Prezidentiale 2009, turul 2 - urmareste minut cu minut!

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 20:25
24585 citiri
Prezidentiale 2009, turul 2 - urmareste minut cu minut!

Astazi are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. 18 milioane de romani sunt chemati la urne sa-si aleaga presedintele. Mai avem doar doua optiuni: actualul sef al statului, Traian Basescu, si liderul PSD, Mircea Geoana.

Ziare.com iti prezinta pe parcursul intregii zile desfasurarea scrutinului minut cu minut.

20:20 - Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a facut, in ultima declaratie de dinainte de anuntul rezultatelor exit-pollurilor, bilantul incidentelor electorale ce au avut loc in turul doi al alegerilor prezidentiale. Astfel, au fost sesizate 55 de infractiuni pana la ora 20:00.

19:00 - Au inceput manifestarile la sediile celor doua partide. Daca la PD-L se canta "sa i-o dam in bot lui Geoana", la PSD liderii sunt asteptati cu piesa "The winner takes it all".

Nereguli la vot semnalate la sectiile din tara si strainatate

18:40 - Liderul PD-L Adriean Videanu a facut un apel la calm catre celelalte partide si sustinatorii lor aratand ca spera ca dupa ora 21:00 "manifestarile celorlalte formatiuni politice sa fie decente".

18:15 - Votul la sectia speciala amenajata la Aeroportul Baneasa a fost suspendat din nou din cauza unei contestatii.

17:50 - Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a anuntat ca social-democratii au depus peste 500 de sesizari in legatura cu posibile nereguli si fraude electorale si a sustinut ca PD-L ar pregati o serie de manifestatii in marile orase dupa anuntarea exit-poll-urilor.

17:30 - Intre orele 16:00 si 17:30 au mai fost sesizate sapte nereguli la sectiile de vot din tara, a anuntat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

Nereguli la vot semnalate la sectiile din tara si strainatate

17:25 - Procesul electoral de la sectia speciala amenajata la Gara de Nord a fost reluat.

16:40 - Sectia speciala de la Gara de Nord a fost inchisa pentru a patra oara de la deschiderea urnelor. Sectia va fi inchisa cel putin jumatate de ora.

16:20 - Procesul electoral de la sectia speciala amenajata la Aeroportul Baneasa a fost reluat.

16:00 - Purtatorul de cuvant al Politiei, Christian Ciocan, a anuntat ca de la ora 14:00, au mai fost inregistrate inca sase infractiuni electorale si s-au aplicat cinci contraventii in valoare totala de aproximativ 19.500 de lei.

15:11 - Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a acuzat, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii PD-L ca ar fi creat 'mai cu seama' in preajma sectiilor de votare speciale grupuri 'de presiune' pentru a crea 'sentimentul de insecuritate si pentru a face alegatorii sa voteze cu candidatul democrat-liberal la functia de presedintie'.

15:03 - Presedintele Consiliului National al PSD, deputatul Adrian Nastase, a declarat, dupa ce a votat in sectia speciala din orasul Mizil, ca a dorit sa fie alaturi de colegii sai si de alegatorii pe care i-a indemnat sa voteze 'pentru revenirea la normalitate, pentru o schimbare care sa duca la o viata fireasca, pentru speranta, optimism si intelepciune privind guvernarea tarii'.

Adrian Nastase: Am votat pentru revenirea la normalitate

14:59 - Purtatorul de cuvant al Politiei, Christian Ciocan, a anuntat ca pana la ora 14:00 s-au inregistrat 11 infractiuni electorale si s-au aplicat 14 amenzi in valoare de aproape 12.000 de lei.

14:51 - Procesul de vot a fost suspendat timp de 20 de minute, la sectia de votare nr.121 din localitatea bistriteana Jimbor, comuna Chiochis, din cauza unui incendiu provocat de un cos de fum necuratat.

14:43 - Politistii bucuresteni i-au deschis dosar de cercetare penala unui adolescent care a intrat intr-o sectie de votare din Sectorul 6 din Bucuresti cu un pistol-bricheta si i-a amenintat pe membrii comisiei, au declarat oficiali din cadrul MAI.

