Ironia unei contestari muribunde

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 12:19
10727 citiri
Ironia unei contestari muribunde

Daca rezultatele partiale ale renumararii, publicate deocamdata pe surse, sunt reale si tendintele se vor mentine, am putea ajunge la situatia cel putin bizara ca "fraudatul" sa nu fie Mircea Geoana, ci Traian Basescu.

Nu ar fi insa unica ironie gigantica a acestei contestari, altfel, desigur, perfect legala. Privita de la oarecare distanta si cu oarecare relaxare, intreaga poveste este halucinanta, demna de Eugen Ionescu.

Cine este acuzat de hotie?

Traian Basescu, acelasi care in urma cu 5 ani se suise pe cal alb pentru a conduce ofensiva impotriva fraudei electorale. Imediat dupa primul tur din 2004, actualul presedinte a cerut arestari si a acuzat fraude masive ("nu pot ei fura cat puteti voi vota", va aduceti aminte?). A creat asfel un val masiv de simpatie si emotie care a avut un rol foarte important in victorie.

Dupa alegeri insa, anchetele declansate nu au scos la iveala fraudele respective, inclusiv pentru ca reclamantul Traian Basescu nu a mai vrut sa-si sustina plangerea, nimeni nu a fost arestat si subiectul a fost ingropat. Cumva, strategia de atunci se intoarce impotriva lui Traian Basescu. Nu l-am auzit apoi, in cinci ani de mandat, pledand pentru votul prin corespondenta, pentru votul electronic sau pentru introducerea calculatoarelor in sectiile de votare pentru prevenirea votului multiplu.

Cine acuza hotia?

PSD, adica partidul care, practic, a inventat mita electorala in Romania, inca din 1990, partidul care a inventat metoda "punga cu mancare", care a inventat plimbarea cu autocarele prin tara, inca de pe vremea cand avea o majoritate zdrobitoare, iar celelalte partide nu detineau nici logistica, nici know-how-ul unei astfel de fraudari. Au invatat si ele pe parcurs, desigur, s-au adaptat, dar este o imensa nerusinare ca inventatorul sistemului sa-l reclame acum cu feciorelnica indignare. In drept, nu ti-e niciodata permis sa invoci in favoarea ta propria incorectitudine.

Dar sa revenim la actualitate. PSD acuza frauda, dar circula pe internet zeci de filmulete care ii infatiseaza pe oamenii lui Marian Vanghelie incercand sa cumpere voturile studentilor din regie. Sute de oameni povestesc cum ii momeau primarii PSD pe satenii la vot: mai cu punga de mancare, mai cu bani, mai cu promisiuni, mai cu amenintari.

PSD invoca, drept exemplu de fraudare, cele 13 mii de voturi multiple, descoperite abia acum, de la europarlamentarele din iunie. Si cine era ministru de Interne in iunie? Dl. Dan Nica cumva? Sa intelegem ca, pe propria logica de acum, PSD a fraudat europalamentarele si se autodenunta acum?

PSD acuza sectiile din strainatate. Dar cine le-a stabilit? Nu cumva ministrul de Externe Cristian Diaconescu, pe care, de altfel, nu l-am auzit sufland o vorba despre eventualele fraude comise de personalul diplomatic.

Ni se spune ca la sectiile speciale au votat prea multi romani. Ambasadorul de la Paris, Teodor Baconsky, da o explicatie simpla: au reusit sa voteze 3600 de oameni pentru ca declaratiile pe proprie raspundere au fost scrise in curtea ambasadei, asa ca nu s-a pierdut timpul in interiorul sectiei. Vorbele sale sunt confirmate de romani care traiesc in Paris si au fost la vot, unii chiar sustinatori ai lui Mircea Geoana.

Si daca tot vorbim despre cifre, in primul tur de scrutin, cand aveam si referendum, deci procedura dubla (doua declaratii, doua tabele, doua semnaturi, trei buletine de dat, primit si stampilat) au votat la Paris 2400 de oameni si nu s-a mai emotionat nimeni. Cam tot atatia, 3400 mai precis, au votat la Paris si la referendumul pentru demiterea presedintelui, intr-un scrutin organizat de guvernul liberal si nu s-a mai emotionat nimeni.

De altfel, PSD, PNL au avut reprezentanti in sectia de Paris, care nu au semnalat nereguli, au semnat procesul verbal final fara obiectii si sesizari. Cei doi observatori Prodemocratia de la Paris nu au avut nici ei obiectii. Poate ca votul din diaspora a fost fraudat intr-adevar, dar acest lucru trebuie probat cu ceva mai mult decat supozitii care dinamiteaza credibilitatea ministerului de Externe.

PSD spune acum ca renumararea este o perdea de fum. Dar, pentru Dumnezeu, cine a solicitat-o Curtii Constitutionale? PD-L? Si, mai departe, social democratii intra in zona delirului: sa fie expertizate grafologic toate declaratiile pe proprie raspundere. In cat timp si cu ce relevanta? Eventualele declaratii false puteau ascunde si voturi pentru Traian Basescu, si voturi pentru Mircea Geoana. Cine si cum sa stabileasca directia in care a fost comisa fauda? Legea nu permite reluarea votului decat daca poate fi dovedita inversarea ierarhiei candidatilor, nu doar existenta unor fraude, care sunt de competenta procurorilor, spune judecatorul CCR Ion Predescu.

Solutia pentru traditionalele fraude electorale din Romania nu sta in astfel de contestatii isterice, ci, in primul rand, in vointa politica de a schimba legea astfel incat portitele fraudarii sa fie blocate, dar si in regasirea demnitatii romanilor care sa rastoarne malaiul si sa rupa galetile in capetele celor care incearca sa-i mituiasca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#voturi renumarare, #BEC renumarare voturi, #alegeri prezidentiale 2009 , #Mircea Geoana