De ce uram Puterea, daca ea ne iubeste? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 17:28
4373 citiri
De ce uram Puterea, daca ea ne iubeste? (Opinii)
Foto: ziare.com

A trecut un an interesant. Viu. Din momentul in care presedintele a anuntat taierile de pensii si salarii, viata in Romania a devenit cu adevarat interesanta. Criza a scos ce e mai urat din noi. Tot ea ne-a invatat lucrurile pe care multi dintre noi le uitasem sau nu le-am stiut niciodata.

Ne-a adus aminte ca a te intinde mai mult decat ti-e plapuma poate fi mortal. Grecii, in ciuda intelepciunii din antichitate, sfideaza inca aceasta morala.

Ciudat destin mai avem si noi. Mereu avand capul plecat (ca sa nu il taie sabia), ne-am trezit loviti de soarta, fara a fi ridicat macar sprancenele in istoria scurta, dar lunga. E valabila si lunga, dar scurta.

Taindu-ne cel mai adanc dintre toate popoarele lumii la buzunar, ne gasim astazi in fata unei situatii ciudate. Risipitorilor li se da in continuare spre a risipi. Iar perspectiva celor prevazatori - sa spunem ca am fi noi - este aceeasi cu a celor care nu si-au facut harakiri de buna voie.

Lumea e nedreapta, ori cel putin asa se spune, iar noua criza mondiala nu cred ca va schimba aceasta idee. Decizia marilor puteri de a salva Grecia, Portugalia si Irlanda de la faliment este in primul rand incercarea Frantei si Germaniei de a se salva pe sine de la o posibila criza si mai dura decat cea prin care trec acum "porcii" Europei.

Sa nu ne facem iluzii - daca Uniunea Europeana va cadea, daca moneda euro va sucomba, socul si unda cutremurului ne va lovi si pe noi. Nu la fel de puternic, pentru ca noi suntem rupti de adevarata economie globala, insa panica si frica pentru ziua de maine vor pune stapanire la fel ca peste tot.

Asta in cazul in care ele nu vor lovi si mai adanc la noi decat in alte parti. Ce legatura exista, totusi, va veti intreba, intre viitorul mai mult sau mai putin luminos al Europei si dragostea de tara a romanilor? Exista! Sa incepem cu un fapt asupra caruia toti ar trebui sa cadem de acord.

Sub aceste perspective ce bantuie la nivel international, e aproape evident ca nimeni nu ar trebui sa mai faca pasi gresiti. Niciun lider care isi iubeste tara nu ar mai putea lua acum masuri populiste, pentru ca aceasta greseala ar putea fi fatala. Atat lui, cat si tarii sale.

Daca am invatat ceva din aceasta criza, daca conducatorii isi iubesc tara (stim ca este asa, pentru ca asta spun clipa de clipa), atunci ar trebui sa ne asteptam sa nu pice in capcana demagogiei, a minciunii manipulatorii si a urmarii propriului interes, in ciuda celui general, atunci ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca este imposibil sa ne mai permitem luxul de a da inapoi bugetarilor taierile de 25% de anul trecut.

Cu o crestere economica, daca exista cu adevarat si nu e rodul unor infloriri din condei si cifre, de doar 0,03%, este imposibil pentru orice politician responsabil sa creasca salarii si pensii.

Asadar, personal sper inca sa nu cumva sa aud la anul, in pragul campaniei electorale, dar inainte desigur de alegerile locale si parlamentare, ca Guvernul sau presedintele vor iesi in fata poporului ca sa anunte ca dau inapoi ceea ce au luat in 2010 pentru ca nu au avut puterea si dragostea de tara sa faca in 2009!

Sper din tot sufletul sa nu traiesc aceste momente, iar de va fi sa se intample asa, atunci sunt primul care va vota cu PDL, dorindu-mi sa castige detasat chiar in fata celorlalti. Pentru ca o astfel de dubla ticalosie nu va trebui sa ramana nepedepsita.

O astfel de fapta nu poate trece nepedepsita, iar cea mai buna metoda de a-i pedepsi pe acesti (posibili) mari iubitori de patrie si neam este sa le dai tara astfel siluita de doua inca o data pe mana.

Exista toate argumentele din lume pentru un astfel de vot. Daca au facut un gest atat de patriotic si maret, sacrificandu-se pe sine prin masurile extrem de dure din 2010, iar astfel au salvat tara de la colaps, asa cum se lauda acum, dar pentru ca avem crestere vor gasi resurse sa mareasca salariile exact in prag de alegeri, atunci nu merita decat sa fie blagosloviti cu un nou mandat de patru ani.

Este care pe care - totul sau nimic. Pentru ca daca iti iubesti sincer locul in care te-ai nascut si ai crescut, inseamna ca nu poti fi atat de ticalos incat sa nu faci nimic pentru el, dar totul doar pentru tine. Sa nu ne fie frica la anul. sa votam in functie de cartea pe care ei o vor juca. Sa le dam dupa fapta si rasplata.

Asta, desigur, daca si noi tinem cat de cat la tara asta si greata nu ne-a alungat cu totul in afara spatiului public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Guvern PDL alegeri, #Basescu campanie electorala PDL , #PDL