Presa de azi Nastase si Geoana se dau "victimele lui Basescu"

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 08:40
1640 citiri
Presa de azi Nastase si Geoana se dau "victimele lui Basescu"

Geoana reclamat de ANI pentru fals in declaratii. Nastase cu sechestru pe surse pe casa. Amandoi il arata pe Basescu. Cum au ajuns toti candidatii la sefia PSD sa aiba dosare incearca sa explice, sambata, jurnalistii de la Gandul.

Mircea Geoana, presedintele PSD, a fost reclamat, vineri, la Parchet de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru fals in declaratia de avere. Tot vineri, surse judiciare au informat ca DNA a pus sechestru, pentru a treia oara, pe casa din strada Zambaccian a lui Adrian Nastase, presedinte al Consiliului National al PSD.

Geoana, care candideaza, la congresul din februarie, pentru un nou mandat de presedinte, spune ca actiunea ANI este o "incercare de a interveni si de a influenta rezultatul alegerilor din PSD". Nastase, al carui nume e de asemenea vehiculat ca posibil candidat la sefia PSD, fara a exista insa o confirmare oficiala din partea sa, spune ca prin sechestrul pus de DNA se incearca recuperarea pierderilor cauzate de disparitia flotei. La sefia PSD mai candideaza si Miron Mitrea, trimis deja in judecata de DNA, precum si Cristian Diaconescu, a carui sotie a fost cercetata de DNA.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Inaltei Curti pentru a-l cerceta pe Mircea Geoana pentru fals in declaratii. Inspectorii ANI sustin ca Geoana nu a mentionat (sau a mentionat eronat) unele bunuri in declaratiile de avere din anii 2006 si 2008.

In aceeasi zi, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a pus sechestru pe casa din strada Zambaccian a lui Adrian Nastase. Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat luarea acestei masuri, dar a declarat pentru Gandul: "Atunci cand instanta a dispus - ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale - restituirea dosarelor la procuror, s-a dispus si ridicarea sechestrului. Aceasta masura a mai fost dispusa de procuror. In rest, despre dosar nu vorbesc, nu am cerut informatii nici procurorului de caz".

Este pentru a treia oara cand procurorii DNA dispun punerea sechestrului pe casa din strada Zambaccian a lui Adrian Nastase, cercetat de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. Nastase a fost pus sub invinuire pentru faptul ca "in perioada 2002 - 2004, Adrian Nastase a primit de la Irina Paul Jianu, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la 2.019.250.439 lei vechi, constand in contravaloarea unor bunuri achizitionate din Republica Populara Chineza, obligatii vamale si cheltuieli de transport corespunzatoare acestor bunuri si contravaloarea lucrarilor de tamplarie efectuate la un imobil".

Procurorii au mai stabilit ca "in perioada 2002 - 2004, Adrian Nastase a primit de la Paun Ioan, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acestuia in functiile de consul general si sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, foloase necuvenite constand in prestarea de servicii de achizitionare si organizare a transportului de bunuri din Republica Populara Chineza".

Evenimentul Zilei: Nastase si Geoana se dau "victimele lui Basescu"

Adrian Nastase si Mircea Geoana vad o conspiratie politica in spatele dosarelor care-i vizeaza, de la Parchetul General si de la DNA. Prima explicatie a lui Mircea Geoana privind situatia in care a ajuns a fost ca este o victima a presedintelui Traian Basescu.

"Este un efort coordonat de la varful statului de discreditare si de punere cu botul pe labe a PSD", a sustinut el, reclamand "comanda politica", "facatura" si "actiunea de intimidare a opozitiei".

Cat priveste aspectele semnalate de ANI, Geoana sustine ca a completat corect declaratiile de avere. El a explicat ca, in cazul terenului, atata vreme cat tranzactia imobiliara nu a mai avut loc, nu a produs consecinte asupra cuantumului averii sale.

"Nu se poate considera ca am realizat venit atata vreme cat, practic, mi s-au intors toti banii platiti, deci nu au existat modificari in patrimoniu", a spus el. In privinta antecontractului, Geoana a precizat ca si acesta a fost reziliat.

