Presa de azi: Prezidentiale pe ambitii personale

Vineri, 28 August 2009, ora 07:16
2699 citiri
Presa de azi: Prezidentiale pe ambitii personale

Prezidentiale pe ambitii personale, titreaza Cotidianul. Sociologul Vasile Dancu explica intr-un interviu pentru Cotidianul cum stam cu alegerile prezidentiale de peste 3 luni. Politic vorbind, stam prost, spune Dancu: "Candidatul liberal lipseste". "Mircea Geoana se zbate". "Basescu nu face nici un gest de competitie".

Cornel Nistorescu a inventat odata sloganul "Romani, vi se pregateste ceva!", dar astazi putem spune aproape sigur: Romani, nu vi se mai pregateste nimic!

Opinia publica s-a desensibilizat datorita expunerii repetate la scandal, cu sau fara rost. Imaginea politicienilor este erodata, iar a institutiilor politice si administrative este la pamant. Oamenii nu mai au nici o speranta in contributia politicianului ca om, ca si constiinta sau ca minte responsabila.

Conducatorul unei cruciade recente se intretinea seara, cordial, la un pahar, cu presupusa victima, iar unii "cu brand" anti-Basescu suna la Cotroceni din cand in cand pentru a vedea daca nu au dat prea tare la televizor in seful statului. Evident, secretarele lor inregistreaza cu telefonul mobil, cine stie cand este nevoie de acest element de negociere cu seful.

Din lasitatea unei generatii terminate nu poate rasari o generatie eroica. Poate doar una mai spilcuita, mai telegenica sau mai nerusinata. Nu are cum sa schimbe lumea o generatie de tineri, tinerii pot doar sa se conformeze sau sa aduca mici retusuri de carcotas.

Printre tinerii din politica nu exista romantici sau naivi, ei de regula au proiecte personale articulate comunicational si relational, au venit in urma unei relatii cu un senior, iar in promovarea lor a prevalat relatia de rudenie, relatia afectiva sau loialitatea, sustine Vasile Dancu in interviul acordat jurnalistilor de la Cotidianul.

Antonescu mimeaza virginitatea politica, ne spune Ziua. Liderul PNL se agata cu disperare de imaginea unui "altfel" de om politic. Fals, total fals, daca ne amintim ca traieste minunat din politica de doua decenii.

Crin Antonescu se da virgin, dar traieste minunat de 20 de ani din politica. El incearca sa-si creeze o imagine de candidat "diferit" fata de ceilalti, dar este prizonierul unuia dintre cele mai importante grupuri de interese din Romania, cel al miliardarului Dinu Patriciu. Ca ministru, a servit direct sau indirect grupul de interese pe care il denunta acum ca fiind in jurul contracandidatului sau de la Cotroceni.

Intelectualul de la "Alianta Civica" a repetat doi ani de facultate, a recunoscut esecul universitar doar in urma dezvaluirilor din presa si tavaleste gramatica pe la televizor, fiind si un pseudo-cunoscator al limbii engleze. Presedintele PNL, inainte sa fie penelist pur-sange a mai schimbat doua partide si a avut tupeul sa-si stearga traseismul din autobiografia oficiala.

Mai inainte s-a perindat pe la Partidul Aliantei Civice (PAC) si Partidul Liberal 1993 (PL-93) al lui Dinu Patriciu. Chipurile, aceste partide erau tot liberale, pentru ca au tot fuzionat cu PNL pe masura ratarii pragului electoral, iar Antonescu s-ar fi invartit numai in familie.

Nimic mai neadevarat, tinand cont de faptul ca liderii PNL, PL-93 si PAC se urau de moarte, iar "virginul" Crin a participat din plin la puciurile de partid. In principiu, daca acuzatia de "traseism politic" este neintemeiata, atunci este inexplicabil de ce Antonescu a ascuns din biografia lui oficiala apartenenta la alte doua partide in afara de PNL, cel pe care il pastoreste in prezent.

Basescu implica "institutiile" in rafuieli de campanie, scrie Evenimentul Zilei. Presedintia relanseaza tema "discreditarii statului" prin presa, invocand dovezi de la "institutii ale statului", pe care le pastreaza insa pentru a le scoate "la momentul oportun".

