AFP: Lupta intre rosu si portocaliu, in ultimele zile ale campaniei din Romania

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 22:50
2653 citiri
AFP: Lupta intre rosu si portocaliu, in ultimele zile ale campaniei din Romania

Cine va castiga - rosul sau portocaliul? Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, cruciale pentru o Romanie in recesiune profunda, doi dintre principalii candidati - presedintele Traian Basescu si social-democratul Mircea Geoana - si-au aparat culorile in Transilvania.

Dincolo de batalia culorilor la mitinguri - veste, sepci, esarfe rosii pentru social-democratii lui Geoana, hanorace si cravate portocalii pentru liberal-democratii lui Basescu - cei doi contracandidati si-au afisat diferentele de stil, unul la Cluj, altul la Brasov, comenteaza AFP.

Precuparile romanilor chestionati la mitinguri raman insa aceleasi: redresarea economiei, somajul.

Sambata, Basescu, fost capitan de marina devenit presedinte in 2004, a avut un miting in fata a mii de sustinatori la Cluj, inainte de o baie de multime. El s-a afisat "alaturi de poporul roman" in fata intereselor conjugate ale magnatilor presei si ale PSD, care il acuza de manevre secrete si afacerism. Basescu asociaza si Parlamentul disfunctionalitatilor tarii si vrea sa reduca numarul parlamentarilor de la 471 la 300, noteaza AFP.

"Nu voi lasa garda jos in fata Parlamentului, in fata televiziunilor magnatilor. Vreau un al doilea mandat", a spus el, aclamat cu strigate "Basescu, Basescu!".

"Am fost cel care a spus nu, nu mai puteti face privatizari fara trasparenta", a declarat el, referindu-se la frecventele treceri pe la putere ale social-democratilor de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, in urma cu 20 de ani, si la transferarea contestata a unor societati la privat.

Un barbat agita o pancarta pe care scria "Traian, lupta!", iar o femeie de 24 de ani a spus ca iubeste latura "dura" a presedintelui.

El a promis o reducere a cheltuielilor staului si "mai multa echitate" pentru populatia rurala (45% din locuitori), apoi a reamintit ca, sub mandatul sau, Romania a intrat in UE, "cea mai importanta structura internationala din punct de vedere economic si social".

Mircea Geoana, presedintele Senatului si fost ambasador in SUA, subliniaza, la randul sau, ca a actionat pentru aderarea Romaniei la NATO. Stapanind perfect limba engleza si franceza, el se prezinta ca omul capabil sa conduca discutii internationale importante. "Apartenenta la Europa nu inlocuieste buna guvernare", a spus el, in timp ce simpatizantii scandau "Geoana, presedinte!".

Intr-o intalnire cu sute de sustinatori in piata din Brasov, vineri, el a spus ca este un om al dialogului, le-a intins o mana "celor dezamagiti" si a promis sa refaca "unitatea Romaniei", lezata, in opinia sa, de adversarul sau. Geoana a anuntat un plan anticriza viguros, cu construirea de locuinte abordabile pentru tineri si mai multe credite pentru societati, in vederea formarii de locuri de munca.

"Am auzit ca rosul este mai la moda iarna aceasta decat portocaliul", a spus Geoana.

Totusi, s-ar putea ca galbenul si albastrul, culorile candidatului pe locul trei in sondaje, liberalul Crin Antonescu, sa perturbe duelul rosu-portocaliu anuntat, conchide AFP.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu Geoana, #alegeri prezidentiale 2009, #campanie electorala 2009 , #Mircea Geoana