Mascarada unei dezbateri ratate

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 12:44
8566 citiri
Mascarada unei dezbateri ratate

Mircea Geoana a reusit miercuri ceea ce si-a propus: a evitat o confruntare directa in trei cu Traian Basescu si Crin Antonescu. Dar mascarada oferita de Viorel Hrebenciuc pe post de explicatie, cu suportul celor trei televiziuni subordonate PSD, Realitatea TV, Antena 3 si TVR, a fost absolut penibila.

Miercuri dupa-amiaza, dupa lupte seculare, staff-urile de campanie reunite ale principalilor candidati reusisera sa convina asupra unei formule finale: o dezbatere intre primii 5 clasati ce urma sa fie gazduita de TVR. Conform sondajelor, acesti candidati insumeaza optiunile a peste 85% dintre romani. In cinci este formatul maxim in care putem spera la o discutie decenta, articulata si relevanta.

Insa, in mod evident, Mircea Geoana nu dorea asa ceva. El stie bine ca dezbaterile sunt punctul sau cel mai slab pentru ca nu are replica, nu este spontan si natural. A propus-o desigur, pe vremea cand era sigur ca nimeni n-o va accepta. A avut insa ghinion pentru ca Traian Basescu a acceptat confruntarea, ceea ce l-a pus in dificultate, iar iesirea lui Crin Antonescu din noncombat a inrautatit situatia.

Sigur, are, deocamdata, suficiente procente in fata liberalului si, teoretic, e greu de crezut ca o dezbatere mai poate schimba ierarhia, dar prezidentiabilul PSD nu e prea curajos si nici n-a vrut sa riste. Dar cum sa evite confruntarea pe care el insusi a propus-o? Ideal ar fi fost ca restul candidatilor sa nu ajunga la un acord. Dar au ajuns. Si atunci Viorel Hrebenciuc a recurs la planul B : diluarea discutiilor si aruncarea in derizoriu a dezbaterii.

Asa ca televiziunile, reunite sub bagheta fostului social democrat Alexandru Sassu, i-au scos din joben pe George Becali si Corneliu Vadim Tudor, invitati personal, se pare, de Mircea Geoana la dezbaterea de la TVR. Confruntarea decenta in cinci a fost transformata intr-un circ garantat. Intr-o ora si 45 de minute, 7 candidati, intre care doi absolut de nestapanit, si 3 moderatori nu ar fi reusit decat sa se calce pe picioare.

Iar cei doi circari de serviciu, Corneliu Vadim Tudor si George Becali, si-ar fi facut cu prisosinta datoria distructiva. Balciul perfect pentru Mircea Geoana.

Efectul mascaradei s-ar putea intoarce insa impotriva lui. Mircea Geoana a reusit performanta de a-i alia pe Crin Antonescu, Traian Basescu, Sorin Oprescu si Kelemen Hunor, care au refuzat in bloc, cu exact aceleasi argumente, participarea la o astfel de mascarada si au inaintat un protest comun conducerii TVR.

Il voi cita doar pe Crin Antonescu: "S-a ajuns la o dezbatere cu un format in cinci. Ulterior, cand toate conditiile puse de Viorel Hrebenciuc fusesera indeplinite, probabil la ordinul lui Hrebenciuc, directorul TVR, Alexandru Sassu, a venit brusc cu formatul de sapte. Acest lucru este inacceptabil. TVR nu este a domnului Hrebenciuc si a domnului Geoana. Mircea Geoana nu a avut curajul sa vina fara domnii Vadim si Becali, pe care i-a adaugat ulterior. Nu putem fi de acord cu aceasta bataie de joc care se petrece cu institutia televiziunii publice."

Alexandru Sassu, desigur, neaga subordonarea politica, iar PNL ii cere demisia. Dar cine l-a instalat acolo cu Alexandru Sassu, mai tineti minte?

Aceasta coalizare a celor 4 candidati care il acuza pe Mircea Geoana este, cu exceptia lui Sorin Oprescu, una de dreapta si lanseaza catre electorat un mesaj cu mult mai grav pentru Mircea Geoana, in perspectiva turului al doilea, decat eventualele procente pe care le-ar fi castigat Crin Antonescu din dezbatere.

Prezidentiabilul social-democrat s-a izolat singur in aceeasi banca cu George Becali si Corneliu Vadim Tudor, o asociere exceptionala pentru a atrage nehotaratii si electoratul de dreapta in turul al doilea.

Degeaba tipa Mircea Geoana ca el vrea dezbatere si ceilalti fug de el. Nu e credibil. Si situatia lui este pe cale sa se inrautateasca vineri, cand este invitat la exact cosmarul lui suprem: o dezbatere cu Crin Antonescu si Traian Basescu si care va avea loc si fara el.

Ba chiar mai rau, Mircea Geoana prin eschiva lui, i-a dat lui Crin Antonescu ocazia unui atac devastator: "Geoana este un manechin pe care Hrebenciuc si Vanghelie vor sa-l faca preedinte. Cand va vrea sa devina candidat, il astept".

Sunt vorbe ce ar putea avea un ecou greu in turul al doilea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#dezbatere anulata TVR, #dezbatere Basescu Antonescu Geoana , #Mircea Geoana