Dupa o saptamana de tacere, presedintele Traian Basescu a raspuns ieri cu amenintari de revansa publica in scandalul "munitie transportata ilegal", legat in presa de numele fratelui sau, Mircea Basescu.

Avertismentul, transmis printr-un sir de "precizari" ale presedintiei, ii vizeaza pe mai vechii sai adversari declarati - mogulii de presa si "asociatii" lor - acuzati indirect ca "desfasoara o campanie de discreditare sistematica a unor institutii ale statului" in interesul "unor politicieni".

Atacul la adresa presedintelui este astfel asimilat unuia indreptat impotriva statului, dar dovezile asa-zisei conspiratii puse la cale de moguli si "asociati" raman la stadiul de promisiune a lui Basescu pentru "momentul oportun", inca neprecizat.

Tema "discreditarii statului" a fost in ultimele luni favorita lui Basescu in momente-cheie in care a fost atacat, personal sau prin apropiati. De fiecare data, seful statului a aratat spre "moguli", acuzandu-i ca iubesc "un stat decredibilizat" ca "sa pescuiasca din nou". "Le e foame", spunea Basescu pe 11 martie la Radio Romania Actualitati, nemultumit de cum au reflectat Realitatea si Intact furtul de arme de la Ciorogarla.

Codul Educatiei, arma electorala, titreaza Jurnalul National. Presedintele PSD, Mircea Geoana, acuza ca "in spatele grabei suspecte" de a aproba Codul Educatiei "se afla un interes electoral al actualului presedinte, care vrea sa arate ca a facut ceva in cinci ani de mandat".

Liderul PSD a sustinut ca "aceasta precipitare, aceasta graba pentru adoptarea la ter-mene fixe a Codului Educatiei este un gest periculos de la Bucuresti". De asemenea, el a spus ca "in spatele grabei suspecte de a aproba legea" se afla un interes electoral al sefului statului.

El considera ca exista "extrem de mult politicianism" in tratarea temei. "Nici o tara serioasa nu ia decizii pe picior cand e vorba de destinul unor generatii", a spus el. Liderul PSD a mentionat ca legile Educatiei au fost modificate de 140 de ori in ultimii 14 ani.

De altfel, legile Educatiei au starnit o adevarata furtuna in Coalitie, care tine de cateva luni. In timp ce PD-L sustine proiectul propus de fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie PSD, pledeaza pentru Codul de legi propus de actualul ministru, Ecaterina Andronescu.

Premierul Emil Boc este insa in asentimentul presedintelui Basescu, un sustinator al proiectului Miclea, in defavoarea pachetului de legi conceput de ministrul care face parte din Guvernul condus de el.

Alegerile prezidentiale, fara soft antifrauda, aflam din Romania Libera. Guvernul renunta la sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu in noiembrie, din lipsa de bani si de timp.

Acum o luna, premierul Emil Boc anunta ca a gasit metoda cea mai buna pentru eliminarea turismului electoral: un soft special si calculatoare conectate in fiecare sectie de vot. La putin timp insa, Guvernul renunta.

"Executivul considera ca mai este nevoie de timp pentru pregatirea implementarii unui asemenea sistem complex, dar se vor lua toate masurile necesare pentru evitarea fraudelor electorale", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

De asemenea, secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a precizat ca PDL si PSD s-au pus de acord asupra organizarii de sectii speciale pentru cei care nu vor fi in localitatea de resedinta in ziua alegerilor prezidentiale.

"Am renuntat la soft, pentru ca se putea defecta sau bloca intr-o parte, si apoi toata lumea striga ca este vorba de frauda", a mai spus Toader.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alegeri prezidentiale 2009, #candidati alegeri prezidentiale, #campanie electorala prezidentiale, #legile educatiei miza electorala, #Mircea Basescu afaceri armament, #Traian Basescu moguli, #Traian Basescu afaceri frate, #PSD campanie electorala, #PDL campanie electorala, #PNL campanie electorala , #Mircea Basescu