AFP: Viitorul presedinte trebuie sa continue reformele-cheie asteptate de creditori

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 20:24
1661 citiri
AFP: Viitorul presedinte trebuie sa continue reformele-cheie asteptate de creditori
Foto: Ziare.com / Vlad Piriu

Romanii vor decide la 6 decembrie cine - dintre presedintele de centru-dreapta in exercitiu Traian Basescu si social-democratul Mircea Geoana - va conduce tara in urmatorii cinci ani, avand misiunea de a continua reformele-cheie asteptate de creditori in contextul crizei - comenteaza AFP, care prezinta si un portret al celor doi candidati.

Lui Traian Basescu, fost capitan de marina comerciala, ii place sa pozeze in aparator neobosit al reformelor, uneori in fata si impotriva tuturor, cu riscul de a 'polariza' societatea, potrivit detractorilor sai, noteaza AFP.

La 58 de ani, acest barbat care se simte in largul sau mai mult in baile de multime decat printre omologii sai si care se descrie ca 'un luptator', afirma ca doreste sa continue modernizarea Romaniei, adauga AFP.

In bilantul sau, Traian Basescu se mandreste ca a facut sa progreseze reforma in domeniile educatiei si justitiei.

Fost membru al regimului comunist, el subliniaza totusi ca a fost primul care a condamnat in mod oficial crimele comunismului intr-un discurs rostit in Parlament in 2006, in pofida fluieraturilor unei parti a deputatilor si senatorilor. O condamnare apreciata de organizatiile societatii civile, care doresc sa faca lumina cu privire la aceasta perioada, adauga sursa citata.

Insa, noteaza AFP, intr-o tara condusa de un guvern demis de doua luni si adancita intr-o profunda recesiune economica, adversarii sai politici denunta tendinta lui de a face numai ce-l taie capul si de a 'polariza societatea' in conditiile in care romanii au nevoie de stabilitate.

Pe de alta parte, Traian Basescu recunoaste ca a comis 'greseli' in timpul mandatului sau. El estimeaza ca a pierdut din sprijin dupa ce fiica sa mai mica, Elena, supranumita de presa 'Paris Hilton din Carpati', s-a prezentat la alegerile europene, cu suspiciunea ca ar fi beneficiat in mare masura de sprijinul Partidului Democrat Liberal.

Mircea Geoana, un social-democrat progresist

Referindu-se la candidatul social-democrat la presedintie, AFP noteaza ca Mircea Geoana, fost diplomat, se prezinta ca un om 'de dialog' intr-o Romanie macinata de o criza politica acuta, dar opozantii sai se intreaba in legatura cu amploarea puterii sale fata de vechea garda a partidului.

Mircea Geoana afirma ca doreste sa faca 'un alt tip de politica' si sa 'catalizeze energiile pozitive ale natiunii', 'dupa cinci ani de tensiuni si scandal'.

In varsta de 51 de ani, Mircea Geoana se descrie ca un social-democrat progresist, gata sa accepte 'accente liberale', in linie cu Bill Clinton si Tony Blair, mentioneaza AFP.

Adversarul sau din al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Traian Basescu, afirma ca Geoana este 'o marioneta' a vechii garzi a Partidului Social Democrat si a unora dintre membrii acestuia urmariti in prezent pentru fapte de coruptie.

Mircea Geoana respinge aceste acuzatii si insista asupra capacitatii sale de a face sa treaca reformele intr-o 'maniera mai sociala'.

In timp ce unii analisti ii reproseaza o latura un pic 'terna', Mircea Geoana afirma ca este 'profund diferit de ceea ce se vede deseori la televizor', apreciind ca 'educatia diplomatica un pic rigida a creat deseori un fel de distanta' intre el si cetateni.

In prezent presedinte al Senatului, Mircea Geoana stapaneste perfect franceza si engleza si afirma ca poate convinge partenerii internationali de credibilitatea tarii. Fost ambasador in SUA, el ramane foarte atasat de americani, adauga AFP.

Lupta impotriva coruptiei va constitui un dosar-test

In ceea ce priveste al doilea tur al alegerilor prezidentiale, calculele facute pe hartie par a-i fi favorabile lui Mircea Geoana, comenteaza sursa citata.

In pofida divergentelor lor ideologice, social-democratii si liberalii de dreapta si-au pecetluit noua alianta, promitand sa guverneze impreuna pe baza unui program combinand 'echitatea sociala' si 'dinamismul economic'. Cele doua formatiuni de opozitie si-au reafirmat intentia de a-l numi premier pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

La randul sau, izolat pe scena politica si diabolizat de o parte a mass-media, adauga AFP, Traian Basescu a afirmat ca refuza sa negocieze cu partidele in vederea unei transferari a voturilor lor, adaugand ca 'singurii aliati' ai sai sunt romanii.

Pentru viitorul presedinte roman si viitorul guvern, comenteaza France Presse, lupta impotriva coruptiei va constitui un dosar-test. Oricare ar fi, viitorul guvern va trebui sa ia repede fraiele tarii si sa impuna reformele asteptate de creditori.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#alegeri prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale presa straina, #Mircea Geoana prezidentiale 2009, #Traian Basescu prezidentiale 2009, #Mircea Geoana presa straina, #Traian Basescu presa straina , #Mircea Geoana