14:39 - Biroul Electoral Central a anuntat ca, pana la ora 13:00, prezenta la vot a fost de 24,01% pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Prezenta la vot pana la ora 13:00: 24,01 %

14:23 - Un barbat din localitatea covasneana Borosneu Mic a fost prins ca a votat de doua ori in turul al doilea al alegerilor prezidentiale de duminica.

14:05 - Cele trei sectii de votare din Australia - Canberra, Sydney si Melbourne - s-au inchis la ora 12.00, ora Romaniei, iar la urne s-au prezentat 540 de romani, fata de 395 in primul tur de scrutin.

13:59 - Procesul de votare s-a incheiat, duminica, pana la ora 13.00, in 35 de unitati penitenciare din totalul celor 43 in care s-au organizat sectii de votare.

13:47 - Primele date ale exitpoll-urilor ii dau un usor avans lui Mircea Geoana in cursa prezindentiala, in fata presedintelui Traian Basescu. Astfel, pana la ora 11:00, CCSB, INSOMAR si CSOP arata ca procentele atarna in favoarea prezidentiabilului PSD.

Exit Poll, ora 11:00: Geoana - Basescu 53%-47%

13:43 - Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, duminica, la iesirea de la urne, ca si-a dat votul pentru ca Romania sa aiba un 'presedinte civilizat' si sa scape de 'cosmar'.

13:35 - Votul la sectia speciala amenajata in Gara de Nord a fost suspendat pentru a treia oara din cauza unei contestatii depuse de unui dintre membrii sectiei.

13:27 - Partidul Social Democrat (PSD), filiala Hunedoara a sesizat, duminica, Biroul Electoral Judetean (BEJ) despre faptul ca membrii sectiilor de votare din orasul Geoagiu folosesc pixuri de culoare portocalie, fapt care ar putea influenta alegatorii.

13:16 - Un barbat, in varsta de 38 de ani, din comuna Calopar, judetul Dolj, s-a ales cu dosar penal, dupa ce a votat de doua ori.

12:59 - Doar cinci sesizari si contestatii au venit pana duminica, la ora 11,00, la BEC, iar acestea au fost transmise politiei spre solutionare, a precizat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

12:56 - Omul de afaceri Dinu Patriciu a votat duminica, la Liceul Jean Monnet din Capitala, pentru "schimbare", "bun simt" si cu speranta ca si ceilalti votanti sunt "sanatosi la minte" si vor alege impotriva a tot felul de "diversiuni".

12:50 - Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, duminica, dupa iesirea de la Sectia 335, unde si-a exercitat dreptul de vot, ca a votat pentru "o normalitate dupa care tanjim de foarte multa vreme".

12:41 - Aproape 3.000 de romani au votat in Italia pana la ora 10,00, ora Romaniei, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, potrivit estimarilor Ministerului Afacerilor Externe.

12:32 - Procesul electoral de la sectia speciala amenajata la Aeroportul Baneasa a fost suspendat in jurul orei 11:15 fara ca oamenii de la coada sa primeasca vreo explicatie.

12:26 - Klaus Iohannis a afirmat la iesirea de la vot ca de data asta a fost un vot mai simplu decat cel din primul tur si ca a votat cu echipa lui.

Klaus Iohannis: Azi a fost simplu. Am votat pentru echipa mea

12:20 - Un roman rezident in Elvetia a fost refuzat la sectia de votare speciala de la Gara de Nord.

12:10 - Procesul de vot la sectia speciala nr.291, din localitatea Poroina, a fost reluat dupa o ora de la sistare din cauza unei camere video defecte.

11:57 - Doi observatori electorali din Constanta au venit beti la sectiile de votare unde trebuiau sa supravegheze procesul electoral.

11:52 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica dimineata ca a votat pentru a elibera Romania de un cosmar.

Crin Antonescu: Am votat cu gandul de a elibera Romania de un cosmar

11:36 - Biroul Electoral Central a anuntat ca, pana la ora 10:00, prezenta la vot a fost de 7.52% pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Prezenta la vot pana la ora 10: 7,52 %

11:32 - Un membru al unei sectii de votare din municipiul Botosani a decedat, duminica dimineata, dupa ce i s-a facut rau in sectia de votare.

