Traian Basescu si scandalul Bercea Mondialu: Demisia de onoare sau a treia suspendare?

Luni, 23 Iunie 2014, ora 14:06
10347 citiri
Traian Basescu si scandalul Bercea Mondialu: Demisia de onoare sau a treia suspendare?
Foto: Facebook Traian Basescu

Declaratia pe care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o propune votului senatorilor, in care se cere demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu in urma scandalului legat de fratele sau, ar putea duce la o noua suspendare a sefului statului.

Luni, la ora 13:00, coalitia de guvernare "discuta despre o posibila actiune parlamentara indreptata impotriva presedintelui Basescu", iar la 18:00 Birourile Permanente reunite ale Parlamentului discuta propunerea lui Tariceanu fiind posibil ca, cel mai devreme miercuri, declaratia sa fie supusa la vot.

Deja mai pe fata, mai pe la colturile politicii dambovitene, ipoteza celei de-a treia suspendari e tot mai vehiculata.

"Mai sunt fix 180 de zile pana la incheierea celui de-al doilea mandat al presedintelui Basescu si Victor Ponta nu mai are rabdare. Premierul a anuntat ca astazi coalitia guvernamentala va discuta despre o 'actiune parlamentara' indreptata impotriva sefului statului. Singura actiune pe care o permite Constitutia e suspendarea. Ar fi a treia", a descris situatia europarlamentarul PMP Cristian Preda.

"In cazul in care a treia suspendare ar reusi, alegerile prezidentiale nu s-ar mai tine pe 2 noiembrie, ci cu vreo doua luni mai devreme", mai adauga Preda, care vorbeste si de o "razbunare a majoritatii parlamentare", careia Traian Basescu "i-a fost adversar ireductibil".

Ponta discuta luni varianta unei actiuni parlamentare privind demisia lui Basescu (Video)

Ponta sondeaza coalitia de guvernare - suspendare sau alegeri la termen?

Duminica seara, premierul Victor Ponta a dezvaluit ca luni urmeaza o discutie in cadrul partidelor care alcatuiesc actuala majoritate guvernamentala, unde se va vorbi despre o posibila actiune parlamentara indreptata impotriva presedintelui Basescu.

"Maine (luni - n.red.) avem sedinta de coalitie de guvernare si vom discuta inclusiv daca exista sau nu posibilitatea unei actiuni parlamentare", a spus Victor Ponta, care saptamana trecuta s-a numarat printre politicienii care i-au cerut presedintelui Basescu demisia.

Acesta nu exclusese posibilitatea unei suspendari, dar numai in conditiile in care presedintele "a facut ceva". "Eu nu sugerez vreo actiune a Justitiei. Este un moment in care institutiile statului pot sa dea marele examen al independentei. Ar trebui sa demisioneze imediat", a adaugat prim-ministrul, referindu-se la presedintele Basescu.

Laszlo Borbely: O demisie a lui Traian Basescu nu ar fi nici oportuna, nici benefica

Cofondatorul Initiativei Romania Liberala (IRL), Vlad Moisescu, acum membru proaspat al PDL, s-a declarat, de asemenea, in favoarea unei suspendari a presedintelui Basescu, mentionand si el nuanta "daca DNA stabileste fapta".

"Asa cum vad eu lucrurile, da, PDL va merge pe ideea de stat de drept si pe justitie. Este ceva indiscutabil! PDL ar fi de acord cu suspendarea domnului Traian Basescu. Daca se stabileste fapta de catre DNA, cineva trebuie sa raspunda", a declarat Vlad Moisescu, care, impreuna cu colegii sai din PNL care s-au desprins in IRL, erau vazuti ca apropiati ai actualului presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Iohannis si Blaga se opun suspendarii, Antonescu ar merge pe o demisie de imagine

Actualii lideri ai PNL si PDL, care se pregatesc sa fuzioneze pentru realizarea unei mari forte de dreapta in Romania, s-au declarat insa impotriva unei actiuni de suspendare a lui Traian Basescu.

Iohannis: Daca as fi in situatia lui Traian Basescu, mi-as da demisia

"Indiferent daca Traian Basescu demisioneaza sau nu, institutiile abilitate trebuie sa clarifice situatia. Nu conteaza ce a spus presedintele Traian Basescu, ci conteaza ce spun procurorii si judecatorii. In contextul dat, nu vad posibila o a treia suspendare a presedintelui", a declarat presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis. Aceeasi pozitie a avut-o si liderul PDL, Vasile Blaga.

"Cred ca e ipocrizie in declaratiile lui Ponta si ale PSD-ului. Ei cer demisia presedintelui, dar nu-si da el demisia. Hai sa vedem cum stau lucrurile real. Si aici nu conteaza cum il cheama pe presedinte. Procurorii au spus ca in biroul lui Ponta s-a facut trafic de influenta. Lucrul acesta e demonstrat. Nu am vazut nici cea mai mica aluzie ca ar fi fost implicat presedintele in aceasta afacere cu Bercea Mondialu", a spus Vasile Blaga.

Fostul sef PNL, Crin Antonescu, a cerut demisia presedintelui Traian Basescu, pe care insa o vede ca un gest care ar putea sa ii aduca mari beneficii politice, in planul imaginii.

"Traian Basescu putea rezolva astazi tot acest scandal printr-un singur gest: demisia. Demisia nu ti-o dai atunci cand esti in pozitii foarte mari, doar daca esti vinovat de ceva sau doar daca ai o vinovatie directa.

Demisia are multe semnificatii si dincolo de cei care au o parere gresita despre demisie, demisia este un act politic care nu inseamna doar retragere, demisia poate sa fie un act politic foarte ofensiv, ea are multe semnificatii", a spus Crin Antonescu, autor al unor demisii de acest fel in ultimul an, renuntand si la postul de sef al Senatului, dar si de presedinte al PNL, si, mai mult, la postura de candidat la presedintia Romaniei.

Antonescu, socat de cazul Mircea Basescu: Presedintele sa-si dea demisia!

Opinii diferite in coalitia de guvernare

Chiar si in interiorul coalitiei de guvernare opiniile privind o actiune de suspendare a presedintelui Basescu sunt impartite. Astfel, Laszlo Borbely a declarat luni, fara a spune daca aceasta este opinia UDMR, ca este impotriva unei suspendari.

"Cu trei-patru luni inainte de aceste alegeri nu cred ca este oportuna o asemenea cerere. Evident, daca colegii nostri vor cere acest lucru, inca n-am primit nici o solicitare, vom discuta in cadrul coalitiei, dar parerea mea personala e ca prin asta nu rezolvam nimic si nu cred ca in momentul de fata trebuie o asemenea declaratie", a spus Borbely, referindu-se la propunerea Senatului pe care o va supune Calin Popescu Tariceanu la vot.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a publicat luni o declaratie care ar urma sa fie votata si de Senat si de deputati, prin care Parlamentul sa ceara demisia presedintelui Traian Basescu.

Acesta ar urma sa isi asume consecinta faptelor comise de fratele sau, Mircea Basescu, arestat preventiv pentru un posibil trafic de influenta in favoarea interlopului Bercea Mondialu, de la care ar fi primit 250.000 de euro.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu suspendare discutii politicieni, #Ponta Tariceanu propunere suspendare, #Blaga Iohannis impotriva suspendare , #Mircea Basescu