Basescu vs. Geoana, 1-0

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Martie 2009, ora 23:58
4386 citiri
Basescu vs. Geoana, 1-0

Schimbul de replici dintre Traian Basescu si Mircea Geoana marcheaza, practic, inceputul confruntarilor electorale ale acestui an. Sa nu ne emotionam prea tare, vom mai auzi astfel de atacuri tot anul, ba chiar ele vor deveni tot mai agresive.

Era si o ciocnire previzibila, dupa repetatele iesiri pe contraatac ale lui Mircea Geoana si tacerea indelungata, perioada de acumulare de altfel, a lui Traian Basescu. Altfel spus, Geoana a cerut-o si a primit-o! Schimbul de replici este totusi interesant, pentru ca traseaza cateva repere ale viitoarei confruntari.

Mircea Geoana stia ca replica va veni, pana la urma, ca o maciuca, insa a tot atacat pentru ca nu poate face altfel. Opozitia interna din partid preseaza si acuza o ingenunchere in fata PD-L. Presedintele PSD este obligat sa-i dea anumite satisfactii.

In plus, el vrea sa candideze la presedintie impotriva lui Traian Basescu si trebuie sa dovedeasca o anumita combativitate. Dinti adica, dupa cum spune dl. Vanghelie.

Si in fata electoratului de stanga, temator de austeritate, da bine sa te opui acordului cu FMI, sa zici ca n-ai fost consultat, ca nu-l abandonezi, chiar daca stii bine ca nu e alta cale.

Pe de alta parte, Geoana este campionul formularilor nefericite: ghiocei, centura de castitate, politicieni in cosmos etc. E greu, ca adversar, sa nu valorifici asa ceva!

Asa ca, pentru Traian Basescu materialul a fost mai mult decat generos. Daca Geoana nu-si va regla metaforele, ironiile ascutite ale lui Traian Basescu il vor arunca, la fel ca acum, intr-un cumplit derizoriu.

La randul sau, Traian Basescu trebuia sa dea o replica dupa atatea provocari ignorate. Este si el in an electoral. A avut insa grija ca ea sa nu vizeze PSD, ci doar pe Mircea Geoana, astfel incat sa nu dea munitie aripii social democrate anticoalitie: "Eu nu sunt parte a protocolului PSD+PD-L". Traian Basescu chiar nu vrea sa distruga acum constructia guvernamentala.

Trecand la substanta schimbului de replici, in declaratia de la TVR, Traian Basescu a trasat cu diamantul conturul relatiei dintre cei doi si, mai ales, ierahia: "deocamdata sunt cel care l-a ajutat sa supravietuiasca (pe Mircea Geoana n.r.). Daca ramanea in Opozitie nu mai era presedinte PSD".

Ceea ce e cam adevarat, desi aminteste izbitor de reprosurile facute in ultimii ani lui Calin Popescu Tariceanu.

E drept ca si Traian Basescu a avut nevoie de Mircea Geoana in decembrie, dar pentru liderul PSD intrarea la guvernare a fost intr-adevar o chestiune de supravietuire politica. Si este in continuare.

Mai mult, presedintele i-a dat lui Mircea Geoana peste nasul aflat deasupra oalei guvernarii: "eu sunt Executiv, presedintele Romaniei este parte a Executivului. Sau nu stie? Deocamdata, el este Parlament". Acum e drept ca Mircea Geoana este copresedinte al coalitiei de guvernare, ca pe la el trec toate actele guvernului inainte de adoptare, dar, constitutional vorbind, este cum spune Traian Basescu, iar Geoana a fost prins din nou in offside.

Probabil ca partea cu copresedintele aliantei ii va fi amintita lui Mircea Geoana taman cand se va avanta in campanie sa critice unele esecuri, mai ales in plan social, ale puterii executive din care face parte Traian Basescu.

Dar, daca totusi voia sa afle cum e cu FMI, Mircea Geoana putea, spune Traian Basescu, daca raspundea la telefon si statea acasa nu umbla pe la reuniunile tinerilor PSD-isti, alaturi de domnul "Vanghele" care-l "energizeaza". Adica, Geoana nici macar n-ar fi interesat de problemele tarii, fiind dominat de Marian Vanghelie, o asociere mai distrugatoare decat chiar ironia "virginitatii".

Aruncat in derizoriu si pus la punct, Mircea Geoana a avut o replica palida, in linia iesirii oferita de chiar Traian Basescu: "Avem o alianta cu PD-L si nu cu domnul Basescu. Nu domnul Basescu a adus voturi pentru PSD, nu el a facut aceasta coalitie, nu el da lectii despre cum trebuie sa te comporti intr-o democratie. Ceea ce a facut domnul Basescu arata inca o data ca este incapabil sa faca politica. Sunt incercari jenante de a fixa un adversar politic intr-un mod in care nu-i face cinste".

Sincer, seamana cu mult mai mult a politica ceea ce face Traian Basescu decat ghioceii lui Mircea Geoana. In plus, liderul PSD nici macar nu poate spune ca presedintele a atacat primul.

Una peste alta, primul schimb de replici electoral a fost castigat lejer de Traian Basescu, un personaj politic cu mult mai puternic si mai inspirat. Daca liderul PSD nu va schimba ceva rapid, ar putea incasa o infrangere usturatoare. Ii trebuie urgent argumente si inspiratie.

Drept e ca, in afara de metafore, multe nu prea poate schimba. E bine prins intre candidatura, guvernare si opozitia din propriul partid, altfel spus, intr-o postura cu mult mai delicata decat puternicul sau adversar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Traian Basescu, #Mircea Geoana, #replici Geoana Basescu, #confruntari electorale , #Mircea Geoana