11:24 - 886 de persoane aflate in aresturile Politiei si-au exprimat intentia de a vota la alegerile prezidentiale.

11:12 - Romanii din Republica Moldova au format cozi spre urnele din cele 13 sectii de votare, care s-au deschis fara incidente.

11:08 - Procesul de vot la Gara de Nord a fost suspendat, duminica, in jurul orei 11.00, pentru a doua oara. Asta dupa ce un membru al comisiei a depus o reclamatie impotriva presedintei sectiei de votare. Presedinta este acuzata ca a completat procesele verbale in locul mai multor persoane care nu stiau sa scrie.

11:04 - Ion Iliescu a declarat, duminica, la iesirea de la urne ca a votat pentru schimbarea de care au nevoie romanii si nu i-a fost deloc greu sa decida pe cine trebuie sa aleaga.

Ion Iliescu: Oamenii politici erau mai responsabili in anii 1990

10:57 - Politistii din judetul Teleorman au intocmit un dosar penal pentru infractiunea de furt, dupa ce s-a constatat ca la doua sectii din comuna Olteni au disparut aproximativ 370 de buletine de vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.

10:41 - Ludovic Orban le-a spus jurnalistilor dupa ce a votat ca nu are voie sa spuna nume de candidati, dar a votat pentru a-i ajuta pe romani sa scape de criza.

10:37 - Teodor Stolojan a declarat ca a votat pentru candidatul in care are incredere ca va duce inainte reformele necesare Romaniei, un om puternic, in care cei mai multi romani au incredere.

10:27 - Sectia de votare din Auckland, Noua Zeelanda, unde s-a dat startul la alegerile prezidentiale, s-a inchis, duminica, la ora 10,00, ora Romaniei si la 21,00, ora locala.

10:24 - Mircea Geoana a votat, duminica, la Liceul Jean Monnet din Capitala, fiind insotit de sotia sa Mihaela si de cei doi copii. Liderul social-democrat a declarat ca a votat "cu incredere si speranta, ca sfarsitul de an va aduce romanilor unitate, stabilitate si de Mos Nicolae".

Mircea Geoana: Am votat cu incredere si speranta

10:17 - Primul-ministru interimar Emil Boc a votat, duminica dimineata, la Cluj-Napoca. El a declarat ca a votat pentru continuarea procesului de modernizare si nu pentru intoarcerea spre trecut.

Emil Boc: Nu am votat pentru un presedinte care sa intoarca Romania in trecut

10:00 - Marko Bela a declarat imediat dupa vot ca UDMR opteaza pentru schimbare si nu doar in privinta presedintelui tarii.

9:51 - Sectiile de votare din Italia si Spania, tarile unde se afla cea mai importanta comunitate de romani din diaspora si unde la primul tur de scrutin au votat peste 45.000 de romani, s-au deschis la ora 8.00, ora Romaniei, odata cu urnele din majoritatea statelor UE.

9:13 - Presedintele Traian Basescu a votat duminica la Colegiul economic "A. D. Xenopol", fiind insotit de sotia sa, Maria Basescu, si de fiica cea mica, Elena. Dupa ce a iesit din cabina de vot, seful statului a spus ca i-a fost "foarte greu" sa aleaga.

Traian Basescu: Mi-a fost greu sa aleg

9:11 - La Brasov, o sectie de votare a fost deschisa cu o intarziere de 30 de minute pentru ca presedintele, singurul care are cheile, nu s-a mai prezentat la sectie.

9:01 - Votul in Gara de Nord a fost suspendat pentru cateva minute in jurul orei 9.00, dupa ce un alegator a depus o contestatie.

8:55 - Vasile Blaga a votat, duminica dimineata, impreuna cu sotia sa Violett la Colegiul National 'Ion Luca Caragiale' din Bucuresti. Intrebat pentru ce a votat, liderul democrat-liberal a spus ca "pentru modernizarea Romaniei".

