Basescu il acuza pe Geoana de atac electoral via Hayssam

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 23:58
5843 citiri
Basescu il acuza pe Geoana de atac electoral via Hayssam
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, luni, la Cotroceni, pe Mircea Geoana ca se foloseste de "prieteni de familie pentru a ataca in mod indirect si murdar un candidat la presedintie".

Seful statului a contraatacat, dupa acuzatiile lansate de fostul procuror Ciprian Nastasiu care a declarat tot luni, la lansarea cartii scriitorului romano-american Victor Gaetan, ca "presedintele a ascuns sistematic adevaruri si crima organizata".

"Parchetul General, structurile de securitate ale statului au determinat foarte precis cum a fugit Omar Hayssam. Sper ca justitia isi va face datoria si va stabili prin hotarare judecatoareasca vinovatii pentru fuga lui Omar Hayssam", a declarat presedintele Traian Basescu luni dupa amiaza, dupa lansarea cartii scrise de fostul procuror Ciprian Nastasiu si Victor Gaetan.

"Iau nota de faptul ca disperarea unora a ajuns atat de departe incat se preteaza la un joc murdar. [...] In ceea ce priveste cartea pe care domnul Gaetan a scris-o cu concursul profesionistului, intre ghilimele, Nastasiu, as vrea sa ii sugerez domnului Geoana sa nu-si mai utilizeze prietenii de familie pentru a ataca in mod indirect, murdar, un candidat la presedintie", a declarat seful statului.

Mai mult, presedintele Traian Basescu il acuza pe fostul procuror Nastasiu ca "este un om care dupa ce a inregistrat un mare esec profesional reuseste sa devina penibil incercand sa devina autor de carti alaturi de Gaetan".

"Predarea Romaniei" este, in opinia lui Traian Basescu, o carte SF, care discrediteaza statul roman, scrisa in colaborare cu un "procuror care a fos rejectat, dar care a fost recuperat de politicieni in plina campanie".

Procurorul Nastasiu a intrat in atentia Parchetului de pe langa IICCJ

"Vreau sa spun public ca domnul procuror Nastasiu, care astazi da lectii despre dosarele dansului este un procuror care a fost rejectat de sistemul de justitie prin hotararea Consiliului Superior al Magistraturii de indepartare a domniei sale din procuratura", a acuzat seful statului, adaugand ca "profesional, dansul a fost procurorul care a cerut punere in libertate a lui Omar Hayssam, dupa care a uitat sa ia masurile de supraveghere a lui Hayssam il libertate".

In legatura cu vizita in Siria, Traian Basescu a explicat ca aceasta deplasare a avut ca obiect inceperea negocierilor pentru modificarea acordului de extradare in asa fel incat, la terminarea negocierilor, sa poata fi extradat Omar Hayssam in Romania.

"In timpul meu, Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in timpul lui Ion Iliescu, acesta il insotea in calaltoriile in strainatate, impreuna cu sotia si cu Munaf", a reamintit Traian Basescu. Mai mult, seful statului le-a adus aminte celor care il acuza de legaturi cu Hayssam ca el este cel care i-a eliberat pe cei trei jurnalisti rapiti in Irak.

"PSD-ul este responsabil de faptul ca Omar Hayssam a ajuns la un nivel de influenta care l-a facut partener cu seful statului in deplasari, iar aceasta responsabilitate nu poate fi mutata la mine", a adaugat Traian Basescu.

Stia Basescu ca o sa fuga Hayssam?

"Nu in ultimul rand, as vrea sa ii dau un raspuns si domnului Ciuvica, ce astazi (luni, n.red) cu disperare imi cerea sa ii arat documentului prin care eram avertizat de fuga lui Omar Hayssam. Domnia sa nu a citit decat in stilul propriu, in conformitate cu banii de la Voiculescu, documentul de la DGIPI. Acolo se vede ca nu este vorba despre presedinte ci despre Presedintie. Consilierul Sergiu Medar a primit in luna mai, 5 mai, acest avertisment, semnat de domnul general Ardelean", a punctat seful statului.

Presedintele a explicat ca nu a primit personal informarea decat dupa ce a venit de la Viena, dupa interventia chirurgicala la care a fost supus in Austria, dar ca acest semnal l-ar fi primit si procurorul Nastasiu, care a fost informat de DGIPI cu privire la intentia lui Omar Hayssam de a parasi tara, si care "totusi nu a instaurat masurile corespunzatoare de supraveghere".

Pe de alta parte, Traian Basescu a afirmat ca are convingerea ca aceia care incearca sa castige alegerile in acest mod "vor primi factura modului in care incearca sa ii minta pe romani dupa ce ca sunt unii dintre beneficiarii bunei relatii cu Omar Hayssam din perioada in care Ion Iliescu era presedinte".

"Inchei facand un apel deschis catre competitorii la alegerile prezidentiale, sa renunte la a utiliza oameni scosi afara din justitie si folosirea acestor oameni in scopri politice si sa renunte la utilizarea documentelor pe care le-au primit din arhiva DGIPI in timpul mandatului domnului ministru Nica", a conchis presedintele Traian Basescu.

"Pradarea Romaniei"

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a facut luni mai multe dezvaluiri in cadrul lansarii cartii "Pradarea Romaniei", a scriitorului romano-american Victor Gaetan, in legatura cu cazul Omar Hayssam si a intrat in atentia conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nastasiu: Udrea si Voiculescu, monitorizati de procurori (Video)

Cartea prezinta exclusiv relatia Omar Hayssam - Traian Basescu, prin intermediul relatarilor fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu in urma anchetelor pe care le-a derulat in acest caz.

ICCJ se arata surprinsa de faptul ca aceste informatii "nu au fost folosite in cadrul dosarelor penale instrumentate" ci au fost date acum publicitatii.

Serviciile secrete si alegerile

"Tin sa mentionez ca am dat instructiuni ferme tuturor institutiilor statului, nu cumva sa se amestece in aceasta disputa politica, vorbesc de institutiile statului subordonate CSAT", a precizat seful statului luni, in cadrul declaratiei de presa.

"Acum vedem ce valoare au aceia care tot timpul strigau "presedintele manipuleaza serviciile". Iata cu ce se ocupa. Si, cel putin pana in momentul de fata, si le multumesc pentru acest lucru, si SRI si SIE si Parchetul General, si DNA au ramas intr-o neutralitate care le onoreaza. Este probabil pentru prima data cand serviciile secrete nu se amesteca deloc in procesul electoral, se amesteca insa rebuturile din unele ministere si oamenii politici", a mai precizat seful statului.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu Omar Hayssam, #Traian Basescu Victor Gaetan , #Mircea Basescu