Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu spera ca noua lege a educatiei sa fie adoptata curand

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:17
1398 citiri
Basescu spera ca noua lege a educatiei sa fie adoptata curand
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca spera ca noua lege a educatiei, care reflecta foarte corect principiile trasate de Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea, sa fie aprobata de Parlament pana la finalul actualei legislaturi.

Seful statului a prezentat miercuri in fata membrilor Camerei de Comert Romano-Americane obiectivele de reforma ale statului roman, precizand ca Guvernul se afla deja in plin efort de ajustare a cheltuielilor publice, dar se fac si demersuri in alte domenii precum educatia, sanatatea, agricultura, turismul.

"Acum Guvernul este in plin efort de ajustare a cheltuielilor publice atunci cand vorbim de cheltuieli publice legate de consumul propriu al statului cu excesul de functionari, cu excesul de sporuri, cu ineficienta aparatului de stat. Este un proces dificil, dar consecventa Guvernului ma incurajaza sa cred ca Guvernul va reusi din acest punct de vedere", a apreciat Basescu.

"Forma care a fost respinsa de Curtea Constitutionala a legii educatiei este din nou in discutie, cu avantajul ca ceea ce a trebuit negociat intre cele doua partide aflate la guvernare anul trecut (PDL si PSD-n.r.) acum s-a limpezit si noua lege a educatiei reflecta foarte corect toate principiile Comisiei prezidentiale de evaluare a sistemului de educatie romanesc, condusa de profesorul Mircea Miclea. Sper ca pana la sfarsitul actualei legislaturi noua lege a educatiei sa fie aprobata de catre Parlamentul Romaniei", a spus seful statului.

Basescu a amintit si de nevoia reformei in agricultura, subliniind ca in urma discutiilor cu sindicatele se vor incerca masuri legislative prin care sa nu se mai permita abandonarea pamantului, sa stimuleze vanzarea terenurilor si consolidarea suprafetelor.

Romania vizeaza de asemenea dezvoltarea turismului, a aratat Basescu, subliniind ca s-a intarziat foarte mult procesul de privatizare a turismului. Extinderile de retele de internet in banda larga sunt prioritati ale Ministerului Comunicatiilor, a mai aratat Basescu. Romania mai urmareste reducerea emisiilor de carbon, modernizarea sistemului energetic, a termocentralelor.

Seful statului a tinut sa faca o remarca legata de parteneriatul public-privat, subliniind ca desi sustine acest tip de investitie, de prea multe multe ori aceste parteneriate au fost "orice altceva numai parteneriat public-privat nu". "Cand este vorba de parteneriat chiar cuvantul spune ca trebuie sa fie un parteneriat intre privat si stat, nu o impartire incorecta a responsabilitatilor si a veniturilor dintr-un astfel de parteneriat", a spus Basescu.

Basescu a aratat ca, in ce priveste coruptia exista o determinare a institutiilor statului sa diminueze acest fenomen, institutiile responsabile cu eradicarea coruptiei fiind tot mai convinse ca acest fenomen trebuie limitat.

Basescu a expus si o serie de date economice ale inceputului de an, aratand ca productia industriala a crescut in ianuarie cu 7,1% fata de perioada similara a anului trecut, comenzile pentru industria romaneasca au crescut cu 16,3%, fiind cea mai mare crestere a comenzilor din noiembrie 2008, iar exporturile au crescut in ianuarie cu 19,8% fata de ultima luna a anului trecut. "Exista semne pozitive, ceea ce nu inseamna ca nu inregistram semne de mentinere a crizei in domeniul constructiilor de exemplu", a spus presedintele.

"Sumele inceputului de an ne permit sa privim cu optimism la evolutiile anului 2010 si imi permit sa raman consecvent sustinand ca este posibil sa realizam la nivelul anului 2010 o crestere economica de 1,2%, asa cum a fost promovata la inceputul anului", a spus Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa multumeasca AmCham pentru ca a luptat din greu cu criza economica in 2009, cele peste 30 de firme membre ale acestei Camere de comert reusind sa mentina peste 150.000 de locuri de munca. "De asemenea, asa cum a rezultat si din rapoartele pe departamente, AmCham a fost cel mai eficient partener al Guvernului Romaniei in corectii aplicate legislatiei dar si strategiilor in diverse domenii. Si, in al treilea rand, sunteti singura astfel de organizatie care a reusit sa furnizeze un bun consilier prezidential, pe Alexandra (n.r.Alexandra Gatej, consilier prezidential si fost presedinte AmCham, n.r.)", a spus seful statului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu legile educatiei, #Basescu adoptare legea educatiei , #Mircea Basescu