Candidatii au cheltuit in campanie 10 euro pentru un vot

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 18:12
1465 citiri
Candidatii au cheltuit in campanie 10 euro pentru un vot

Desi calculele initiale indicau ca Mircea Geoana si Traian Basescu ar fi chelutit in campania electorala pana la 30 de milioane de euro, estimarile reale facute de unii analisti politici arata ca in fapt s-au cheltuit pana la 90 de milioane de euro.

Peste 80% din costurile campaniei prezidentiale nu sunt recunoscute de partidele politice, iar suma cumulata a primilor trei candidati depaseste limita admisa de lege, considera analistii politici consultati de Business Standard.

Daca se face un calcul intre suma cheltuita si numarul de romani cu drept de vot inscrisi pe liste la BEC se dovedeste ca un vot costa cam 10 euro.

Pro Democratia a realizat o analiza in care a inclus 14 orase, inclusiv Capitala, care arata ca doar pe principalele artere costul panourilor si afiselor electorale se apropie de doua milioane de lei.

"In acest moment, este greu de facut o evaluare, dar aceasta campanie prezidentiala a fost mai costisitoare decat cea de acum cinci ani", a declarat Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

In acelasi timp, consultantul politic Dan Andronic spune ca 80% din costurile de campanie nu sunt recunoscute de partide, pentru ca exista tot felul de smecherii prin care se ocoleste legea.

"Sunt multi subcontractori implicati, dar nu cred ca vreun partid politic ar incepe acum un jihad pe modul de finantare, pentru ca toti procedeaza in acest fel", spune Andronic.

Din estimarile sale, doar cheltuielile efective pentru outdoor si publicitate i-au costat pe cei doi finalisti din primul tur intre 15 si 20 milioane de euro, iar pentru organizarea unui mitig de 100.000 de oameni este nevoie de doua-trei milioane de euro, suma variind in functie de locul in care este organizat.

Profesorul de stiinte politice Stelian Tanase crede ca ponderea cheltuielilor pentru aceste alegeri il dau pe Traian Basescu ca principal consumator de resurse financiare, care a beneficiat de 40% dintr-un total al costurilor de campanie, liderul PSD, Mircea Geoana, de 30%, iar restul de 30% reprezinta marja in care ceilalti candidati isi impart cheltuielile de campanie. Dintre acestia, ponderea cea mai importanta o are Crin Antonescu, urmat de Sorin Oprescu.

Pe de alta parte, reprezentantii principalelor partide politice implicate in aceste alegeri au refuzat sa dea niste estimari de costuri pana la terminarea alegerilor.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#cheltuieli campanie electorala Romania, #noua milioane euro cheltuite , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Cred ca anul acesta s-a cheltuit cel mai mult la prezidentiale, si mai cred ca, in mare masura, aceste cheltuieli sunt foarte putin eficiente!