Opinii: Cine sa fie majoritatea netoxica?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 13:03
5105 citiri
Opinii: Cine sa fie majoritatea netoxica?
Foto: Arhiva

Traian Basescu pare sa fi ajuns la capatul rabdarii in relatia cu propriul partid, pe care l-a trosnit cu toata puterea in interviul de luni de la TVR: "Pe mine ma intereseaza strict o majoritate, indiferent ce culoare politica are, care sa fie responsabila fata de tara, nu o majoritate care sa spuna Am votat din greseala, nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante. O asemenea majoritate e toxica pentru tara. (...) Daca cei din actualul partid majoritar nu gasesc un limbaj pentru a sprijini procesul de reforma, din partea mea sa se duca maine in Opozitie".

In mod evident, presedintele are dreptate sa fie suparat pe PD-L care s-a specializat sa-i livreze castane fierbinti, de la Legea pensiilor adoptata prin frauda, la Legea privind TVA la alimente si cea privind impozitarea pensiilor.

Nici Guvernul nu sta mai bine. A reusit sa se decredibilizeze atat de tare in fata FMI incat, fara interventia in extremis a presedintelui, acordul s-ar fi blocat, dupa cum implicit a recunoscut chiar Emil Boc.

Ca sa nu mai vorbim despre spectacolul dizgratios al impartirii cascavalului care incinge spiritele in prag de elaborare a bugetului. Ca democrat liberalii sunt tampiti cu adevarat sau doar complet iresponsabili, rezultatul este pana la urma acelasi: gafa, dupa gafa, dupa gafa pe spinarea Romaniei.

In aceste conditii, chiar cred ca Traian Basescu, un politician pragmatic, nu ar suferi deloc sa-i trimita in Opozitie: "Dati-mi o majoritate si o aduc la guvernare. Dar una care sa aiba in vedere prioritatile Romaniei nu demagogie. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prioritate servirea interesului national pe timp de criza", a afirmat seful statului.

Care este interesul national nu este un secret nici macar pentru cei care se intreaba ipocrit care ar fi el? Interesul national tine in acest moment de scoaterea Romaniei din groapa in care se afla si nu oricum, ci printr-o restructurare si reforma profunde. Partidele au insa acceptiuni diferite si de aici imposibilitatea de a forma aceasta majoritate.

PSD crede ca interesul national este sa arunce cu banii bugetului in toate partile pentru a cumpara voturi, a stimula nemunca si a largi cat mai mult masa electoratului captiv. PNL crede ca interesul national se reduce la daramarea sau macar sabotarea lui Traian Basescu, in orice conditii si cu orice pret.

Dincolo de ura impotriva presedintelui cele doua partide nu au nimic in comun, niciun proiect minimal de guvernare. Nu par interesate nici macar de temele mari precum integrarea in spatiul Schengen sau acordul cu FMI.

Am spus-o inca din campania prezidentiala precedenta, am repetat-o, o spun si acum: "Jos Basescu!" nu tine loc de proiect politic. Bun, rau, popular sau nu, Traian Basescu a castigat algerile, este in functie, dar nu pentru totdeauna si a face din rasturnarea lui unicul proiect al Opozitiei este o obsesie prosteasca. Asadar, ma tem ca nici Puterea, nici Opozitia nu servesc interesul national, iar lipsa de optiuni este marea tristete a momentului.

In orice caz, semnalul dat de Traian Basescu catre propriul partid este clar: "Daca motiunea trece, ma intereseaza sa am in fata un premier cu un program conform cu angajamentele FMI si UE, in care noi ne rezolvam problemele. (...) Parlamentul schimba Guvernul, eu nu pot. Ar fi primul motiv de suspendare, pe buna dreptate, daca i-as cere lui Boc sa demisioneze". Cu alte cuvinte: bagati-va mintile in cap caci nu ma voi mai face luntre punte sa va tin la Putere si oricand va puteti trezi cu o mare surpriza.

In plus n-as exclude din mesajul prezidential si o componenta mai subtila: un mesaj catre liberalii nemultumiti de maniera dicatatoriala in care Crin Antonescu conduce partidul, de o prea mare apropiere de PSD si prudent favorabili refacerii Aliantei DA in perspectiva viitoarelor alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#majoritate toxica, #Basescu emisiune TVR, #Basescu sustinere Boc , #PDL