Opinii: Razboiul irational al lui Basescu cu ayatolacii PD-L

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 20:20
2137 citiri
Opinii: Razboiul irational al lui Basescu cu ayatolacii PD-L
Foto-montaj: Ziare.com

S-a trezit presedintele din letargia asumata si a inceput sa imparta in stanga si in dreapta critici. A acuzat pericolul "bolsevizarii partidului" si a mustrat exercitiul guvernarii lui Boc. A criticat lipsa restructurarilor si lipsa criteriilor de numire in deconcentrate si celebrele politizari ale functiilor publice.

Toata lumea se intreaba de ce nu a fost consultat Traian Basescu in legatura cu modificarile privind alegerea presedintelui si a conducerii. Pare o intrebare buna in conditiile in care orice modificare structurala si orice decizie politica importanta se fac cu acordul si bunavointa Palatului.

Cand nu mai ai cu cine te lupta in mod direct, cand nu mai ai un dusman declarat, nu-ti mai ramane decat un singur lucru de facut. Sa te indrepti spre propria ograda. Nu este deloc de neinteles gestul lui Traian Basescu. El stie foarte bine ca performanta partidului in alegerile electorale viitoare va depinde si de performanta guvernarii.

Faptul ca pune biciul pe ei nu ar trebui sa-i supere foarte tare pe liderii PD-L. Vorbim totusi de o relatie de la tata la fiu. Lectia presedintelui data fiului ratacitor are intentii bune si curate. Corectia administrata il va creste mare pe fiul neascultator.

In afara criticilor rationale care tin de eficientizarea actului guvernarii, presedintele mai incearca ceva. Sa destabilizeze grupul Blaga-Videanu-Berceanu cazut in dizgratia prezidentiala.

Aparitia furtunoasa la televiziunea mogulului mai mic are mai multe semnificatii. Sanctionarea "grupului ministerial", pe de o parte, iar pe de alta parte sanctionarea deciziilor luate sub conducerea lui Emil Boc.

"Grupul civic" din PD-L - Cristian Preda, Sever Voinescu si mai timida Monica Macovei - plaseaza lovituri pregatite la Palatul Cotroceni conducerii PD-L. Se simte lipsa de basescianism in interiorul partidului. Iar ea trebuie sanctionata. Cu alte cuvinte, "grupul civic" incearca pe un alt front sa remedieze prostioarele pe care le comite conducerea.

Liberalii din gruparea Stoica-Stolojan au inceput si ei sa indure din ce in ce mai putin marginalizarea. Stolojan s-a aratat nemultumit de decizia partidului si a iesit si el la rampa, acompaniindu-l pe Traian Basescu in critica vizavi de bolsevizarea partidului. Fara struna si epuizati de guvernare, PD-L incepe sa calce stramb si sa greseasca din ce in ce mai mult. Si asta nu e bine. In acest act intervine Traian Basescu sa remedieze erorile.

Doua mari greseli politice au facut liderii PD-L in ultima perioada. Au ingradit partial accesul la libera exprimare prin impunerea embargoului purtatorilor de mesaj si, in acelasi timp, si-au limitat capacitatea si spatiul mediatic de a contracara acuzatiile pe care adversarii acestora le aduc zi de zi. Din punct de vedere tactic PD-L a gresit enorm.

Sau poate ca mizeaza pe ideea ca, daca nu vor mai aparea la televiziunile mogulilor, nu vor mai fi obligati sa raspunda provocarilor, nu vor mai putea fi atacati in ambuscade gata pregatite, iar efectele erorilor de guvernare vor fi diminuate.

Razboiul lui Traian Basescu cu liderii care l-au ajutat sa castige alegerile prezidentiale nu tine de latura rationala a politicii, ci mai degraba de cea irationala. Tine de profilul personal si politic, tine de afect, de latura personala care isi da seama ca nu a lasat partidul pe mana lui Boc, ci pe mana lui Blaga-Videanu-Berceanu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu reforma PDL, #Basescu critic bolsevizare PDL, #Basescu Blaga Videanu Berceanu , #PDL