Atmosfera incarcata de emotii si atacuri la persoana, la marea dezbatere

Autor: Ana Ilie
Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 19:50
4346 citiri
Atmosfera incarcata de emotii si atacuri la persoana, la marea dezbatere
Foto: Ziare.com

Mult-asteptata dezbatere intre primii trei candidati clasati in sondaje la prezidentialele din 2009, Crin Antonescu, Traian Basescu si Mircea Geoana, moderata de jurnalistul Radu Turcescu, a inceput, conform programului, la ora 19 fix, la sala "I.C. Bratianu" din Palatul Parlamentului.

Inainte de dezbaterea propriu - zisa si-au facut intrarea candidatii si sustinatorii lor. Traian Basescu a fost insotit de sotia Maria si fiicele Elena si Ioana, Crin Antonescu de europarlamentarul Adina Valean.

Mircea Geoana, cel care de altfel a cerut aceasta dezbatere, a dat emotii organizatorilor, ajungand in sala cu doar cateva minute inainte de ora programata in sala, insotit de sotia Mihaela, imbracata intr-o tinuta de culoare rosie. Geoana a fost intampinat cu ovatii, pesedistii care l-au insotit strigand "Libertate".

Un moment interesant a fost acela in care presedintele Traian Basescu s-a intretinut, cu zambetul pe buze, cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Basescu a mai stabilit cateva lucruri si cu ministrul Internelor si Dezvoltarii, Vasile Blaga, inainte de inceperea discutiilor.

In uriasa sala aflata in centrul parterului Palatului Parlamentului, vocile emotionate, in primele minute, ale candidatilor, au rasunat cu ecou, fiind preluate si amplificate de pilastrii de marmura. Mircea Geoana si-a tamponat fruntea dupa primul raspuns, in vreme ce Crin Antonescu a parut oarecum crispat. Traian Basescu a vorbit, parca, ceva mai apasat decat de obicei, toti trei stapanindu-si cu greu emotiile.

Spiritele s-au incins insa destul de repede, la runda de intrebari pe care si le-au adresat candidatii unii altora. Moderatorul a fost nevoit sa ii reaminteasca lui Crin Antonescu, dupa pronuntarea cuvantului "demagog", ca a fost de accord cu regulile dezbaterii si nu este cazul sa recurga la atacuri personale.

Traian Basescu a recurs la ochelari pentru a citi articolul 85 din Constitutie, in cadrul unei intrebari adresate lui Mircea Geoana, care si-a pastrat calmul tinandu-si mainile impreunate in fata. Raspunsul sau a venit taios, insotit de gesturi acuzatoare. Basescu, in tot acest timp, parea ca vrea sa-l hipnotizeze si a raspuns, cu vorbe masurate, aratand inspre Constitutie.

In aplauzele sau strigatele de bucurie ale sustinatorilor, Basescu si Geoana si-au aruncat acuzatii grele, pe un ton apasat. In fata lor, blitzurile aparatelor de luat vederi clipeau necontenit. Cei doi oponenti s-au uitat insa doar unul in ochii celuilalt, sau in notite.

Tactica lui Antonescu de a transforma in afirmatii ceea ce ar fi trebuit sa fie intrebari l-a atins pe Basescu, care parea gata sa-si iasa din fire. L-a ascultat totusi pana la final, cand s-a indreptat spre el cu un brat de foi, 500 mai precis, concluziile in "cazul Flota", adnotate si marcate cu post-it-uri roz. Antonescu a citit cateva randuri din foile inmanate de Basescu, parand oarecum descumpanit de acest gest.

Cand a venit randul lui Basescu sa puna o intrebare, a incercat sa il atraga pe liberal intr-un dialog, citindu-i propria scrisoare, adresata premierului Emil Boc. Antonescu a facut o pauza inainte de a raspunde, printr-un atac. A incercat sa ofere un raspuns, destul de alambicat, care a depasit cu mult cele 10 secunde alocate de moderator. A incheiat pe un ton ridicat, vadit enervat.

La a treia etapa a dezbaterii, Mircea Geoana a tras dintr-un bol de sticla subiectul reformei statului. A inceput sa vorbeasca aproape inainte sa ajunga la pupitru, insa Basescu a preferat sa-si consulte notitele, in timp ce Antonescu dadea din cap a incuviintare, zambind. Cand acesta a luat cuvantul, i-a dat dreptate lui Geoana. Raspunsul sau a inceput insa sovaielnic, cu toate ca Geoana i-a intors favoarea, incuviintand din cap ceea ce spunea.

Basescu a dezbatut acest subiect folosind aceleasi idei ca si pana acum, amintind ca vorveste de reformarea statului din 2007. A amintit ca a propus referendumul din 22 decembrie (sic!), fiind corectat, din varful buzelor, de doamna Maria, care rostit "noiembrie".

Atmosfera s-a incins din nou cand Antonescu s-a napustit asupra lui Basescu, acesta din urma apeland la moderator sa "tina sub control" invitatii.

In acest moment, Antonescu s-a dezlantuit, intrand intr-o polemica cu Basescu, impotriva regulamentului dezbaterii. Geoana a gasit de cuviinta sa intervina citand din Sfantul Ioan Gura de Aur, in vreme ce moderatorul s-a zbatut din greu sa readuca discutia pe fagasul convenit.

Crin Antonescu a continuat insa sa perturbe bunul mers al dezbaterii, mai ales in momentele in care vorbea Basescu, spre exasperarea moderatorului.

La subiectul agriculturii insa, Antonescu a schimbat taberele. Atacand PSD-ul si pe Mircea Geoana, spre incantarea lui Basescu, care a refuzat dreptul la replica, preferand sa-i lase pe ceilalti doi oponenti sa schimbe replica acide.

Geoana si-a iesit din fire abia cand Basescu a schitat portretul unui guvern functional, intervenind de la pupitrul sau cu acuzatii de minciuna cu privire la relatiile sale cu Sorin Ovidiu Vantu.

Mircea Geoana si-a folosit cele doua minute alocate adresarii directe spectatorilor oferind cate un buchet de trandafiri rosii doamnelor Basescu, Valean si sotiei sale, Mihaela, si strangandu-le mana contracandidatilor sai.

Dezbaterea s-a incheiat cordial, cu toti trei candidatii strangandu-si mainile si facand o fotografie de final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#dezbatere alegeri prezidentiale 2009, #dezbatere Palatul Parlamentului alegeri 2009 , #Mircea Geoana