Opinii: Trezirea disperata a PD-L

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 12:35
2259 citiri
Opinii: Trezirea disperata a PD-L
Foto: Arhiva

E deja un adevar de necontestat - PD-L nu mai e partidul monolit de altadata. Mai mult, e spart in grupuri si grupulete. Care nu mai lupta pentru putere cat lupta pentru a-si impune propria varianta de supravietuire.

Tocmai de aceea, ne-a fost dat sa auzim de lucruri altadata de neinchipuit. Parlamentarii PD-L isi cearta pur si simplu guvernul. Cu disperare, ii cer sa schimbe ceva. S-au dus vremurile in care deciziile se luau de o mana de oameni sau erau dictate de Basescu fara ca cineva sa se opuna.

Adevarul e ca si acum deciziile se iau sub amenintare. Dar nu mai e amenintarea de sus. E amenintarea de jos. A oamenilor care i-au votat.

Au simtit pericolul

Ce-i drept, PD-L nu e inca in groapa. Dar e pe buza prapastiei din cauza masurilor nepopulare pe care a trebuit sa le ia. Chiar daca are toate sansele sa-si revina pe viitor, multi dintre parlamentarii PD-L simt pericolul mai mult ca oricare dintre ministrii. Si atunci incep sa preseze.

Inainte, dar mai ales dupa esecul motiunii de cenzura, parlamentarii si liderii din teritoriu au cerut cu insistenta remanierea Guvernului. Ei, care acceptasera cam orice pana acum. Chiar si decizia lui Emil Boc de a trece peste votul partidului si de a numi ministri care fusesera respinsi. Pentru ca erau alte vremuri. Era criza, dar totul parea inca roz.

Zi cruciala pentru Guvernul Boc: se decide sau nu remanierea?

Acum, sunt mai activi decat propria conducere. In care nu mai au incredere si de care nu se mai tem ca altadata. Lucru pe care l-a simtit chiar si Traian Basescu. Presedintele a trebuit sa intervina personal si sa convoace o serie intreaga de intalniri cu oamenii din Parlament pentru a-i tine sub control.

Boc, tinta majoritatii criticilor, n-ar fi reusit s-o faca. De fapt, multi dintre alesii PD-L l-ar vrea cu siguranta dus din fruntea partidului. Nu pentru ca ar fi un presedinte rau, ci pentru ca schimbarea sa ar putea aduce un plus serios imaginii guvernului. Implicit, partidului si lor.

Forta esalonului doi

Va fi clar cat de suparati sunt parlamentarii si alti lideri de rangul doi din PD-L abia atunci cand vom vedea soarta remanierii. Daca au suficienta forta de convingere, se va face acum. Daca nu, la iarna cu siguranta. Apoi, mai depinde si cum se va face. Vor fi adusi tot oameni propulsati exclusiv de Basescu, Boc sau "tripleta'' ori mai apar si altii.

Ce e sigur la ora asta e faptul ca nu mai poti sa-i ignori. Mai ales acum, cand presiunea e asa de mare si orice vot conteaza, dupa cum a aratat-o motiunea de cenzura. Cand supravietuiesti doar la opt voturi diferenta si ai atatia dintre parlamentarii care voteaza impotriva guvernului, oricine e important.

Pentru PD-L, vor urma cateva luni de foc. Cele de acum, continuand cu cele in care taierile incep sa-si faca efectul si sfarsind cu lunile de iarna, dintotdeauna cele mai dificile pe timp de criza. Si la fel de important ca felul in care guverneaza e si modul in care PD-L stie sa faca liniste in interior. Pentru asta insa, vor trebui facute rearanjari.

Si schimbarile nu se vor opri probabil la aceasta remaniere. De indata ce vor simti ca se poate si atat timp cat votantii inca ii preseaza, liderii de rangul al doilea vor vontinua sa ceara. Din ce in ce mai mult. Vor invata practic sa se comporte ca membrii unui partid adevarat.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#remaniere guvern, #intalnire PDL Snagov, #Traian Basescu Snagov , #PDL