Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Dupa alegeri, optiunea mea va fi un guvern PD-L - PNL

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 09:47
3255 citiri
Basescu: Dupa alegeri, optiunea mea va fi un guvern PD-L - PNL
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu spune ca in timp ce el a facut un compromis cu noua coalitie PSD-PNL desemnand un premier independent, cealalta tabara a venit cu "o idee fixata la Grivco", Klaus Iohannis, si ca, dupa castigarea alegerilor, ar prefera un guvern de dreapta PD-L-PNL.

"Majoritatea trebuie sa inteleaga un lucru esential in democratie: ca trebuie sa negociezi! Ei au venit cu o idee fixata la Grivco, de Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc. Au spus presedintelui: 'asta e premierul'. Dar nu au atributiuni constitutionale, desemenarea e atributul presedintelui iar Parlamentul aproba sau nu premierul desemnat", a explicat seful statului intr-un interviu la Realitatea FM.

Acesta spune ca a cedat deja o data, in privinta premierului. "Optiunea mea a fost ca premierul sa fie de la partidul care are cel mai mare numar in parlamentari, PD-L. Dansii au spus nu, vrem un independent, Klaus Iohannis. Am spus, bine cedez, va fi un independent.

Le-am oferit drumul pana la mijloc dar nu au vrut sa il faca. De data asta s-ar putea sa nu mai ofer drumul pana la mijloc. O sa analizez in cursul zilei de azi optiunile si dupa consultarile cu partidele", a mai spus acesta refuzand sa dea pronosticuri. "Ar fi o eroare sa dau pronosticuri, voi anunta o decizie", a adaugat el.

Intrebat daca este posibil ca acest nou Cabinet sa nu treaca, Traian Basescu a raspuns: "Vom vedea. Nu este exclus sa ramana Guvernul Boc".

Referitor la ipoteza lansata de liderul PSD Mircea Geoana ca Elena Udrea ar putea fi noul premier desemnat, Traian Basescu a raspuns: "este varianta de intoxicare specifica unor campanii murdare. La fel cum raspandeste ca pensionarii isi pierd pensiile(...)Sunt tot soiul de minciuni care se lanseaza. Nu are nicio legatura optiunea mea cu desemnarea doamnei Udrea ca prim ministru.

Nici anticipatele nu sunt o solutie de dorit in opinia lui Traian Basescu: "Este un mecanism de deblocare a crizei politice, dar Romania nu cred ca ar suporta inca un rand de alegeri".

Ce urmeaza dupa alegeri? "In mod categoric optiunea mea va fi un guvern de dreapta, PD-L-PNL, daca PNL renunta la optiunea de a da un prim ministru. (...) Trebuie sa fie un prim-ministru pe care sa il agreez si eu si care sa reflecte rezultatul alegerilor", a mai spus Traian Basescu aratandu-se convins ca va castiga aceste alegeri.

Daca eu nu as promova referendumul, nu l-ar promova nimeni

Presedintele a atras atentia asupra faptului ca, odata lansat referendumul, nimeni, nici macar Guvernul, nu il promoveaza, motiv pentru care se vede nevoit sa il promoveze el insusi.

"In afara de PD-L toate partidele sunt impotriva, ati vazut si votul din Parlament. Daca eu nu as promova referendumul nu l-ar promova nimeni. Bugetul de stat nu a alocat nici macar un leu pentru promovarea referendumului si mi se pare incorect", a declarat Traian Basescu, precizand ca nici el nu este multumit de confuzia care se introduce printre romani prin afisele si bannerele sale.

"Dar daca Guvernul nu a alocat niciun leu pentru promovare iar partidele nu vor sa vorbeasca despre referendum, trebuie sa il promovez, altfel nu s-ar sti. Mi-am asumat aceste risc", a adaugat seful statului.

L-am 'acoperit' un an pe premierul Tariceanu dar nu am intervenit pentru Patriciu

Intrebat de ce nu mai este atat de vocal pe tema coruptiei ca in 2004, seful statului a raspuns ca este o perceptie gresita si ca rezultatele in rpivinta coruptiei se vad in instanta, unde 20 de ministri si fosti parlamentari au dosare pe rolul instantelor de judecata.

"Sa urmariti disursurile din teritoriu, pentru ca prin alta parte nu prea am unde sa vorbesc. Ce am putut sa fac eu in acest mandat? Sa dau libertate totala justitiei", a raspuns presedintele reamintind de episodul biletelului prin care Calin Popescu Tariceanu i-a cerut sa intervina si sa rezolve situatia lui Dinu Patriciu la Parchet.

"De ce l-ati acoperit un an de zile pe Tariceanu cu biletelul?", a intrebat un ascultator.

"Din dorinta de a avea o oarecare liniste politica. Asta e, face parte din compromisuri. Important e NU ca l-am 'acoperit', ci ca NU am dat curs solicitarii. Am ramas liber si in relatia cu Tariceanu si cu Parchetul", a raspuns acesta.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Basescu guvern PDL PNL, #Basescu prezidentiale 2009 , #PDL