Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii Cine se mai teme de Traian Basescu?

Luni, 01 Februarie 2010, ora 19:36
4500 citiri
Opinii Cine se mai teme de Traian Basescu?

Castigarea de catre Traian Basescu a celui de-al doilea mandat la Cotroceni i-a adus o satisfactie politica si personala unica.

Singurul presedinte de dupa 1989 care a fost reales consecutiv, Traian Basescu inceteaza sa mai reprezinte o miza politica pentru advesarii sai. Cine se mai raporteaza la acesta ca la un adversar politic principal inseamna ca este in stare sa comita o eroare de interpretare a rezultatelor din 6 decembrie 2009.

Decizia majoritatii electoratului de a-i mai acorda increderea politica, inca odata, este, in acelasi timp, si o decizie de a-i limita actiunea politica de anvergura nationala.

Odata terminata campania electorala prezidentiala, pasiunile dezvoltate inainte si in timpul acesteia se sting usor-usor, chiar daca ranile, inca, nu sunt cicatrizate. Polarizarea pro-Basescu-anti-Basescu si-a atins apogeul, iar acum incepe sa se stinga. Deocamdata, nu se mai vorbeste de Traian Basescu cu aceeasi patima de catre sustinatorii acestuia si nici nu mai este subiectul favorit al atacurilor principalilor comentatori, analisti, jurnalisti sau al trusturilor de presa. Deocamdata.

Deocamdata, scena publica si politica este ocupata cu previziunea efectelor pe care le vor genera congresele principalelor partide politice si cu discutiile despre reforme, schimbari sau repozitionari politice.

A-i declara, in continuare, razboi deschis lui Traian Basescu nu mai tine de strategie si de tactica politica, tine de patologia politica romaneasca, explorata prea putin de specialistii romani. Din cand in cand mai este acuzat, pe drept sau pe nedrept, pentru asmutirea "cainilor de paza" (ANI, Parchet, DNA) asupra unor lideri politici importanti. Putini sunt si cei care vad in acest lucru un inceput al consolidarii institutiilor.

Cu toate ca a iesit din sfera mizei principale, Traian Basescu va trebui sa-si duca la capat scopurile politice principale. Influenta politica exista inca, insa, odata cu trecerea timpului, ea se va diminua treptat. De aceea, va trebui sa asigure continuitatea politica pentru PD-L si dupa ce va inceta sa mai fie locomotiva partidului.

PD-L va trebui sa se reformeze si sa se consolideze ca partid cu doctrina proprie, partid modern, transparent si cu un alt mod de gestionare a resurselor umane. Va trebui sa iasa din sfera influentei totale a presedintelui si sa incerce sa-si gestioneze singur temele si actiunea politica. Daca va reusi, se va consolida. Daca nu va reusi, se va duce la fund odata cu liderul fondator.

Pe de alta parte, reforma statului, ca prioritate a viziunii sale despre nevoia dezvoltarii societatii romanesti, va esua sau nu. Asa cum lupta impotriva coruptiei a esuat in primul mandat, exista, si de data aceasta, posibilitatea ca acesta sa se abata de la traseu.

Pentru Traian Basescu, miza politica principala o reprezinta propriul efort de a nu ramane in istorie presedintele conflictual care nu si-a dus la bun sfarsit niciun obiectiv major promis "boborului".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu obiectiv mandat, #reformare PDL, #strategie Traian Basescu , #PDL