CCR: Acordul Parlamentului la numirea lui Blaga nu era necesar

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 18:47
1548 citiri
CCR: Acordul Parlamentului la numirea lui Blaga nu era necesar

CCR arata, in motivarea deciziei prin care a respins sesizarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, ca Vasile Blaga nu a fost numit la MAI ca ministru titular pe o functie ramasa vacanta, ci a fost desemnat ca ministru interimar din acelasi Guvern, iar aprobarea Parlamentului nu era necesara.

Astfel, potrivit motivarii deciziilor din 18 noiembrie facute publice, luni, de catre CCR, presedintele Traian Basescu a luat decizia de a il desemna pe Vasile Blaga pe functia de ministru al Internelor pentru a asigura interimatul functiilor de ministru si viceprim-ministru, ocupate anterior de Nica, in temeiul articolului 107 alineatele 3 si 4 din Legea Fundamentala, care prevede ca ministrii care nu isi mai pot exercita functia sunt inlocuiti cu un ministru interimar, din acelasi cabinet, pentru cel mult 45 de zile.

Aceeasi situatie este valabila si pentru ceilalti ministri interimari desemnati de Basescu, in urma demisiei social-democratilor din functiile detinute in Guvern.

Astfel, se arata in motivarea deciziei din 18 noiembrie a CCR, potrivit art.107 alin.(3) si (4) din Constitutie, "(3) daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. (4) Prevederile alineatului (3) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile".

De asemenea, sustine Curtea, aceeasi situatie este prevazuta si de Legea nr.90/2001, care la articolul 9 arata ca ministrii care sunt in imposibilitatea de a isi exercita functia sunt inlocuiti de un ministru interimar, desemnat de presedinte, din acelasi Guvern, la propunerea prim-ministrului.

Judecatorii Curti arata in continuare ca interimatul reprezinta situatia in care o persoana indeplineste, in conditiile stabilite de lege, pe o perioada determinata, atributiile unei alte persoane ce ocupa o demnitate sau o functie publica. Interimatul functiei de ministru se refera la situatia in care conducerea unui minister este exercitata, pentru o perioada de cel mult 45 de zile, de un alt membru al Guvernului decat ministrul titular, a carui functie a incetat in conditiile art.106 din Constitutie, sau care este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile.

De asemenea, se arata in motivare, avand in vedere rolul pe care il indeplinesc ministrii, care exercita conducerea ministerelor si le reprezinta "in raporturile cu celelalte autoritati publice, cu persoanele juridice si fizice din tara si din strainatate, precum si in justitie", este nevoie de continuitate in functie, iar interimatul este solutia constitutionala pentru a o asigura.

CCR sustine ca art.85 alin.(3) din Constitutie, articol pe care l-ar fi incalcat presedintele la desemnarea ministrului interimar de Interne, asa cum presedintele Senatului, Mircea Geoana, a sustinut in sesizarea inaintata Curtii, se aplica in situatia "remanierii guvernamentale", adica a desemnarii unuia sau a mai multor membrii ai Guvernului din afara listei aprobate initial de Parlament, prin acordarea votului de investitura. Pe de alta parte, interimatul este asigurat intotdeauna de catre un membru al Guvernului, si nu de catre o persoana aflata in afara listei aprobate de Parlament prin acordarea votului de investitura, deci articolul invocat nu se aplica, potrivit motivarii CCR.

Competentele Legislativului nu au fost lezate

De asemenea, Curtea sustine ca desemnarea ministrilor interimari de catre presedinte nu presupune exercitarea competentei Parlamentului la care face referire articolul 85 alineatul 3 din Legea fundamentala, invocate de catre Geoana, astfel incat nu poate fi sustinuta afirmatia ca presedintele ar fi incalcat unele competente ale Legislativului in desemnarea ministrilor interimari.

Cu privire la revocarea din functie a lui Dan Nica, in motivare se retine faptul ca, potrivit dispozitiilor art.7 din Legea nr.90/2001, revocarea din functia de membru al Guvernului "se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea Primului - ministru".

CCR a respins, pe 18 noiembrie, cele doua sesizari ale presedintelui Senatului, Mircea Geoana, privind existenta unui conflict de natura constitutionala intre Parlament si Presedintie, pe motiv ca Vasile Blaga si alti membri PD-L au fost numiti interimari fara consultarea parlamentarilor.

In concret, Geoana a contestat la Curtea Constitutionala decretele presedintelui Traian Basescu de numire a ministrilor PD-L in locul celor din PSD, care au demisionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Vasile Blaga ministru Interne interimat, #acord Parlament numire interimari , #Mircea Geoana