Sanse si nesanse pentru turul al doilea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 19:19
10248 citiri
Sanse si nesanse pentru turul al doilea
Foto montaj: Ziare.com

Confruntarea de miercuri seara putea avea un singur rol: o sfortare a lui Crin Antonescu de a-l depasi pe Mircea Geoana si a intra in finala.

Artificiul jenant al lui Mircea Geoana, in complicitate cu televiziunile a caror aservire este de-acum indubitabila, a zadarnicit confruntarea directa, desi publicul care si-a dat seama de ea a fost cu siguranta dezgustat.

Ar mai fi o sansa teoretica vineri seara, insa ma indoiesc ca, si eventual o fructificare, i-ar aduce liberalului suficient de multe procente incat sa faca saltul decisiv. Si asta pentru ca potrivit tuturor regulilor sociologice si electorale, turul intai al prezidentialelor este o confrunare a aparatelor de partid. Iar din acest punct de vedere PSD este net superior PNL.

Si pe datele de acum, facand o medie a sondajelor de opinie, dincolo de cosmetizari, observam ca spre aceasta situatie ne indreptam. Cu o particularitate a acestor alegeri: masa imensa, peste 50%, de nehotarati care puteau marca, in anumite conditii, o exceptie de la regula.

Pe primele locuri se afla reprezentantii celor doua mari partide din Romania. Traian Basescu stagneaza de ceva vreme putin peste scorul PD-L. Faptul ca electoratul presedintelui s-a injumatatit practic in doi ani, ca urmare a uriaselor sale greseli, si a ajuns la nucleul portocaliu dur este foarte grav pentru Traian Basescu, impingandu-l intr-o confruntare deloc relaxata, la limita.

Mircea Geoana a crescut usor, in mod constant, catre scorul partidului sau. De fapt, aceasta a si fost miza campaniei prezidentiabilului social democrat pentru primul tur: sa atinga scorul PSD sub care s-a lasat constant.

Spre electoratul traditional al PSD a fost indreptat intreg discursul sau, de aceea s-a dus la BEC de mana cu Ion Iliescu si a preluat stafeta de la patriarhul partidului, de aceea a emis toate enormitatile populiste cu medicamentele trimise prin posta pensionarilor sau perioada de gratie acordata restantierilor la credite. Strategia a tinut si Mircea Geoana a reusit sa se apropie de scorul partidului.

Crin Antonescu este singurul care, pe datele de acum, se indreapta spre o performanta remarcabila. El se afla peste scorul partidului, reusind sa-si apropie multi dintre nehotarati si este posibil ca in ipoteza unei confruntari directe vineri seara sa mai capteze cativa.

Aparatul de partid nu-l poate insa ajuta sa mai acumuleze votanti, iar non combatul din primele saptamani de campanie l-a tinut prea multa vreme in loc pentru a mai putea marca prima exceptie de la confruntarea partidelor.

Daca Crin Antonescu ar fi dus o campanie inteligenta, daca s-ar fi desprins in timp util de PSD si nu ar fi permis vampirizarea electorala a lui Klaus Iohannis de catre Mircea Geoana, ar fi reusit poate sa acceseze mai multe dintre voturile nehotaratilor, poate suficient de multe pentru pasul spre finala. Iar acolo lucrurile se schimba radical.

Din 23 noiembrie va incepe practic alt joc. Aparatele de partid vor deveni doar un cor, iar competitia va fi in primul rand a vedetelor, primii doi clasati. In turul al doilea este cu mult mai importanta puterea de seductie a fiecaruia dintre candidati pentru ca ei trebuie sa atraga fidelii altor partide.

Nu sunt valabile socotelile simpliste: cutare candidat iesit din joc isi indeamna alegatorii sa voteze cutare candidat, iar acestia se incoloneaza in directia indicata. Nici poveste. Unii nu se mai duc la vot, unii asculta intr-adevar, altii o iau in directia opusa fiind cuceriti de carisma celuilalt prezidentiabil din finala.

In acest tur al doilea conteaza enorm mobilizarea nehotarartilor, masa aceea deocamdata pasiva de 50% putand fi hotaratoare pentru rezultatul final. Iar hotaratoare vor fi confruntarile directe, fata in fata. Abia in turul al doilea acest gen de discutii pot face diferenta, pana atunci sunt doar jocuri de gladiatori spre deliciul publicului.

Asa stand lucrurile, e usor de inteles de ce Crin Antonescu, cu o retorica foarte buna, ar fi cu mult mai periculos in turul al doilea pentru Traian Basescu. In schimb, pentru Mircea Geoana performanta retorica slaba este punctul vulnerabil. De aceea si prefera o confruntare cu Traian Basescu inca de pe acum, cat mai departe de momentul decisiv, si a evitat cat a putut una cu Crin Antonescu, contracandidatul sau direct pentru turul al doilea.

Si tot in finala, functioneaza cu mult mai puternic decat in turul intai votul negativ. Traian Basescu ar putea avea cele mai mari pierderi pe acest tip de vot. Dar si Mircea Geoana, flancat de doua spectre ale raului, Marian Vanghelie si Ion Iliescu, ar putea mobiliza multi nehotarati in favoarea presedintelui. Insa principalul beneficiar al votului negativ ar fi cu siguranta Crin Antonescu.

Combinatia stranie si aparent paradoxala intre regulile sociologice din turul intai si cele din turul doi, este posibil ca prezidentiabilul cu cele mai mari sanse in turul al doilea sa nu-l apuce, iar invingatorul sa fie decis de o ultima si decisiva confruntare la televizor.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#candidati alegeri prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale turul doi, #Crin Antonescu Mircea Geoana , #Mircea Geoana