publica.

Maria Basescu a iesit in lumina reflectoarelor, dar fara a zgandari in vreun fel rana. Dimpotriva, modestia ei a pansat-o. De altfel, in toata anormalitatea societatii roamnesti, prima Doamna a Romaniei este un rar ragaz de normalitate, eleganta si discretie.

In multii ani de cand Traian Basescu este in lumina reflectoarelor si mai ales de cand domina scena politica starnind adversitati fulminante, sotia sa nu a facut nicio greseala publica, nici de atitudine, nici vestimentara, nici de discurs.

Ce-i drept, este la fel de tacuta ca d-na Bruni Sarkozy, insa nimeni n-a suspectat ca in spatele tacerii ei ar sta lipsa de idei. Este cu mult mai putin vizibila decat d-na Obama, dar asta nu insemna ca nu este implicata social. Dimpotriva, sta in spatele multor acte de caritate anonime, facute insa dupa ce s-a asigurat ca prin zona nu va fi nici picior de reporter. Cand d-na Basescu "face milostenie" intr-adevar "nu stie stanga sa ce face dreapta sa".

Cat despre influenta sa asupra presedintelui, ma tem ca este cu mult mai mica decat ar fi de dorit. Totul in atitudinea d-nei Basescu exprima echilibru si retinere, adica exact ceea ce ii lipseste adesea lui Traian Basescu. De altfel, in prezenta sa, presedintele experimenteaza, in general, cele mai asezate momente. Bine ar fi ca ele sa fie cu mult mai multe.

Si bine ar fi ca influenta Mariei Basescu sa fie mai mare si asupra fetelor sale. Ioana Basescu pare sa fi mostenit ceva din discretia mamei, in vreme ce EBA este foarte departe nu numai de discretia, ci si de tinuta eleganta si distinctia mamei sale.

Remarca recent presedintele ca din intreaga familie, doar sotia sa a scapat neatinsa de atacurile presei. Asa e, dar oare de ce? A fost ratata intamplator sau tinuta sa a impus respect? Iata o tema de meditatie si pentru sot, si pentru fiice.

Una peste alta, Elena Basescu este, cu siguranta, o femeie si puternica, si obosita.

Daca Statele Unite au cea mai reprezentativa prima Doamna dupa Jackie Kennedy, iar Franta merita cu siguranta mai mult, Romania pare sa fi capatat cea mai potrivita prima Doamna. Poate pentru ca n-a fost aleasa!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Prime Doamne, #Maria Basescu personalitate, #laura bush, #Michelle Obama, #Carla Bruni Sarkozy , #Maria Basescu