Proiectul Iohannis, un mar otravit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 18:24
15489 citiri
Proiectul Iohannis, un mar otravit

Daca Mircea Geoana va castiga duminica, poza de grup in care este flancat de Crin Antonescu si, mai ales, Klaus Iohannis, s-ar putea dovedi factorul cheie. Dincolo de orice dezvaluiri si argumente, aceasta poza promite exact ceea ce romanii par sa-si doreasca mai mult dupa patru ani de razboi: putina stabilitate in care sa-si traga sufletul si sentimentul ca exista cineva care guverneaza cu adevarat tara.

De fapt, nu este vreo noutate: din 2000 incoace alegerile prezidentiale au fost castigate de cel care a avut in spate o coalitie cu care sa poata guverna. Insa in aceasta perioada crunta de criza, nevoia de stabilitate este mai mare ca niciodata. Este exact ceea ce nu a inteles Traian Basescu atunci cand a riscat plecarea PSD de la guvernare fara sa aiba o majoritate alternativa in buzunar si exact ceea ce l-ar putea costa alegerile.

Este, in schimb, cartea pe care o joaca cu toata puterea alianta masiva creata impotiva presedintelui si care este cel putin la fel de vinovata pentru razboiul celor 5 ani.

Dar cata stabilitate garanteaza proiectul Iohannis si, mai ales, cu ce pret?

Desi a devenit cheia campaniei lui Mircea Geoana, acest proiect este deocamdata lipsit de continut. Acordul intre PSD si PNL nu contine decat generalitati si promisiunea ca impozitele nu vor creste, iar cota unica nu va fi abolita.

"Nu vrem sa intram deocamdata in detalii", ne spune dl. Iohannis, absent, de altfel, la negocierea si semnarea documentului. Insa tocmai detaliile sunt importante pentru ca, in functie de ele, ne putem convinge cat de serioase sunt si aceasta alianta, si promisiunile in privinta fiscalitatii.

Dar daca acordul nu ne zice prea multe, sa vedem ce ne zice Mircea Geoana ca va face Klaus Iohannis?

Primele doua decizii vor fi, potrivit liderului PSD, anularea impozitului forfetar si modificarea legii salarizarii unitare a bugetarilor. Dar impozitul cu pricina a facut parte din oferta electorala a PSD, chiar daca a fost introdus de Gheorghe Pogea, iar legea salarizarii a fost intocmita de ministrul PSD Marian Sarbu. Adica pentru a castiga alegerile, Mircea Geoana este dispus sa se dezica de chiar pozitiile si proiectele propriului partid. De ce nu s-ar dezice dupa alegeri de ceea ce spune acum?

Mircea Geoana respinge categoric restructurarea aparatului bugetar. Pe de alta parte, acordul cu FMI impune reducerea cu 10% a cheltuielilor bugetare, iar Romania este dependenta de banii de la Fond.

Imperativul FMI si mentinerea aparatului bugetar mamut sunt practic incompatibile. Sau, poate, domnul Geoana gandeste o majorare a cascavalului bugetar prin cresterea taxelor si a impozitelor, lucru pe care se jura insa ca nu-l va face. Se jura el, dar, si daca ar fi sincer, sa nu uitam ca odata ajuns presedinte al Romaniei nu va mai avea practic nicio parghie asupra Guvernului si a politicii PSD. Jocurile le va face viitorul presedinte al partidului.

Tot prezidentiabilul PSD ne da asigurari ca domnul Iohannis va avea ultimul cuvant in alcatuirea echipei guvernamentale. Poate ca dl. Geoana chiar intentioneza sa respecte acest cuvant. Dar o recenta experienta ne spune ca nici macar presedintele PSD nu i-a facut fata lui Marian Vanghelie atunci cand acesta a vrut sa puna mana pe DGIPI. Cum ii va face fata independentul Klaus Iohannis? Si nu numai lui Marian Vanghelie, ci si celorlalti baroni PSD hamestiti.

Sau ce va face dl. Iohannis atunci cand Dinu Patriciu ii va cere reesalonarea datoriei de 600 de milioane de dolari a Rompetrol fata de statul roman? Credeti ca banii sunt pregatiti si vor fi platiti fara cracnire? Credeti ca dl. Iohannis va reusi sa impiedice ceea ce deja am vazut cu ochii nostri in urma cu doar un an: impartirea pana la ultimul sfant si metru de pamant a Romaniei?

Cine ii va oferi sprijin politic pentru a rezista acestor solicitari din interiorul coalitiei de guvernare? Pentru a nu fi o simpla marioneta in fruntea unei astfel de majoritati ai nevoie de o forta politica pe care numai un sef de mare partid o poate avea, iar istoria recenta a dovedit ca nici ea nu e intotdeauna suficienta.

Sigur, acum, in campanie, ni se promite marea cu sarea, se spun vorbe mari, PSD se impaca cu Timisoara, se dezice de comunism, mai lipseste sa-l vedem pe Ion Iliescu scandand "punctul 8, punctul 8!". Ce ar ramane de toate acestea dupa 6 decembrie?

Suspiciunile lui Klaus Iohannis

Insusi Klaus Iohannis are suspiciuni si a pus conditia sine qua non a prelungirii pana la 6 luni a termenului in care sa poata alege intre functia de premier si cea de primar al Sibiului. E logic scenariul la care se asteapta: va fi lasat sa restructureze bugetarii, masura fara de care nu se poate, dupa care exact aceasta masura ii va fi imputata de un PSD inlacrimat de soarta disponibilizatilor si a pensionarilor de lux.

Va fi evacuat pentru ca PSD sa-si poata pune premierul salvator, de exemplu Adrian Nastase, care sa faca cinste cu bugetul baronetului si clientelei PSD, lasand cate ceva si pentru pomeni electorale. Cu ce bani? Aceia luati cu japca prin cresterea impozitelor si abolirea cotei unice. Se va opune PNL? Si ce daca ar face-o? Usa va fi a liberalilor. Cu cine va guverna PSD dupa eventuala plecare a PNL? Inclusiv cu dezertorii dintr-un PD-L debusolat de infrangerea lui Traian Basescu.

Proiectul Iohannis este ademenitor, la fel ca marul oferit Albei ca Zapada. Dar exista multe suspiciuni ca va fi la fel de toxic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Johannis Guvern, #Johannis Geoana Antonescu, #alegeri prezidentiale 2009 , #Mircea Geoana