Basescu se intoarce (Opinii)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 23:16
4949 citiri
Basescu se intoarce (Opinii)
Foto: epochtimes-romania.com

Declaratia presedintelui ca vrea sa se intoarca in politica dupa expirarea mandatului la Cotroceni a bulversat spatiul public romanesc si nu prea, dar a determinat schimbari importante in PDL, socotit inca formatiune prezidentiala. Sa fie din cauza alegerilor interne de partid sau fiindca intoarcerea sa tulbura apele, si asa destul de involburate? De analizat.

Nu este singura declaratie bulversanta a dlui Basescu si, probabil, nici ultima. Este de notorietate faptul ca afirmatiile socante si gesturile aparent negandite i-au asigurat mentinerea in prim-planul vietii politice si publice pana la inceputul celui de-al doilea mandat.

Dupa 2009, alegatorii au asteptat ca presedintele lor sa ia de coarne taurul coruptiei pentru a putea pune in aplicare urarea care l-a facut celebru: Sa traiti bine!

Traim bine?

Unii cica mai bine, altii, mai multi, cica mai rau. Dar ultimii sunt convinsi ca presedintele n-a facut mai nimic pentru bunastarea populara. Pe deasupra, speriindu-se de ravagiile crizei, a impus Romaniei si Guvernului Boc in 2010 neuitatele curbe de sacrificiu, care, administrate prost si anapoda explicate populatiei, au lasat impresia ca banii luati cu anasana de la salariati si pensionari au alimentat conturile oligarhiei propriului partid si ale ministerului Dezvoltarii condus de Elena Udrea, socotita pupila sa.

Intentia de a reveni in politica nu a prea surprins pe nimeni, cunoscute fiind desele sale intoarceri si reveniri publice. Sa fi uitat dl. Basescu de intentia mai veche de a deschide o scoala politica pentru romani, sau de ideea intoarcerii pe mare? Ori dorinta de a se afla pe meterezele politicii a inceput sa-l acapareze cu totul, stiind ceva ce l-ar putea avantaja?

Se intoarce Basescu. Ei si?

Pentru ca de dorit sa faca politica doresc multi, si chemati, mai putini, si nechemati, cu nemiluita. Cel mai important este daca se va intoarce ca un invingator sau ca un invins. Apoi daca va aduce un suflu nou revenirea sa la masa de joc politic. Va fi in stare sa creeze un mainstream atat de puternic, incat atat el, cat si iluzoriul sau partid, PDL sau altul, furajat special precum vitelul cel gras pentru intoarcerea fiului risipitor, sa mai aiba un cuvant de spus pe prima scena?

Pentru ca atuurile care l-au adus la Putere in 2004 au disparut: ce a adunat si unit atunci a risipit intre timp, creditul politic si moral, in crestere pana la sfarsitul lui 2009, s-a diminuat acum la cota de avarie, proiectele sale aducatoare de adeziuni candva au ramas doar amintiri... Se bazeaza pe altceva si jurnalistii n-au aflat?

Dar ipocrizia?

Cu o situatie si mai jenanta se va confrunta dl. Basescu fie la intoarcerea in propriul partid, fie la chemarea in fruntea altuia. Amestecandu-se de partea Elenei Udrea in actualele alegeri si sprijinind-o cu toata artileria mediatica de care dispune, singura sansa ar fi ca motiunea acesteia sa castige alegerile interne. In caz ca augurii ii vor surade lui Vasile Blaga sau Monicai Macovei, intoarcerea sa in fruntea PDL nu va fi nicidecum o sarbatoare.

Fireste, i se va deschide probabil usa cu o ipocrita bunavointa, dar, ramanand fara fraiele puterii de care a dispus ca presedinte jucator, influenta sa va fi repede inabusita de calcule politicianiste si de miscari de culise. Ii vedeti pe actualii lideri oferindu-i de-a gata partidul si leadership-ul acestuia? Eu, nu. Iar la 64 de ani nu mai ai forta de a controla si contracara loviturile ca la 40 de ani. In plus, daca trendul actual se va mentine, si este clar ca doar o minune il poate schimba, PDL va avea mari necazuri la trecerea pragului electoral de 5%.

Nu e exclus sa se razgandeasca

In caz ca PDL se va sparge dupa Conventia Nationala din 23 martie, lucrurile vor fi si mai complicate. Nici Elena Udrea, nici Monica Macovei nu dispun de resurse suficiente de putere si imagine pentru a face sa creasca dimensiunile unei constructii partinice asemeni lui Dan Diaconescu. Iar aducerea lui Traian Basescu in fruntea unei astfel de formatiuni, intr-o pozitie politica atat de precara, s-ar putea sa fie inutila.

Si iata de ce: zestrea sa de incredere si de voturi ca presedinte se spune ca ar fi scazut sub 10%. Or, dupa expirarea mandatului prezidential procentele se vor diminua si mai mult, ajungand la cotele celorlalti fosti politicieni iesiti din centrul vietii politice. Lipsit de miza, parasit de vechii tovarasi de drum, atacat tot mai virulent de o buna parte a presei, viitorul sau politic nu va fi unul roz. Dar nu e prima data.

Asadar, Basescu se va intoarce in politica. Dar politica la el?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu politica revenire, #presedinte PDL Blaga Udrea Macovei, #intoarcere Basescu PDL , #PDL