Opinii: Paranoia nationala care ne bantuie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Iulie 2010, ora 12:59
5175 citiri
Opinii: Paranoia nationala care ne bantuie

Traumele nevindecate ale comunismului, degringolada economica si politica a vremurilor actuale, dar si coada foarte lunga a securitatii, bagata profund in societatea romaneasca, au aruncat Romania sub semnul bolii de nervi. E mai mult decat nevroza, e un soi de paranoia care a inceput sa bantuie, de-a dreptul contagios si avand ca vector de transmitere televiziunile de stiri.

Iar primul simptom al acestei grave boli de nervi este ca nimic, dar absolut nimic nu poate fi ceea ce pare a fi, chiar daca scenariile conspirationiste contrazic logica elementara. Iar cel mai recent exemplu a venit in urma declaratiilor care au scos la iveala o dificultate in relatia dintre presedinte si guvern.

Faptele sunt destul clare. Pe 6 mai, cand a anuntat masurile de austeritate, presedintele a dezavuat solutia majorarii TVA, socotita scenariul neincrederii, o pozitie similara cu a guvernatorului BNR. Guvernul a luat totusi aceasta masura, dupa decizia Curtii Constitutionale privind pensiile, si de atunci pana la interviurile de la RRA si TVR, Traian Basescu nu a mai facut nicio declaratie publica. Nemultumirea lui Traian Basescu fata de majorarea TVA mi se pare logica.

Nu, domnule, acesta e doar un joc de imagine pentru ca de, fapt, presedintele insusi a cerut majorarea TVA si acum incearca sa se salveze electoral. In primul rand, de ce sa se salveze electoral cand nu mai poate candida? Ultimul sau interes electoral ar fi, dimpotriva, sa salveze cat poate din procentele PD-L, asumandu-si cele mai impopulare masuri.

Probabil de aceea presedintele a si iesit pe 6 mai cu micsorarea pensiilor si a salariilor, de aceea vorbeste apasat despre impozitarea tuturor veniturilor. Ma intreb de ce un om care sta cu ochii pe procentele sale electorale le-ar fi spus adevaruri deloc agreabile sinistratilor care cer ajutorul dupa ce si-au reconstruit casele in locuri inundabile. Dimpotriva, Traian Basescu se comporta acum exact ca un om care nu mai are ce pierde din punct de vedere electoral, iar toata declaratiile si faptele sale anterioare dovedesc ca se opune cresterii TVA.

Nu se poate, domnule, ca guvernul si partidul sa nu-l asculte pe presedinte, zice alt puseu paranoic. Ba se poate si faptele, nu scenariile o dovedesc. Tot anul trecut presedintele a cerut public, de mai multe ori, inceperea restructurarilor la nivelul aparatului bugetar, restructurari care nu au fost facute. Mai recent, Traian Basescu a retrimis in parlament legea ANI, care s-a intors la Cotroceni aproape in aceeasi forma pentru ca senatorii PD-L, in frunte cu doi dintre actualii minsitrii, au facut corp comun cu ceilalti senatori terifiati de transparenta averilor.

Dar cine sa priveasca lucid faptele, cine sa asculte, sa judece si sa coroboreze lucid vorbele rostite? Televiziunile, analistii lor si, evident, politicienii, se ocupa, precum niste agenti secreti ratati, cu decriptajul, cuvant care le lumineaza ochii si le umple gura de fericire. Ei, care va sa zica, nu transmit stiri, nu informeaza, nu fac analize ale faptelor si vorbelor, care nici macar nu-i intereseaza in esenta lor plicticoasa. Ei decripteaza pentru poporul cel prost intentiile malefice ascunse dincolo de vorbe, intentii care sunt musai contrare faptelor, chiar prin siluirea logicii. Mai curat exercitiu de manipulare si spalare a creierelor nu cred ca exista.

Dar el prinde. O simpla incursiune pe forumuri sau in emisiunile radio cu ascultatori in direct ne arata acest lucru, chiar lasand la o parte cazurile deja evidente ale postacilor tututor patidelor, mereu la datorie si prea rar cititori de mai mult de un paragraf dintr-un articol.

Toti stiu sigur, toti au convingeri intemeiate pe rationamente proprii, toti au decriptat totul. Indoiala, semnul de intrebare, dubitativele "poate", "probabil", "pare" au disparut demult si din vocabularul comentatorilor din public, fiind inlocuite cu certitudini fara fisura, inaltate pe un esafod de speculatii si, ati ghicit!, decriptaje.

Aceste certitudini nu se clatina nici atunci cand se izbesc de vreun argument concret, de vreo informatie confirmata care le contrazice: "asta e parerea mea si nu ma veti convinge niciodata de contrariu".

Ca jurnalist adversar neimpacat al teoriei conspiratiei am revelatii la fiecare imersiune in formum, cand aflu de la anonimi vigilenti ce am vrut, de fapt, sa spun atunci cand am scris un lucru sau altul. Marturisesc ca decriptajele propriilor opinii ma lasa uneori cu gura cascata, caci eu credeam ca vreau sa spun exact ceea ce scriu. Ca sa nu mai vorbim ca nu inteleg cine imi comanda de fapt articolele, cat timp si o tabara si cealalta ma acuza periodic ca m-am pus in slujba celeilalte, dupa cum opiniile mele critica puterea sau opozitia. As fi recunoscatoare daca cineva ar decripta definitiv si acest lucru caci deruta nu imi face deloc bine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu PDL, #alegeri PDL Traian Basescu, #Boc Basescu PDL alegeri , #PDL