Presa de azi: Inghesuiala politica la Pactul pentru Educatie

Joi, 06 Martie 2008, ora 07:43
2694 citiri
Presa de azi: Inghesuiala politica la Pactul pentru Educatie

In sfarsit! Pactul national pentru educatie a fost semnat, ne anunta Gardianul in editia de joi. Presedintele Traian Basescu, liderul PSD Mircea Geoana, liderul UDMR Marko Bela, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, liderul PC Daniela Popa, liderul PD-L Emil Boc, liderul deputatilor minoritatilor Varujan Pambuccian si ministrul educatiei, Cristian Adomnitei (PNL), au semnat, miercuri, Pactul pentru educatie.

Semnatarii, asezati de-a lungul unei mese, si-au transmis unul altuia cele opt exemplare ale documentului, astfel incat fiecare sa le poata semna, iar seful statului i-a spus razand lui Corneliu Vadim Tudor ca poate pastra stiloul cu care a semnat.

Conform Pactului, educatia permanenta va deveni baza sistemului educational din Romania si va fi extinsa astfel incat pana in 2013 sa includa anual cel putin 12% din forta de munca activa a tarii. In document se precizeaza ca prevederile se aplica nediscriminatoriu invatamantului in limba romana, in limbile minoritatilor nationale si in limbi de circulatie internationala.

Consensul lui Basescu: pact pentru Educatie, scrie Romania libera. Reprezentantii partidelor politice au semnat miercuri Pactul National pentru Educatie initiat de presedintele Traian Basescu. Documentul a fost semnat in Salonul Alb al Senatului, concesie facuta PSD, care prefera o locatie mai putin "politica".

PSD s-a razgandit acceptand sa semneze in cele din urma Pactul pentru Educatie, desi initial liderul social-democrat, Mircea Geoana, solicitase dezbateri publice suplimentare motivand ca nu s-au intrunit conditiile necesare semnarii acestuia. O problema semnalata de Geoana ar fi aceea ca Pactul ar reprezenta viziunea dreptei romanesti fata de problemele de educatie.

Absent de la consultarile presedintelui cu partidele politice pe aceasta tema, PRM a hotarat sa vina la ultimul act, participand la semnarea documentului. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca documentul trebuie sa tina seama de problemele legate de baza materiala extrem de saraca din invatamant, incarcarea programei scolare si violenta din scoli.

S-a semnat Pactul pe Educatie, titreaza si Ziua. Presedintele Basescu si liderii partidelor politice au semnat miercuri Pactul National pentru Educatie. Documentul nu a fost semnat la Cotroceni, ci la Senat, pentru ca partidele politice au cerut ca acest eveniment sa aiba loc pe un teren neutru. PRM si-a asumat Pactul, desi a refuzat sa participe la consultarile presedintelui cu partidele pe tema educatiei.

C.V. Tudor a decis totusi sa aprobe Pactul avand rezerve fata de continutul strategiei pe termen lung in domeniu, precum si fata de legile educatiei elaborate de catre ministrul Adomnitei. Si liderul PSD Mircea Geoana a acceptat sa iscaleasca documentul in pofida faptului ca luni declarase ca acesta necesita amendari suplimentare pentru a garanta neutralitatea politicii in domeniul invatamantului.

Toti liderii politici prezenti la Senat, mai putin Calin Popescu-Tariceanu, care a fost reprezentat de Adomnitei, s-au inchis in biroul lui Vacaroiu impreuna cu Basescu, si au stat la discutii.

Inghesuiala politica la Pactul pentru educatie, aeste titlul din Adevarul. Presedintele Traian Basescu, liderul PSD, Mircea Geoana, liderul UDMR, Marko Bela, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, liderul PC, Daniela Popa, liderul PDL, Emil Boc, liderul deputatilor minoritatilor, Varujan Pambuccian, si ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, au semnat, miercuri, Pactul pentru educatie. Liderii politici au cazut de acord asupra unor masuri ce vor fi luate in domeniul educatiei si vor fi continuate indiferent de partidul politic care va ajunge la guvernare.

Conform documentului, semnatarii se angajeaza solemn ca in toate actiunile lor viitoare referitoare la educatie sa urmareasca: modernizarea sistemului si a institutiilor de educatie in perioada 2008-2013, asigurarea, prin alocarea bugetara anuala, a minimum 6% din PIB pentru educatie si a minimum 1% din PIB pentru cercetare.

Ei se mai obliga sa realizeze educatie scolara obligatorie de 10 ani si garantarea accesului neingradit la educatie gratuita pana la absolvirea liceului, descentralizare financiara, curriculara si de resurse umane. Pactul mai stipuleaza adoptarea principiului "finantarea urmeaza elevul/prescolarul" si a principiului finantarii multianuale in invatamantul universitar.

Din Gandul aflam ca: Semnatarii Pactului pentru educatie au pastrat stilourile cu care au semnat. Semnatarii Pactului pentru educatie si-au impartit, miercuri, stilourile folosite la semnarea documentului, Corneliu Vadim Tudor pastrand, la indemnul presedintelui Traian Basescu, doua dintre stilouri.

Vadim Tudor a precizat, la finalul ceremoniei, ca la fel au procedat si seful statului si presedintele PSD, Mircea Geoana, urmand exemplul presedintelui francez, Nicolas Sarkozy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pact, #educatie, #Basescu , #Mircea Basescu