Juristii despre blocajul constitutional: Situatia e foarte ciudata

Sambata, 28 Noiembrie 2009, ora 20:34
1510 citiri
Juristii despre blocajul constitutional: Situatia e foarte ciudata

Rezolvarea conflictului constitutional si institutional existent prin amanarea unui vot pe Cabinetul Negoita si expirarea termenului de interimat nu pare sa aiba rezolvare inainte de 6 decembrie,sustin juristi din Parlament contactati de NewsIn,care nu au avansat o solutie juridica acestei probleme.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Grebla, a afirmat vineri, pentru NewsIn, ca pentru iesirea din blocajul constitutional si institutional existent este "foarte dificil un raspuns pentru un profesionist". "Puteau sa existe alte solutii in afara de cele imaginate de Traian Basescu. Nu puteam imagina atatea incalcari ale Constitutiei cate e in stare sa imagineze prin pofta-ce-a poftit Basescu. Toata lumea e paralizata pentru ca Traian Basescu vrea 'binele', dar acest bine trebuie incadrat in precepte juridice", a sustinut el. "Sa asteptam 6 decembrie sa depasim aceasta nebunie politica si constitutionala", a mai completat Grebla.

La randul sau, senatorul PDL Iulian Urban a declarat, pentru NewsIn, ca este "extrem de surprins de decizia CAB" si a sustinut ca ea este cauzata de "presiunile politice". "Discutam de o decizie politica pe care CAB vine sa o cenzureze", a afirmat el. In opinia lui Urban, "situatia este foarte ciudata", iar cei care "si-au dorit alegeri fara ministru la MAI au castigat". "Eu, ca jurist, nu stiu ce solutie se mai poate gasi. Nu se poate iesi din acest blocaj, nu se va putea intruni Parlamentul in saptamana viitoare. Turul II ne va prinde cu un MAI sfasiat de grupurile de interese", a mai afirmat senatorul PDL.

Romania a ramas fara Guvern

Deputatul UDMR Mate Andras a avansat drept solutie la criza institutionala din Romania revocarea de catre presedinte - actual sau viitor - a premierului propus Liviu Negoita si desemnarea unui nou premier agreat de majoritate, considerand ca nu este necesar ca Executivul format in jurul lui Negoita sa fie supus votului in Parlament. In acelasi timp, udemeristul a comentat decizia Curtii de Apel privind suspendarea decretului de revocare a lui Dan Nica din functia de ministru al Internelor, aratand ca aceasta decizie nu poate fi pusa in aplicare, iar Nica nu poate fi repus in functie, in conditiile in care Guvernul din care a facut parte nu mai exista.

"Este greu de gasit o solutie. Din moment ce mandatul Guvernului provizoriu a expirat, iar termenul de investire a noului guvern a expirat, in acest moment Romania a ramas fara guvern. Nu se poate face nimic, decat daca se accepta propunerea de premier a majoritatii, Klaus Iohannis. Parlamentul nu are de ce sa se intruneasca pentru a da un vot in cazul Negoita pentru ca Parlamentul nu este o anexa a presedintiei. Solutia este ca Liviu Negoita sa fie revocat si viitorul presedinte sa vina cu o alta propunere de premier", a spus Mate Andras.

Pe de alta parte, deputatul liberal Gheorghe Gabor a apreciat ca, pentru a nu se lasa loc de controverse, Parlamentul ar trebui sa se intruneasca, insa dupa 6 decembrie, pentru a invalida guvernul Negoita, urmand ca viitorul presedinte sa faca o alta propunere de premier.

"Parlamentul este in imposibilitatea de a se intruni in urmatoarele doua saptamani, pana la alegeri. Avem zile de concediu fara plata stabilite prin decizia Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, pentru a pune in practica tocmai o decizie a Guvernului Boc. Cred ca cea mai buna solutie, care nu lasa loc de discutii, este intrunirea Parlamentului imediat dupa 6 decembrie pentru invalidarea guvernului Negoita. S-ar rezolva problema fara a se pune in discutie legalitatea", a spus Gabor.

Potrivit deputatului, daca Traian Basescu va castiga alegerile, poate propune un nou premier, care cel mai probabil "va pica in Parlament", iar daca Mircea Geoana castiga, poate "intra in paine" abia pe 22 decembrie, data pana la care Parlamentul ar putea sa rezolve situatia privind guvernul Negoita. In plus, liberalul a avansat drept solutie pentru depasirea blocajului de la Ministerul de Interne, repunerea in functia de ministru a lui Dan Nica, in conditiile in care Curtea de Apel a suspendat decretul prezidential de revocarea a acestuia.

Basescu: Ma voi consulta cu Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, intrebat ce are de facut pentru a rezolva situatia de la Ministerul de Interne dupa decizia CAB, ca trebuie sa discute cu CCR sa vada ce solutii pot fi gasite si a facut un apel catre Parlament sa se reuneasca si sa dea un vot asupra Cabinetului Negoita.

"Nu mai avem articole din Constitutie pentru ce se intampla in Romania in momentul de fata, avem un Parlament care refuza sa dea un vot pozitiv, negativ, unui Guvern care si-a depus programul si are un prim-ministru desemnat si o lista de ministri, s-au epuizat toate variantele din Constitutie", a declarat Traian Basescu, intrebat ce va face pentru a rezolva problema creata la Ministerul de Interne in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

"Va trebui sa ma sfatuiesc cu Curtea Constitutionala, sa vedem ce solutii gasim, acest blocaj al institutiilor nu a fost prevazut de Constitutie, iar daca mi-ati pus aceasta intrebare nu pot decat sa fac un apel public la Parlament sa realizeze in ce dificultate majora sunt puse institutiile din Romania", a spus Basescu.

Presedintele a explicat faptul ca au expirat cele 45 de zile in care puteau sa fie ministri interimari, au expirat si zilele in care putea sa functioneze Guvernul dupa votul de neincredere primit in Parlament. "Nu avem articole in Constitutie pentru ce se intampla in momentul de fata si nu-mi ramane decat sa fac un apel public la Parlament sa se adune macar pentru o zi si sa spuna da sau nu acestui Guvern sa vedem ce alta solutie putem gasi", a subliniat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in legatura cu decizia Curtii de Apel in privinta decretului de numire a lui Vasile Blaga ca interimar la MAI, ca, daca obiectivul a fost sa nu existe ministru de Interne in perioada alegerilor, "acesta a fost, din pacate, atins".

Basescu a spus ca, din punctul sau de vedere, este "o abordare cel putin interesanta a instantei", explicand ca acelasi decret a fost atacat la CCR, iar CCR a dat dreptate Presedintiei, considerand decretul constitutional.

"Daca obiectivul a fost sa nu avem ministru de Interne in perioada alegerilor, acesta a fost din pacate atins", a spus Basescu.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, actiunea social-democratului Dan Nica si a decis suspendarea executarii decretului prezidential prin care Vasile Blaga a fost numit ministru interimar al Internelor si viceprim-ministru interimar pana la pronuntarea unei decizii pe anularea decretului.

Astfel, CAB a decis, vineri, sa respinga cele trei exceptii invocate de catre Administratia Prezidentiala, respectiv exceptia lipsei de interes, exceptia calitatii procesuale pasive a Administratiei Prezidentiale si exceptia inadminisibilitatii actiunii si sa admita actiunea lui Dan Nica prin care s-a cerut suspendarea decretului prezidential prin care Blaga a fost numit in fruntea MAI.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#blocaj constitutional, #suspendare Blaga Interne, #Nica Blaga MAI, #guvern interimar PDL , #PDL