Ce facem cu referendumul?

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 23:45
9412 citiri
Ce facem cu referendumul?
Foto: Adevarul

Referendumul privind unicameralismul si reducerea numarului de parlamentari a fost un succes, la limita in privinta prezentei, si de proportii in privinta scorului. 50,4% din electorat a raspuns la intrebari, 77,78% pentru unicameralism si 88,84% pentru micsorarea Parlamentului.

Niciun aspect, nici celalalt nu reprezinta o surpriza, avand in vedere aversiunea populara fata de clasa politica. Dar cifrele acestea, combinate cu rezultatul alegerilor prezidentiale, contin totusi cateva surprize.

In primul rand, observam ca prezenta la referendum a fost mai mica decat cea la prezidentiale, ceea ce inseamna ca, in pofida asteptarilor, consultarea populara nu a avut un rol de mobilizare la vot. Dimpotriva, prezidentialele sunt cele care au tras dupa ele referendumul.

Votul la referendum a fost mai slab in mediul rural, ceea ce e firesc daca ne gandim ca oamenii n-au fost deloc informati, iar in fiefurile social democrate, de exemplu, se stie ca liderii locali au facut tot ce au putut pentru a sabota prezenta fara de care referendumul ar fi fost invalidat.

In al doilea rand, pe o prezenta apropiata, remarcam o diferenta uriasa intre numarul celor care au spus DA si al celor care au votat pentru Traian Basescu. Cu alte cuvinte, mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns afirmativ au votat alt candidat decat actualul presedinte, ceea ce infirma teza potrivit careia referendumul i-ar fi adus procente in plus lui Traian Basescu. Este posibil ca acesta sa fi fost chiar calculul ratat al domniei sale.

Referendumul ii va aduce totusi un avantaj important lui Traian Basescu in turul al doilea. El intra in batalie cu o victorie importanta la butoniera, isi poate promova cu mult mai mare forta proiectul reformist si poate introduce in discutie o noua tema importanta: ce facem cu rezultatul referendumului?

Deja Traian Basescu a tras prima salva: "oamenii politici nu mai au dreptul sa nesocoteasca vointa poporului atunci cand stiu care ii este vointa. Acest referendum putea fi evitat daca majoritatea din Parlament raspundea solicitarilor repetate pe care le-am facut sa trecem la revizuirea Constitutiei. Romanii vor un stat modern, flexibil si institutii care sa raspunda rapid nevoilor lor".

Presedintele a anuntat ca va cere inceperea procedurilor pentru modificarea Constitutiei: "Ceea ce cer eu Parlamentului imediat e sa convoace de urgenta comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei care sa exprime vointa suverana a poporului roman".

Cum se va plasa Mircea Geoana in raport cu aceasta vointa suverana? Daca se pronunta si el pentru inceperea procedurilor constitutionale se subsumeaza proiectului presedintelui si infirma, practic, teza propriilor colegi, inclusiv Ion Iliescu, care au refuzat sa raspunda la intrebarile referendumului, mizand pe invalidarea acestuia.

Cu alte cuvinte, in functie de raportarea la referednum, vom avea doua tabere, reformisti si antireformisti, ceea ce este in avantajul lui Traian Basescu.

Cat despre efectele practice ale referendumului, el poate reprezenta doar inceputul unui drum foarte lung. Urmeaza reunirea comisiei care sa elaboreze proiectul, apoi votarea lui de catre Parlament si, in sfarsit, inca un referendum de validare. E putin probabil ca intreg acest proces sa dureze mai putin de 2 ani. Aceasta e partea goala a paharului.

Si tot in aceasta parte e si faptul ca referendumul, fiind consultativ, nu obliga cu nimic nici Parlamentul, nici viitorul presedinte. Totul depinde de vointa politica. Partea plina a paharului este ca urmatoarele alegeri parlamentare sa fie pentru un legislativ mai mic, eventual unicameral, si, in cea mai fercita ipoteza, in baza unui vot cu adevarat uninominal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu referendum Parlament unicameral, #rezultat vot referendum Parlament uicameral, #rezultat alegeri prezidentiale Traian Basescu Mircea , #Mircea Basescu