8:39 - Cele 4.742 de sectii de votare, din care 729 de sectii speciale, din cele opt judete ale Moldovei au fost deshise, duminica, fara sa fie semnalate incidente.

8:28 - Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a votat, duminica dimineata, la Sectia nr. 159 din Gura Humorului. El a declarat ca a votat pentru continuitate, pentru modernizarea Romaniei, pentru punerea in aplicare a vointei romanilor la 22 noiembrie - referendumul.

7:50 - Peste o suta de persoane stau la coada de la ora 7.00 pentru a vota la sectia speciala amenajata la Gara de Nord din Capitala. Persoanele aflate in tranzit in Gara de Nord s-au asezat la coada cu mai bine de o ora inaintea deschiderii sectiilor.

7:34 - Membrii sectiei de votare nr. 29 din Piatra Neamt au fost nevoiti, duminica dimineata, sa sparga usa de acces pentru a intra in sectia de votare.

7:28 - Purtatorul de cuvant al Politiei, Christian Ciocan a anuntat ca Ministerul Administrastiei si Internelor a suplimentat, fata de primul tur al prezidentialelor, numarul de politisti si jandarmi care vor asigura ordinea pe parcursul zilei si buna desfasurare a scrutinului.

7:00 - S-au deschis sectiile de votare din tara

Romanii din strainatate au inceput sa voteze. Sectia de vot 289 din Auckland, deschisa sambata seara la ora 20.00, ora Romaniei (7.00, ora locala), este primul loc de pe glob unde romanii au inceput sa voteze pentru a-si alege presedintele in cel de al doilea tur de scrutin.

Care sunt optiunile

Traian Basescu a fost, inainte de Revolutie, capitan de cursa lunga, iar in ultimii 20 de ani si-a construit o cariera politica, marcata de numeroase conflicte din care a avut grija sa iasa mai mereu invingator. A fost ministru al Transporturilor, primar al Capitalei, lider al Partidului Democrat si apoi presedintele Romaniei.

Mircea Geoana era inginer constructor la Revolutie, apoi a intrat in diplomatie. A fost ambasador in SUA, ministru de Externe, l-a invins in 2005 pe Ion Iliescu la sefia PSD, pe care o detine si astazi. A mai candidat la Primaria Capitalei, dar a pierdut.

Aceasta este oferta de astazi de la urne. Este important sa iti exprimi optiunea, pentru ca vei alege omul care ne va conduce in urmatorii 5 ani.

Tara se afla intr-o situatie foarte complicata din punct de vedere politic, economic si social.

De doua luni, Romania este condusa de un guvern interimar, cu puteri limitate, ceea ce a facut ca leul sa se deprecieze si partenerii economici straini sa isi piarda increderea intr-un stat instabil la varf.

FMI a amanat a treia transa a imprumutului acordat tarii noastre si riscam sa intram in faliment de stat. Asta in timp ce criza isi face in continuare simtita prezenta, iar numarul de someri este la un nivel maxim al ultimilor 5 ani.

De aceea, este vital sa mergem la vot si sa ne alegem presedintele.

Pe de alta parte, daca pana acum cateva luni, Traian Basescu era cotat cu sanse foarte mari sa isi mentina postul si rezultatul scrutinului parea clar, ultimele evolutii economico-politice au adus modificari in preferintele electoratului, exprimate prin sondaje.

Lupta va fi stransa in acest tur doi de scrutin si tu poti decide cine va fi presedinte.

Sectiile de votare sunt deschise intre orele 7 si 21. Daca ai nelamuriri in legatura cu procesul electoral, citeste >cum votam la prezidentiale.

Prin absenta la vot nu pedepsesti pe nimeni. Asa ca VOTEAZA!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#alegeri prezidentiale 2009, #prezidentiale 2009, #Basescu Geoana prezidentiale, #vot prezidentiale , #Mircea Geoana
Comentarii
Poza CiCi
CiCi
rank 5
99% dintre romanii din strainatate au votat cu Basescu. Din cauza "traiului" oferit de PSD milioane de romani au plecat definitiv sau sa munceasca departe de familie.