Editorial: Mic tratat de delir

Autor:
Marti, 01 Aprilie 2008, ora 09:03
2282 citiri
Editorial: Mic tratat de delir

Rar vezi sa se petreaca aberatii in aceeasi ora, dupa acelasi sablon, in destinul unor confrati de categorie sociala, dar iata ca planetele s-au aliniat straniu in ziua tamponarilor lui Traian Basescu si Mircea Geoana.

Iar faptul ca presedintele s-a tamponat cu filajul nu-mi scoate din minte un eveniment care m-a necajit pe cand eram dascal la tara, in Baita de sub Codru. Un coleg de la catedra a fost calcat, mortal, de singurul autobuz care trecea (rar) prin comuna maramureseana.

Daca inchideti ochiul ratiunii si-l deschideti pe cel al fabulatiilor - ce ne-a mai ramas, in singurele clipe in care ne deconectam de la realitate? - trebuie sa recunoasteti ca istoria consemneaza conspiratii fantastice, iar grauntele nostru de paranoia e mangaiat dulce.

Sa ne scaldam, deci!

Trei forte politice importante avem pe scena, si ele se pregatesc de sarba cu strigaturi. Sambata, la Suceava (normal!), Varujan Vosganian (PNL) a anuntat ca etapa urmatoare de majorare a pensiilor, trecuta in calendar pentru 1 ianuarie 2009, ar putea sa fie adusa mai aproape cu vreo luna-doua. Clopotei si scanteiute, eseu. Trebuia contracarat.

Rasfoind manualul legaturii cu electoratul, inamicii, Traian Basescu si Mircea Geoana, au ajuns la aceeasi concluzie: sa mergem la piata e degeaba, ca duminica dupa-amiaza nu-i nici dracu, in metrou e pustiu, meciurile sunt riscante (popularitate-popularitate, dar nu se face sa ne riscam cu bricheta in cap, ca dam prost la summit), ce-i de facut?

Iute in masina, prin centru, sa ne tamponam usor si sa ne-ndesam in haina cetateanului onest lovit de ghinion. Si presedintii au clipe de neatentie, si ei merg la coada la constatare, si ei sufla in fiole, si ei primesc puncte de penalizare.

Cel mai iute a fost seful PSD, care s-a infipit intr-un patru ori patru. Disperat, filajul trimis de Basescu, ca sa-i consemneze unduirile, a intrat in vrie, si-a trimis prin statie: "Sunt Ciocarlia, catre Vultur. Codobatura si-a crapat clontul".

Piciorul aspru calca pedala, si-n timp ce o tundea, se gandea: "Unde sa ma fac ca ma uit, sa fie si un a propos, si sa fiu si duios? Unde gasesc o masina s-o pisc, ca nu-i nimeni la ora asta langa parc, in afara de nataraii astia? Barzaunule, sunt Vulturul, stai cuminte si nu te speria, ca-ti tund aripa. Mama lui de Prostanac, mi-a confiscat jurnalele de stiri".

"Ma uitam la cladirea primariei, chiar la balconul primarului, si nu am vazut masinile din fata", avea sa marturiseasca vesel presedintele unei tari cu suflarea mica, cat un sughit de colibri.

Cum abecedarul contactului emotional mai are niste file, pe ecrane vor rula in curand episoade din targuialile din Piata Dorobanti, cu aia de julesc portofelele de agoniseala poporului muncitor, sau din suetele construite in compartimentele lui Timisoara - Iasi, unde politicienii isi vor destainui, ca-n orice tren nadusit, durerile de sale, junghiurile din ficati si crizele reumatice.

Dar cred ca Traian Basescu va inscrie si-aici definitiv, deoarece il va convinge de George Dabaliu Bush sa traga o tura cu metroul, in plin summit. Ca merita si el, dupa ce s-a rastit, de la televizor, la Vladimir Putin, ca la unu de-i sparsese casa si-i furase butelia, o micuta compensatie la vijelia ce se anunta in preturile la gaze.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
Un călător a murit după ce a căzut pe calea de rulare în stația de metrou Obor. Se ia în calcul o tentativă de sinucidere
A fost panică, joi seară, 18 aprilie, în staţia de metrou Obor. Oamenii care așteptau să vină trenul au văzut cum un călător a căzut pe şine. UPDATE: 22:10: Potrivit Antena 3,...
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Accident între un TIR și două autoturisme, la Mizil. Un elicopter SMURD, chemat de urgență să intervină
Un accident rutier soldat cu trei victime s-a produs miercuri la prânz, 17 aprilie, pe DN 1B, la Mizil, traficul în zonă fiind complet blocat. La locul accidentului a fost chemat un elicopter...
#Geoana, #Basescu, #tamponari, #accident, #SRI , #Mircea Geoana