Cum ar putea pierde Traian Basescu alegerile

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 19:00
15222 citiri
Cum ar putea pierde Traian Basescu alegerile
Foto-montaj: Ziare.com

Sau, altfel spus, in continuarea unui articol precedent: "O greseala fatala in fata lui Mircea Geoana". Exista, pentru a raspunde in oglinda, textului citat mai sus, si o greseala (eventual, mai multe) pe care daca Traian Basescu o va face si va persista in ea, il poate duce catre pierderea alegerilor in fata lui Mircea Geoana.

De Traian Basescu s-au lipit in cei cinci ani de mandat la Cotroceni multe etichete critice. Printre cele care s-au bucurat de un mare succes atat in randul adversarilor, dar chiar si in randul celor care l-au simpatizat la un moment dat, se numara si cea de scandalagiu, de provocator de crize si de nelinisti, chiar si atunci cand toate pareau bune si frumoase.

Oricata dreptate i se poate da, orice justificari isi poate gasi insusi presedintele pentru a explica nevoia si necesitatea acestei stari de incordare, dezbinare, zgomot permanent si scandal continuu, nervii oamenilor obosesc. Uneori psihicul cedeaza inaintea fizicului, iar starile permanente de cearta politica, provocate sau doar intretinute de la Cotroceni, au macinat usor, usor nervii romanilor mai mult decat criza economica, mai mult decat coruptia sau "sistemul ticalosit" inca neinvins, mai mult decat orice nerealizare a lui Traian Basescu sau a partidului sau.

Cu nervii zdrobiti de greutatile de zi cu zi, de nevoile tot mai mari si de banii tot mai putini, cu frustrari tot mai puternice si cu un viitor tot mai sumbru, oricat de puternici ar fi nervii unui popor, imi imaginez ca romanii sunt acum la limita dincolo de care orice psihic cedeaza.

Oricata placere si inclinatie ar avea acest popor catre ciondaneala si oricat de mult i-ar placea romanului sa priveasca la o paruiala televizata, oricat de macabru ar fi simtul umorului la noi, promisiunea inca unui cincinal plin de crize si nervi, scandaluri, dezbinari, impacari si divorturi, nu cred ca mai atrage majoritatea voturilor.

O fraza pe care ar trebui sa o inteleaga si subtilii strategi de campanie ai lui Traian Basescu: o fi adevarat ca in liniste se fura cel mai bine, dar daca e si multa galagie, si cu toate astea nimeni nu este prins furand, tot de pomana - se cheama doar mult zgomot pentru nimic.

Si, sa nu fim naivi, la fel de bine se poate fura si atunci cand e harmalaia mai in toi. In momentul de fata, Traian Basescu trebuie ori sa vina cu rezultatele concrete ale scandalului continuu din ultimii cinci ani, ori sa ii convinga pe romani ca de acum incolo nu vor mai avea parte de asa ceva fara sa se vada si rezultatele concrete ale nebuniei permanente.

Deja Mircea Geoana si-a ocupat locul de model de lider impaciuitor, calm, linistit, adevarat guru al artei compromisului, liderul social democrat vrea sa ne transmita ca mintile noastre pot sa se odihneasca de acum incolo el va veghea pentru linistea si siguranta noastra. Geoana (sau cel mai probabil strategii din spatele sau) a inteles perfect ca nu numai fizicul oboseste si e epuizat, ci si psihicul.

Sansele lui Traian Basescu vor creste cu atat mai mult cu cat va reusi sa retransmita romanilor increderea ca anii care vor urma nu vor fi mai la fel de gaunosi si nebuni ca cei de pana acum. Ca a invatat macar atata lucru din primul sau mandat si nu va mai face aceleasi greseli.

Desi este aparent greu, din moment ce este fortat sa strige impotriva gastii Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc et comp., daca Traian Basescu va face pasul la off-side, se va emancipa si va transmite macar pentru o scurta perioada mai putina liniste, el are sanse sa ii goleasca cu totul mesajul de campanie lui Mircea Geoana. Daca nu, vom avea garantat 100% cinci ani de liniste profunda.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#alegeri prezidentiale 2009, #rezultate alegeri prezidentiale 2009, #Mircea Geoana Traian Basescu turul doi , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Inca 5 ani pt. Basescu inseamna DREPTATEA romanilor care au votat pt. REFERENDUM. ANIHILAREA tuturor lichelelor comuniste.