Voiculescu a propus angajarea raspunderii in trei etape parlamentare

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 21:03
853 citiri

Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu (PC) a propus luni, in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite, ca pe cele trei proiecte avansate de Guvern sa fie angajata raspunderea la interval de cate o saptamana, varianta sustinuta de PNL, dar respinsa prin vot.

Discutia despre procedura angajarii raspunderii a fost deschisa de vicepresedintele Senatului, liberalul Teodor Melescanu.

"Vreau sa va informez respectuos ca sunt aproximativ 600 de pagini de text. Deci, daca facem un amendament pe pagina, ceea ce pentru noi, liberalii, este foarte putin - ne-am gandit la doua, pe pagina - mergem spre 1.000-1.200 de amendamente. Deci este o munca care necesita un minim de timp. Altfel, risca sa nu fie foarte serios", a afirmat el, punctand principala nemultimire a opozitiei - timpul prea scurt alocat depunerii de amendamente.

In plus, o alta chestiune asupra careia au existat nelamuriri a fost cea a numarului de motiuni ce pot fi depuse la angajare. Problema a fost transata de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

"Sunt trei proceduri diferite. Pentru oricare dintre ele se poate merge pe procedura speciala prevazuta de depunerea motiunii de cenzura. Pot fi depuse trei motiuni de cenzura sau doua motiuni sau una sau niciuna. Evident, in masura in care se depune doar pentru una dintre legi, celelalte doua intra pe circuit obisnuit de trimitere catre presedinte la promulgare. Daca se depun pe cele trei, pot fi adoptate sau respinse cele trei. Deci sunt trei proceduri diferite de asumare. Decizia este a dumneavoastra de a le discuta consecutiv sau in zile diferite", le-a explicat Ponta colegilor parlamentari.

In acest context, vicepresedintele Senatului, conservatorul Dan Voiculescu, a venit cu propunerea asumarii in etape a proiectelor.

"Sunt trei proiecte, as putea spune, cu impact diferit si poate ar fi bine sa incercam sa propunem domnului prim-ministru sa le impartim in trei activitati diferite. Sa incepem cu numarul trei, care cred eu ca este cel mai arzator la ora actuala, problema crizei economice si sa fie asumarea raspunderii pe acest proiect de lege. La o saptamana dupa ce a trecut sau nu a trecut, s-o trecem pe urmatoarea si dupa inca o saptamana pe urmatoarea.

Este o chestiune care ne da si noua timp sa le analizam linistiti, este o chestiune care da si posibilitatea Guvernului sa-si asume clar raspunderea pe un anumit proiect, nu pe trei odata. Ca sa stim, daca sa spunem - ceea ce nu cred - cade Guvernul Boc, sa stim si noi din ce cauza a cazut, ca a cazut datorita proiectului 1, proiectului 2 sau 3. Asta ar fi propunerea mea pentru domnul prim-ministru", si-a sustinut Voiculescu punctul de vedere, sustinut si de reprezentantii PNL.

Pe de alta parte, reprezentantii PD-L au argumentat ca proiectele au fost supuse dezbaterilor publice, asa incat ele nu pot fi considerate ca fiind necunoscute parlamentarilor. In aceasta logica, democrat-liberalii au considerat ca partidele interesate sa pregateasca amendamente o puteau face pana la momentul ajungerii in Parlament.

La interventia deputatului PD-L Ioan Oltean, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, s-a decis, in final, ca toate cele trei proiecte sa fie asumate in cursul sedintei de marti, 15 septembrie, de la ora 16.00 pana la ora 18.00.

Data pentru depunerea amendamentelor a ramas vineri, 11 septembrie, ora 20.00, dupa ce liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti a propus ca termen luni, 14 septembrie, ora 10.00. Geoana a propus ca presedintele sa se adreseze Parlamentului pe 15 septembrie.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Dan Voiculescu, #Mircea Geoana, #Traian Basescu discurs Parlament, #angajare raspundere trei etape , #Mircea Geoana