La randul sau, Adrian Nastase a reactionat. "In timp ce unii discuta la Davos (Elvetia, unde are loc Forumul Economic Mondial) probleme economice importante, altii se ocupa in Romania cu perdele de fum. Cred ca sechestrul era necesar ca sa acopere, probabil, pierderile cauzate de disparitia flotei. Nu mai intru in detalii legate de actiunile subterane ale DNA, cu care m-am obisnuit", a comentat, dupa aflarea vestii, Adrian Nastase, invitat la o emisiune a The Money Channel.

Si Jurnalul National: Se incearca recuperarea pierderilor din disparitia flotei

Nastase a apreciat, ironic, ca "se incearca recuperarea pierderilor cauzate de disparitia flotei". "Intrebati-i pe cei de la DNA, sunt convins ca ei va vor da detalii. Intrebati sursele. Nu vi se pare ciudat ca ei dau pe surse si eu trebuie sa confirm? E o tara de... e o tara foarte vesela", a declarat Adrian Nastase.

Fostul premier s-a aratat rezervat in a face comentarii despre decizia DNA de a-i pune sub sechestru una din case, el spunand ca in mod normal Directia ar fi trebuit sa emita un comunicat oficial.

"Nu era normal sa se recurga la astfel de operatiuni subterane, DNA trebuia sa emita un comunicat, nu sa dea informatii pe surse. Dar de fapt, m-am obisnuit cu astfel de actiuni din partea DNA si nu vreau sa intru in detalii", a spus Nastase.

Cotidianul: Razboiul pentru PSD dintre Geoana si Nastase s-a amanat

Razboiul pentru PSD dintre Geoana si Nastase s-a amanat. Acum amandoi lupta cot la cot impotriva ANI si DNA.

Se intampla intr-o perioada in care Nastase si Geoana luptau pentru sefia PSD. Directia Nationala Anticoruptie a instituit vineri sechestru pe casa din Zambaccian a lui Adrian Nastase. Tot vineri, ANI a dispus cercetarea Presedintelui PSD pentru fals in declaratii, in cazul lui Mircea Geoana. Si de la ironiile si atacurile pentru suprematia in PSD, cei doi s-au trezit tovarasi de transee in lupta contra DNA si ANI.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca saptamana viitoare va face o plangere impotriva acestei masuri asiguratorii dispuse in dosarul chinezariilor care face parte din dosarul Zambaccian, plangerea urmand a fi depusa la procurorul sef al procurorului de caz.

Cazacu a confirmat faptul ca DNA a pus sechestru si ca a fost prezent, vineri, la Directia Nationala Anticoruptie.

Surse judiciare au declarat ca Nastase a fost de mai multe ori chemat la DNA, pentru a fi audiat, dar a cerut amanare de fiecare data, solicitarea fiind acceptata de procurori. In consecinta, sustin acelasi surse, Nastase va trebui sa se prezinte la procurorii anticuruptie, pentru a fi audiat.

Adevarul: ANI il duce si pe Mircea Geoana la Parchet

Fals in declaratii este acuzatia pe care i-o aduc inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) liderului social-democrat, care candideaza pentru un nou mandat in fruntea partidului. Lui Mircea Geoana i se imputa ca ar fi omis sa mentioneze in declaratiile de avere anumite venituri si tranzactii imobiliare.

Unul dintre reprosurile pe care ANI i le aduce lui Geoana este cel legat de un antecontract de vanzare-cumparare, incheiat intre Mihaela Geoana, sotia presedintelui PSD, si firma Cefin Real Estate.

Prin aceasta tranzactie, familia Geoana dorea sa cumpere un apartament intr-un imobil ce urma sa fie construit in Bucuresti.

"S-a constatat ca antecontractul de vanzare-cumparare incheiat de Cefin Real Estate si doamna Mihaela Geoana in vederea achizitionarii unui apartament si a doua locuri de parcare, in valoare de 733.000 de euro, nu contine o incheiere notariala de autentificare sau o data certa, putand fi redactat si antedatat oricand", a fost concluzia inspectorilor ANI.

Acestia il mai acuza pe Geoana si ca ar fi omis sa aminteasca in declaratia de avere depusa in 2006 suma de 48.300 de euro, pe care a obtinut-o prin anularea cumpararii unui teren, tranzactie efectuata in 2005. (A.B.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Mircea Geoana anchetat ANI, #Adrian Nastase sechestru DNA, #sechestru casa Adrian Nastase , #Mircea Geoana